Mesleğim Tercihim -Tıp Fakültesi

Bilgipazari
Bilgi Pazarı
Published in
3 min readJun 26, 2020

Bu haftadan itibaren sizlerle belirli aralıklarla mesleğim tercihim başlığı adı altında meslek tanıtım yazıları paylaşacağız. Bugünkü yazımızı süsleyecek olan bölüm tıp. Birçok sayısal öğrencinin hayali olan sıkı bir çalışma temposu gerektiren bu bölüm hakkında işinize yarayabilecek bilgileri sizlere sunacağız.

Bölümün Puan Türü-Sıralaması ve Amacı

Tıp fakülteleri, insanların sağlığını koruma, hastaları iyileştirme ya da önleyici-geciktirici önlemler almaya yönelik çalışma yapmayı, iyileştirme alanında çalışacak ve araştırma yapacak sağlık personelini (hekim) yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Fakülte YKS sınav sisteminde sayısal puan türü ile tercih edilmektedir. Aşağıda bazı üniversitelerin taban puanı ve başarı sıralaması verilmiştir. Ayrıntılı tablo için ösym tercih kılavuzuna bakabilirsiniz.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ:

Bölüm: Tıp

Puan Türü: SAY

Kont.: 200

Taban Puanı: 526,44195

Başarı Sırası: 1509

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

Bölüm: Tıp

Puan Türü: SAY

Kont.: 270

Taban Puanı: 525,03144

Başarı Sırası: 1708

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Bölüm: Tıp

Puan Türü: SAY

Kont.: 300

Taban Puanı: 519,04441

Başarı Sırası: 2609

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Bölüm: Tıp

Puan Türü: SAY

Kont.: 320

Taban Puanı: 515,12096

Başarı Sırası: 3305

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Bölüm: Tıp

Puan Türü: SAY

Kont.: 290

Taban Puanı: 509,36263

Başarı Sırası: 4527

Tıp Fakültesindeki Dersler

İnsan sağlığı söz konusu olduğu için Tıp bölümü tabi ki diğer lisans programlarından daha yoğun ve zor bir eğitim sunmaktadır. Tıp fakültesi temelde 6 yıllık bir eğitim vermektedir. Bazı üniversitelerde hazırlık ile beraber 7 yıl olmaktadır. Bu 6 yılın ilk iki veya üç yılı klinik öncesi dönemdir; bu dönemde okutulan dersler ağırlıklı olarak işin temelini oluşturan teorik derslerdir. Bunlar ağırlıklı olarak anatomi, fizyoloji, biyokimya ve bunların alt dallarını içeren derslerdir. Sonraki iki veya üç yıllık dönem klinik dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu alandaki ders içerikleri de ağırlıklı olarak pratiğe, laboratuvar ortamı ve klinik ortamında uygulamalı eğitime (staj) dayanmaktadır. Bu klinik eğitimi KBB, Psikiyatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum gibi tıp eğitiminin alt dallarında verilmektedir. Yani klinik dönemde teorik bilginin pratikte uygulanması ile ilgili olarak temel dersler görülür. Son sene ise intörnlük dönemi olarak adlandırılan ve bir önceki yıllarda staj biçiminde alınan eğitimin daha detaylı bir biçimde uygulanmasını öngörme amacıyla eğitim görülen dönemdir. 6 yıllık bu eğitim tamamlandığında yüksek lisansa denk diploma sahibi olunmaktadır.

Tıp Okumak İçin Gerekli Özellikler

Bu bölümde okumak için öncelikle disiplinli bir çalışma sistemi içerisinde olunacağının bilinmesi gerekir.İnsan hayatı ile doğrudan ilişkili olduğu için yoğun, sorumluluk gerektiren bir tempo içerisinde olunmaktadır. İnsanlarla iletişim becerilerinin iyi olması, yardımseverlik yönünün kuvvetli olunması gerekir. Her aşaması uzun ve meşakkatli olduğu için sabırlı olunması gerekmektedir. Dikkatli ve sakin kalınması, durumun doğru analiz edilmesi hastalıklardaki ve derslerdeki analizlere yardımcı olabilir.

Tıp Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?

Bu alan, her zaman iyi yetişmiş hekimlere ihtiyaç duymaktadır. Bu bölümün en güzel avantajı mezun olunduktan sonra herhangi bir sınava girmeden pratisyen hekim unvanıyla çeşitli yerlerde görev yapabiliyorlar. Tıpta uzmanlık sınavına girerek doktorlar puanlarına göre tercih ettikleri bir dalda uzmanlaşabiliyorlar. Özel veya devlet hastanelerinde görev yapabilmektedirler. İsterlerse kendi özel muayenelerini açabiliyorlar. Bazıları ise tercihlerine göre akademisyenliğe yönelebiliyor. Maaşları değişkenlik göstermekle beraber bir pratisyen hekim ortalama 6 bin civarında bir ücret almaktadır.

--

--