Elon Musk kimdir ve Neler yapmıştır?

Erva Eslem
Bilgi Pazarı
Published in
3 min readMar 2, 2020

Elon Musk Güney Afrika’da doğdu ve büyüdü. Elon Musk küçüklüğünden beri bilgisayarlara oldukça meraklıydı öyleki daha 12 yaşındayken bir video game yaptı ve onu satarak ilk parasını kazandı. Elon Musk’ın başarılı ve hırslı bir karakteri vardır. 17 yaşında ise Afrikada imkan olmadığından, Kanadaya göç etti. Oradan da Pennsylvania Üniversitesi’nde transfer öğrencisi olarak ABD’ye geçti.

Paypal

Musk, önce Kanadadaki Queen’s Üniversitesi’ne gitti sonra 1992'de Amerikadaki Pennsylvania Üniversitesi’ne transfer öğrenci olarak geçti.1995 yılında fizik ve ekonomi alanında lisans derecesini tamamladı. Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde fizik yüksek lisans okuluna başladı ama bitirmeden ayrıldı çünkü internetin toplumu değiştirmek için fizikten daha fazla potansiyeli olduğunu düşünüyordu. O yıl çevrimiçi gazetelere harita ve işletme rehberi sağlayan Zip2'yi kurdu. 1999 yılında Zip2 bilgisayar üreticisi Compaq tarafından 307 milyon dolara satın alındı ​​ve Musk daha sonra çevrimiçi para transferi konusunda uzmanlaşmış olan PayPal çevrimiçi bir finansal hizmetler şirketi olan X.com’u kurdu. Çevrimiçi açık artırma eBay, 2002 yılında PayPal’ı 1,5 milyar dolara satın aldı. Paypal bir ödeme şekli olup şu an Türkiye’de aktif olan ve kullanılan bir ödeme şekli değildir. Çok büyük yatırımlar yaptığı bu şirketi çok büyük kar ile satıp, birden fazla şirkete tekrar yatırımlar yaptı.

Xspace

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıyan, yedi taneye kadar astronot taşımak üzere tasarlanmış olan Dragon uzay aracını geliştirdi. Musk, fırlatılıp kalktığında geri dönebilen tamamen yeniden kullanılabilir bir roket geliştirerek uzay uçuşu masraflarını da azaltmaya çalıştı. 2012'den itibaren, SpaceX’in Grasshopper roketi bu teknolojiyi test etmek için birkaç kısa uçuş yaptı. SpaceX’in CEO’su olmasının yanı sıra Musk, Falcon roketleri, Dragon ve Grasshopper’ın yapımında da baş tasarımcıydı.

Tesla

Elon Musk, geri dönüşüme önem veren, yenilenebilir enerji teknolojilerini destekleyen biridir. Dünyadaki kaynakların sınırlı olduğunu ve enerji kaynaklarının tükenmek üzere olduğunu düşünerek hayatını buna adadı. Ve en önemli projesi olan elektrikli araç Tesla’yı tasarlayıp hayata geçirdi.Bu otomobiller elektrikle çalışıyor dünyaya ve atmosfere zarar vermiyor ve sınırlı olan kaynakları kullanmadan çalışıyordu. Bu otomobile “Tesla” adını verdi. Bu otomobil dört saniyeden daha kısa sürede saatte 97km gidebilen bir spor otomobildi. Fiyatı da çok fazla olmayan bu araçlar beklenilenin üzerinde bir rağbet gördü. 2015 yılında piyasaya sürülen Model X lüks SUV için daha fazla övgü kazandı. Daha da ucuz olan Tesla’nın Model 3'ü 2017 yılında üretime geçti.

Marsta Kolonileşme Hayali ve Bu yoldaki Büyük çabası…

Ve…Gelelim en ilgi çekici konu olan; Elon Musk’ın en büyük rüyası “Kızıl Gezen olan Mars’da Kolonileşme”ye. Dedik ya, Elon Musk dünyadaki tüm kaynakların ve enerjilerin sınırlı olduğunu ve sonunun geldiğini düşünüyor diye… Kaynak ve enerjilerin yanı sıra dünyadaki yiyecek ve içeceklerinde sınırlı olup tükenmeye yüz tuttuğunu düşünüyor. Tek çarenin dünyanın terk etmenin ve başka bir gezegende yaşamı sürdürmenin olduğunu ve bu gezegenin Mars olması gerektiğini, yaşama en elverişli gezegen olduğunu savunuyor Elon Musk. Peki Bu nasıl mümkün olacak…Tüm insanlık Mars’a gidip nasıl orada kolonileşilecek…Twitter hesabından pek çok paylaşım yapan Musk, bu konuyla ilgili de yazdı. Musk her yıl bin adet Starship üretip insanları Kızıl Gezegene yollayacağını açıkladı. Hatta kredi kartının dahi geçerli olacağını söyledi.

Elon musk bu konuda çok ciddi ve istekli. Mars’da su arayışlarına dahi ön ayak olarak bu hayali gerçeğe dönüştürme yolunda çok ciddi adımlar atmakta. Bir uzay aracı 100 ton taşıyabiliyor ve her yıl 10 milyon ton yük taşıyabilirse SpaceX aracılığı ile Uzaya ve Mars’a ulaşılabilir. Ama bu yüklerin Mars’a ulaşması 20 yılı bulabilir.

Eğer Elon Musk’ın dediği gibi olursa SpaceX 2022 yılında Ay’a, 2024 yılında da Mars’a astronotlarını taşıyabilecek.

--

--