DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK BİR TEKNOLOJİ : BLOCKCHAIN-4

Fatih KÖMÜRCÜ
Bigdatatr
Published in
3 min readJan 17, 2020

Bir konuya daha açıklık getirelim.

Klasöre beş sayfa geldiğini düşünün. Hepsinin mühür numarası ile mühürlenmiş olsun. Peki ben ikinci sayfaya geri dönüp bir işlemi kendi lehine çevirirsem ne olur? Mühür numarası, işlemlerdeki tutarsızlığın fark edilmesine olanak tanır, değil mi? Peki ben değiştirdiğim işlemler için de yeni bir mühür numarası hesaplayıp sayfayı bununla etiketlersem ne olur?

Birinin geriye dönüp mühürlenmiş sayfaları değiştirmesini önlemek için mühür numarası hesaplanırken küçük bir şaşırtmaca yapılmıştır.

Mühür numaralarındaki değişiklikleri korumak

Size iki kutu verdiğimi hatırlayın. Birinde 20893 sayısı varken, diğeri sizin hesaplamanız için boştu. Gerçekte ise Blockchain’deki mühür numarasını hesaplamak için iki kutu yerine ikisi önceden doldurulmuş ve bir tanesinin hesaplanması gereken toplam üç kutu verilir.

Bu üç kutunun içeriği eklenip makineye verildiğinde, sağ taraftan gelen cevap, gerekli koşulları sağlamalıdır.

Tek bir kutunun işlemlerin listesini içerdiğini ve bir kutunun da mühür numarasını içerdiğini zaten biliyoruz. Üçüncü kutu ise sihirli makinenin bir önceki sayfa için çıktısını içerir.

Bu küçük şaşırtmaca ile her sayfanın bir önceki sayfaya bağlı olduğundan emin olabiliyoruz. Dolayısıyla, birisinin arşivlenmiş bir sayfayı değiştirmesi için -zincirin tutarlı kalması adına- bu sayfadan sonra arşivlenmiş tüm sayfaların içeriğini ve mühür numarasını da değiştirmesi gerekir.

Başlangıçta hayal ettiğimiz on kişiden biri, Blockchain’in içeriğini (işlem listesindeki sayfaları içeren klasör) aldatmaya ve değiştirmeye çalışırsa, diğer sayfaları da düzenlemesi ve yeni mühür hesaplaması gerekmektedir.

Dürüst davranmayan kişi, değiştirmeye başladığı sayfadan itibaren yeni bir zincir yaratmak durumundadır. Yalnızca bir adamın çabaları ve hızı diğer dokuz kişinin çabasına ve hızına yetişemeyeceği için sistemde dürüst davranmayan kişinin yarattığı zincir asla doğru zincire yetişemeyecektir. Dolayısıyla, bu durum bir sistemdeki en uzun zincirin en doğru zincir olduğunu da garantiler.

“En uzun zincir en doğru zincirdir.”

Dürüst olmayan bir adamın dokuz dürüst adamı yenemeyeceğini söylediğimde, kafanızda bir ampül yandı mı?

Peki, bir yerine altı kişi dürüst davranmazsa?

Bu durumda, protokol başarısız olacak. Buna “%51 Saldırısı” deniyor. Sistemdeki bireylerin çoğunluğu dürüst davranmaz ve geri kalanını aldatmaya karar verirse, protokol başarısız olur.

Blockchain’in çökmesine neden olabilecek tek sebep budur. Bunun gerçekleşmesi pek mümkün değildir ancak hepimiz sistemin savunmasız noktalarını da bilmeliyiz. Blockchain, bir sistemde çoğunluğun her zaman dürüst davranacağı varsayımına dayanır.

Kaynak: https://hackernoon.com/

Blockchain-1:

Blockchain-2:

Blockchain-3:

--

--