Bigpaper #7 | Yeni tutkumuz podcast!

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readAug 10, 2019
fotoğraf | unsplash.com

Bir zamanlar, henüz TV’nin hayatımıza girmediği, sosyal medya bağımlılıklarının baş göstermediği ve tek haber kaynağımızın radyo olduğu günleri hatırlayalım. Belki de yeni jenerasyonun yetişemediği o zamanlarda, küçük bir masaüstü radyosuna kulağımızı dayayıp o sevdiğimiz programı dinlediğimiz, en sevdiğimiz şarkıya tesadüf eseri rast geldiğimizde heyecanımızın tadı bir çoğumuzun damağındadır.. Radyonun maalesef ki geri plana atıldığı günümüzde yeni bir akım hayatımıza yavaş yavaş sızmaya başladı desek doğru olur.

Aslında uzun zamandır varlığını sürdüren fakat kısa bir süre öncesine kadar -en azından ülkemizde- çok rağbet görmemiş bu platform yavaş yavaş göz önüne çıkmaya hatta popüler kültüre tıpkı Youtube gibi ürün vermeye de başladı.

Tam olarak tanımlamamız gerekirse Ipod kelimesinin ‘’Pod’’ ve Broadcast (yayın) kelimesinin ‘’Cast’’ hecelerinin birleşiminden oluşan, bilgisayar vb. teknolojik cihazlarda dinleme olacağı sunulan video ve ses platformu diyebiliriz. Ancak konuya radyodan girmemizden de anlaşılacak ki, Podcast yayınlarında ses kısmı çok daha yaygın kullanılıyor.

Radyo programı gibi uzun konuşmalar ve konuklar eşliğinde kaydedilen podcastlerden tutun da sektörel konularda bilgili kişilerin uzun uzun, karşısında biri varmışçasına önemli konulardan bahsettiği öğretici kayıtlara kadar bir çok seçenek görmek mümkün. Kişisel gelişim, yönlendirmeli meditasyon, spor, alışveriş, moda gibi bir çok konu ile geniş bir skalaya sahip bu platform, zamanın hızla aktığı ve öğrenmeye vakit kalmadığını düşünen kişiler için de birebir. Araba kullanırken, yoğun trafikte işe yetişmeye çalışırken, yemek molasında, koşarken, spor yaparken bişeyler öğrenmek veya kendini geliştirmekten daha verimli ne olabilir?

Aynı zamanda uzun zamandır okumaya vakit bulamadığımız o kitabı size birinin okuması da artık imkansız değil. Hem de nerede ve ne zaman isterseniz. Yanınızda telefon vb. bir cihaz olması yeterli. Bunlara Roman Podcastleri de demek mümkün. Ancak bu tarz yayınlar daha çok ücretli uygulamalarda kitap için biçilen ücreti ödeyerek veya aylık abonelik ücreti ile ulaşabileceğiniz türde olabiliyor.

Podcastleri bulacağınız başlıca sitelere/uygulamalara gelirsek, çoğumuzun Iphone’unda henüz tıklamamış olduğu ana menüdeki Podcast kısmından, iTunes Store’a bağlanarak veya Spotify üzerinden ücretsiz dinlemek mümkün olacaktır.

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--