Kusurlu Güzellikleri Kabul Sanatı: Kintsugi-Kintsukuroi

Bilgipazari
Bilgi Pazarı
Published in
2 min readJun 28, 2020

Herkesin evinde çok değer verdiği, anı olarak sakladığı eşyaları, bardakları, porselenleri vardır. Bunlara zarar gelmemesi için elimizden geleni yaparız. Kimi zaman elimizden gelen yeterli olmaz ve kırılabilir. Japonlar ise kırılan eşyalarını tamir edebilmek için altın kaplama sanatını tercih ediyorlar. Altın tozu veya gümüş tozu kullanarak kırılan nesnelerini yapıştırarak yeni halini eskisinden daha değerli hale getiriyorlar. Japonya’da doğan bu sanat ikiye ayrılıyor: Kintsugi (Altınla birleştirme) ve Kintsukuroi (Altınla tamir) anlamına geliyor. Japonca ’da Kin: altın, Tsugi de birleştirmek tsukuroi de tamir etmek anlamına geliyor. Japonya’da bu sanat büyük önem taşıyor, insanlar Japonya’da 25 dolara aldığı bir kupayı tamir etmek için 100 dolarlık bir Kintsugi seti satın alabiliyor.

Japonya’da yüzyıllardır devam eden bu sanatın altında gizli bir felsefe yatıyor. Eskiyi yeniden bir forma sokup daha değerli hale getiren bu sanat Wabi-Sabi’nin “kusurlu güzellik” anlayışından geliyor. Efsaneye göre, Kintsugi sanatı 15. yüzyılın sonlarına doğru Japonya’daki çay töreni olan ‘’cha no yu’’ kültürüyle birlikte karşımıza çıkıyor. Bir gün bu çay törenleri sırasında Japon İmparatorun elinden çok sevdiği bardağı düşüyor ve bu bardak hemen tamir etmeleri için Çinli usta seramikçilere götürülüyor. Çinli seramikçiler kupayı standart işlemlere göre tamir edip kırık parçaları demirlerle sabitleyince imparator çok sinirleniyor. Ardından Japon seramikçiler, Japon estetiğinde kusurun kabulü üzerine odaklanmış bir görüş olan Wabi-Sabi tekniğini kullanarak ellerinde olan malzemelerle fincanı tamir etmeye çalışıyorlar. Kırılan parçaları birleştirmek için özel bir özsu kullanıyorlar ve çatlakların olduğu yerler altın tozu ile kaplanıyor. İmparator sonucu gördüğünde son derece mutlu oluyor ve Japon seramikçileri övüyor. Böylece kupası sadece tamir edilmekle kalmayıp aynı zamanda yeni bir hayata başlıyor. Kusurlarla dolu ve bu yüzden de güzellik dolu, eşsiz bir hale geliyor. Bu şekilde Kintsugi tekniği doğuyor.

Aslında bu teknik bizlere kusurlarımızı, hatalarımızı, acılarımızı ve bizleri kıran deneyimlerimizi kabul ettiğimizde; iyi anılarımızı kabul edebildiğimiz gibi kötü anılarımızı da kabul edip bunlardan ders çıkarabildiğimizde hayatın daha anlamlı ve değerli olduğunu hatırlatıyor.

--

--