Doğru Bilinen Yanlışlar

Erva Eslem
Bilgi Pazarı
Published in
2 min readMar 5, 2020

Bazılarımız duyduğumuza hemen inanma taraftarıyız enine boyuna araştırmadan olduğu gibi kabul ederiz kulağımıza gelen bilgiyi; ama bazı bilgiler vardır ki bu bir kişinin yanlışı olarak kalmaz yayıldıkça yayılır aktarıldıkça aktarılır öyle ki dünyanın bir ucunda başka bir insanda tıpkı sizin gibi yanlış olanı doğru kabul etmiştir. İşte size birkaç örnek;

Çin Seddi Uzaydan Görülebilir.

1938 yılında Richard Haliburton tarafından ortaya atılan bu idda doğru değildir. Çin Seddi sadece on metre genişliğindedir ve çevresiyle aynı renkte olmasından dolayı biraz uzağında olduğunuzda onu çıplak gözle görmeniz bile zordur.

Gökkuşağında Yedi Renk Vardır.

Gökkuşağındaki renklerin kırmızı sarı turuncu mavi yeşil mor çivit mavisi olarak biliriz. Aslında gökkuşağında sınırsız renk gecişi vardır ancak insanın renk algısı ortada bir kuşak serisi olduğu yanılgısı yaratır.

Kelebekler Bir Gün Yaşar.

Bazı kelebekler 3 aya kadar yaşarlar hatta Diken kelebeği 12 aya kadar yaşayabilir.

Ispanak Demir Açısından Çok zengindir.

Temel reis de olduğu gibi ıspanak yiyen insan çok güçlü olmaz bu bilgi bir el yazısı hatasından kaynaklanmıştır. 1870 yılında bir doktor ıspanağa ait besin değerini yazarken ondalık işaretini yanlış yere koyduğu için ıspanak olduğundan 10 kat daha fazla demir barındıran bir besin olarak bilinmiş.

“Sushi” Japonca “Çiğ Balık” Demektir.

“Sushi” Japoncada “ekşi pirinç” demektir.

Deve Kuşları Bir Şeyden Korktukları Zaman Başlarını Kuma Gömer.

Birçoğumuzun yabancısı olmadığı bir bilgidir bu, benzetme yoluyla da her daim kullanılagelmiştir. Ancak deve kuşları korktukları için kafalarını kuma sokmazlar. Yumurtalama döneminde yumurtaları için toprak kazar ve yumurtalarını oraya bırakırlar anne ve baba deve kuş yumurtaları sık sık kontrol ederler bu yüzden de kafaları hep toprağın altındadır.

--

--