Intervju: Jazzkatten bak en av årets sommerplater

Produsent Fredfades om platesamling, beatsnekring og Mutual Intentions.

Hiphop-produsent og jazz cat Fredfades tilhører det fremadstormende Mutual Intentions-kollektivet og slapp nylig Warmth, som later til å bli en av årets definitive sommerplater. Med tilbakelent vibb, varme jazz- og soulsamples og en bukett med dyktige gjestevokalister egner plata seg, som tittelen antyder, til varme dager i parken og på stranda, gjerne med en kald forfriskning i lanken. Vi stilte noen spørsmål i forbindelse med plateslipp og konsert på Big Dipper lørdag 24. juni.

Kjøp plata ved å trykke på coveret.

Ny plate! Beskriv den med fem adjektiver:
– Sommerlig, positiv, soul, jazz & boogie-inspirert.

Beskriv den ved å nevne tre andre album.
Fruitful, Jazz Cats, Tøyen Holding (av henholdsvis Fredfades & Ivan Ave, Fredfades & Eikrem og Tøyen Holding, red. anm.)

Du har med flere gjestevokalister på plata, både fra inn- og utland. Fortell!
– Gjestene på plata er en blanding av folk i gjengen rundt meg, utenlandske og norske artister jeg har jobbet med i real life, pluss folk jeg har jobbet med over nettet og artister jeg selv er fan av som jeg har reacha ut til via nettet. Noe har blitt recorda i Oslo, noe har blitt recorda på hotellrommet i New york mens jeg har vært på ferie, og resten har vært lydfiler jeg har mottatt. Det skulle egentlig være mange flere gjestebidrag på prosjektet, men jeg er ganske kresen på vokal, så jeg endte opp med å turne ned masse av låtene som var tenkt å være med på albumet. Fem vokalspor ble scrappa.

Jeg hører en del gammel Pete Rock (Petestrumentals) i beatsene på plata, kjenner du deg igjen i dette? Åpningssporet minner derimot om Curren$y og de platene han slapp fra 2010 og fremover. Hvem er dine største inspirasjonskilder som beatmaker?
– Kan ikke helt si meg enig i at plata generelt høres ut som Petestrumentals, det er en ganske trangsynt påstand, men tracket «Fakin’ Jax» isolert er en åpenbar inspirert låt og mer eller mindre en tribute til Pete. Men tror nok ikke noen vil confuse sounden min med Pete. Ever. Curren$y har jeg aldri hørt noe på, så han på Hovefestivalen en gang. Det var en trist affære. Kompisen min Diskoterje er veldig glad i Curren$y. Mine inspirasjonskilder om dagen som produsent er egentlig mye andre sjangere enn hiphop: elektronisk musikk som new age, techno og house. Samtidig er tradisjonell bandmusikk som jazz og soul er alltid en stor inspirasjon for meg. Jeg finner oftest inspirasjon i det «andre folk» driver med. Når jeg hører hiphop/RNB så er det jo musikk som er ganske lik min egen musikk, ergo ting jeg kunne hivi meg rundt og gjort selv, og det er ikke slik jeg funker. Jeg blir ikke inspirert til å lage hiphop når jeg hører hiphop. Jeg blir generelt inspirert av ting som gir meg mye emosjonelt, og rent teknisk inspirert av ting når jeg finner mystikk i musikken og lurer på hvordan den er blitt laget, hvordan ting er spilt/recordet etc. Ting som får meg til å fundere litt mer enn vanlige hiphop tracks.

Fredfades her med musikalsk partner Ivan Ave, som også blir med på konserten på Big Dipper.

Hva hørte du på i innspillingsprosessen? Var det noen plater som gikk igjen?
– Hmmm jeg må tenke tilbake og sjekke spillelistene mine og kjøpshistorikken min. Definitivt mye norsk jazz. Jeg la en del tid og penger i å catche opp med norske ting som manglet i platesamlingen min da jeg laget plata i fjor. Kjøpte også veldig mye frijazz denne perioden, både europeisk og amerikansk. India Navigation, Strata-East, Tribe Records, Pyramids, Creative Arts Ensemble er vel de mest kjente tingene ut av de. Hørte også en del på Floating Points, samt mye annet elektronisk.

Hva er det neste som kommer fra Mutual Intentions nå?
– Det som er mer eller mindre klart som vi kommer til å gi ut nå (i litt ubestemt rekkefølge) er tre stk. forskjellige new age tapes, hvor to av de kommer til å bli solgt som en dobbelt kassett. Den siste som standalone. Vi kommer til å gi ut solodebuten til Jawn Rice, smashing house prosjekt som jeg tror kommer til å blir veldig populært i egentlig hele Europa. Så kommer det et beatmaker compilation straks. Det er vel de tingene som er mest spikra ATM.

Tidenes beste plate og hvorfor:
– Jeg har to plater jeg ikke klarer å velge i mellom, Cortex — Troupeau Bleu og Arthur Verocai — Arthur Verocai. Det er de beste platene jeg vet om. Fantastisk musikk, går aldri lei sounden eller melodiene. Gode varierte album med mye følelser og 10/10 vocals, arrangement og band.

På «Üntitled» har Fredfades fått med seg den L.A.-baserte rapperen Maxo.

Når begynte du å samle vinyl? Hvordan ble du en «crate digger?»
– Begynte å kjøpe plater når jeg var 14, kjøpte platespillere på Filter i Operapassasjen. Starta med hiphop også har det egentlig bare balla på seg.

Kjøper du fortsatt ny musikk fysisk? I såfall, hva var den siste plata du kjøpte?
– Kjøper utrolig mye plater. Siste plata jeg kjøpte var: Derrick Culler — Different Shades Of Culler. Betalte den rett før dette intervjuet.

Trekk frem en norsk artist som flere burde sjekke ut.
– Svein Finnerud, ligger fire gode plater på Spotify for de av dere som ikke har sjekket han ut enda.

Fredfades: Har han laget årets sommerplate?

Hva kan publikum forvente av et Fredfades live show?
– Det kommer veldig an på hva slags booking og prosjekt det er snakk om. Det er stor forskjell på om jeg jobber med Eikrem + Jazz Cats-bandet eller ikke, eller om jeg kjører med Ivan + Jazz Cats-bandet, eller Tøyen Holding shows, eller rene beat sets. Skal gjøre litt forskjellig i sommer, Mutual Intentions + Dam-Funk ØyaNatt på Sentrum Scene, Tøyen Holding ØyaNatt på John Dee, in-store hos dere, soul night & beat set i Belgia, pluss muligens et par andre ting som jeg ikke kan promotere før de er helt spikra.

Fredfades har med seg Ivan Ave på konserten på Big Dipper lørdag 24. juni.

Skrevet av Eivind Eide Skaufjord