Bigsight #3 | Dijitalleşen dünyada markaların yeri değişti

Sema Kahriman
Big Cat Research
Published in
2 min readMar 29, 2019

Web 3’e geçişle birlikte dünya geneli de internet kullanım oranı önemli ölçüde artmıştır. Bu oranların artışı beraberinde insan hayatında birçok değişikliğe yol açmıştır. Bu etkiler başta ticaret, alışveriş ve eğitim olmak üzere çoğu alana derinlemesine nüfuz etmiştir. Yaşanan bu hızlı değişim beraberinde birçok çıkmazı da getirmiştir. Kurum ve kişilerin uyum sürecinde yaşadığı çıkmazlara yönelik hazırladığı stratejilerin artı ve eksi yönleri uzmanlar tarafından ele alınmakta ve bu çözümleri daha sağlıklı hale getirmek için hazırlanan planlar ise gün geçtikçe artmaktadır.

Web 3’e geçişle birlikte mobil internet kullanımında yaşanan dikkate değer bu artış bir çok ticari işletmeyi yakından ilgilendirmektedir. Mobil internet kullanım oranlarının son yıllarda artış göstermesi kişilerin vakitlerinin önemli bir kısmını burada harcadıklarını göstermektedir. Kullanıcıların eğitim ve ticaret gibi belli başlı temek ihtiyaçlarını mobil üzerinden karşılamaları kurumların gelecek planlarını önemli ölçüde etkileyecek gibi gözükmektedir. Bu değişime ayak uyduramayanlar gelecek yirmi sene sora piyasada ismi hatırlanamayacak hale geleceklerdir.

Mobil kullanım süresinde Tayland 1. sırada

Veri Kaynağı’nın 2017 ‘Mobil internette harcanan günlük süre ortalaması’ araştırmasının verilerine göre ülkelerin günlük mobil internette harcadıkları sürede Tayland günlük 296 dk ile birinci sırada yer almaktadır. İncelenen 20 ülkenin %40’ını Asya ülkeleri oluşturmaktadır. Tayland’ı 261 dakika mobil kullanım süresiyle Brezilya, 257 dakika kullanım süresiyle ise Endonezya takip etmektedir. Üzerinde araştırma yapılan ülkelerdeki mobil internet kullanım süresi en az ola üç ülke ise sırasıyla İtalya, ABD ve Almanya’dır. Türkiye 204 dakikalık kullanım oranıyla bu araştırmada 16. Sırada yer alıyor.

Pazar dijitale doğru kayıyor

Bu veriler bizlere gösteriyor ki dijital platformlardaki geçirilen sürenin artışı firmaların satış pazarlama stratejilerini belirleyen önemli bir faktör olacaktır. Sistemli ve kurgulu bir şekilde kurum kimliğini dijitale kaydıran kuruluşlar bu sonuçtan büyük bir avantaj sayılacaktır. Mobile doğru kayan reklam ve satış stratejilerini doğru kurgulayabilen firmaların geleceğe yönelik büyük bir avantaj elde edecekleri ise şimdiden gözlemlenebilmektedir. Nitekim sadece mobil üzerinden satış yapan kurumların elde ettiği başarı üzerinde incelemeler yapılacak niteliktedir. Kurumların pazar paylarının önemli bir kısmının dijital platformlara doğru kayması markaların bir an önce bu pazar da yerini almasını gerektirmez mi?

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--

Sema Kahriman
Big Cat Research

New Media and Journalism. Data Journalism — VOYD member. HAK İnisiyatifi member.