Bigpaper #25 | Huawei vs. Iphone kamera savaşları

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readOct 16, 2019
fotoğraf | unsplash

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz markaya sadakat bağı içerisinde olan müşteri kavramını bu yazımızda teknoloji pazarını fazlasıyla meşgul eden bir konu üzerinden değerlendireceğiz.

Hepimizin bildiği gibi Apple bir dünya devi. Yıllardır koruduğu prestiji ve marka imajı kullanıcısına hem kalite hem vizyon hem de bir statü sunmayı başarıyor. Belki de tercih edilbilirliğinin en büyük sebeplerinden biri de bu statü kavramını tüketicisine veriyor olması.

Aynı zamanda arka arkaya çıkarttığı telefonları, Android’ten tamamen farklı olan arayüzü ve oldukça başarılı donanımına bir de şık tasarımını ekleyince bir kullanan bir daha vazgeçemiyor ve markaya sadakat sağlanmış oluyordu.

Ta ki, kamera savaşları başlayana kadar. Elbette Apple kalitesini korumaya devam ediyor ancak kamera konusunda karşısına çok güçlü bir aday dikilmiş gibi görünüyor. Huawei!

Peki nasıl oldu da bir çok marka Apple ile mücadele edemezken Huawei ile iPhone kıyas kabul eder oldu? Cevap çok basit, kamera! Iphone’un önce yatay konumlandırdığı kamerayı dikey hale getirmesi, bir kameradan ikiye, ikiden üçe çıkartması derken dikkatler megapiksel değerine çevrildi. İşte bu noktada 12 -12–12 mp olmak üzere üç kamera ve 1.8 diyafram açıklığı ile piyasaya sunulan iPhone 11 Pro Max’in karşısına, Lens konusunda dünya devi olan Leica markası ile işbirliği yaparak Huawei dikilmiş oldu. 40 mp süper algılama, 16 mp ultra geniş açı lens ve 8 mp telefoto lensi ile Huawei P30 özellikle fotoğraf sevdalıları, sosyal medya odaklı çalışan iş kolları ve özellikle de influencerların ilgi odağı oldu.

Bu gelişmeyi analiz etmek gerekirse, tüketim toplumundaki markaya bağlılığın nasıl şekil değiştirdiğini ve bilinçli tüketiciliğe evrildiğini görmek mümkün. Tabi ki tüketiciler önceliklerine göre tercihlerini yapacaktır ancak Apple gibi bir dünya devinin karşısına dikilen ‘’Huawei P30 — Leica ‘’ doğru işbirliğinin sonuçlarını oldukça açık biçimde gözler önüne seriyor.

Özellikle durağan ve hareketli görüntünün artık herkes tarafından tercih edilebilen sektörlere dönüştüğünü, hızla büyüyen sosyal medya dünyasının tamamen görsel üzerine var olduğunu düşünürsek aslında teknoloji dünyasında tercih edilebilirliği arttırmak ve fark yaratmak kameraya yatırım yapmaktan geçiyor demek doğru olacaktır. Son söz size kalmış..

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--