Bigpaper #20 | Nedir bu Startup?

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readSep 25, 2019
fotoğraf | unsplash

Hepimizin çok iyi bildiği gibi sektörler günden güne hızla genişliyor ve yeni kavramların gelişmesi de haliyle kaçınılmaz oluyor. Biz de son zamanlarda çokça duyduğumuz bir terim üzerine gidiyoruz. ‘’Startup!’’ Girdiğimiz bir toplantıda, okuduğumuz bir finans dergisinde veya girişimci dostlarımızın dilinde sıkça yer alan bu kelimenin anlamı ‘’ Sıfır noktasından aksiyon alan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç.’’ Açacak olursak, girişimci zihin yapısına sahip kişilerin toplumda saptadığı bir sorunu çözmek veya çözümü pratik hale getirmek için yazılım ve teknolojiyi kullanarak bir şirket oluşturması da diyebiliriz.

Yani startup firmamızı kurmamız için öncelikle bir soruna ihtiyacımız oluyor. Örneğin, gün içerisindeki tempoda bir yerden bir yere yetişmeye çalışırken taksi bulmanın imkansız olduğu bir lokasyondasınız. Tam da şu an sadece sizin için bulunduğunuz noktaya gelecek boş bir taksi belirse hiç de fena olmazdı değil mi? Peki, o sırada boş olan taksilerin dijital bir havuzun içinde yer aldığı ve size en yakın aracı çağırabileceğiniz bir uygulama olsaydı? Evet zaten böyle uygulamalar hali hazırda mevcut. (Bitaksi vb.) İ

Veya annenizin evinde acilen bir yardımcıya ihtiyacı var ancak siz teker teker bunun için çalışan ajanslara telefon açacak veya adaylarla görüşecek vakite sahip değilsiniz. Bu durumda yine telefonunuzun içinde saat ücretine kadar görebileceğiniz adeta katalog görevi gören ve bir çok ev temizliği için yardımcı bulabileceğiniz bir uygulama yer alsaydı hayatınız bir nebze daha kolaylaşır mıydı? (Örn. Armut.com)

İşte startup şirketlerin de kuruluş hikayesi tam olarak böyle başlıyor. Tabii sorunu görmek ve çözüm üretmek böyle bir şirkete sahip olmak için elbetteki yeterli olmuyor. Her projede olduğu gibi startuplarda da bir yatırımcı, creative, çözüm odaklı ve dijital dünyanın dilinden anlayan bir ekip ve tecrübeli yazılımcılar ile birlikte olmak gerekiyor.

Bu tip şirket oluşumlarında elbette bir diğer önemli konu da hız ve satış. En önemli faktörlerden biri tüketicinin veya hizmet alan kişinin talebine en kısa yoldan ulaşması. Bu da tercih edilebilirliği arttırıyor. Ulaşılabilirlik de hayli önemli bir faktör. Bunun için startuplar en çok aplikasyonlar yolu ile müşterisine ulaşmayı tercih ediyor.

Bu tip şirketlere verebileceğimiz diğer örnekler ise; Onedio, Getir, Evidea, İninal vb. oluşumlar. Eğer sizde girişimci bir ruha sahipseniz ve kendi Startup’ınızı oluşturmak istiyorsanız ilk adımınız kesinlikle gözlem yapmak ve bolca not almak olabilir. Bu sayede çevrenizde sorunları saptayıp en iyi şekilde analiz ederek çözüme ulaşmanız mümkün olacaktır..

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--