TARİHTE İZ BIRAKMIŞ DÜNYACA ÜNLÜ 10 ESER

Erva Eslem
Bilgi Pazarı
Published in
5 min readMar 4, 2020

İnci Küpeli Kız (Girl With A Pearl Earring) — Johannes Vermeer

Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer tarafından resmedilmiştir. Hakkında oldukça az bilgi edinilen bu tablo aynı zamanda kuzeyin Mona Lisa’sı olarak da bilinir. 17.yy’da yapılmış fakat 20.yy’da ünlenmiştir. Resimde ki kızın kim olduğu bilinmese de kim olduğu üzerine birçok fikir ortaya atılmıştır. Genellikle rivayet edilen Vermeer ’in kızı veya hizmetçisi olduğu yönünde. Yıllık en fazla 2–3 resim yapmış olan ressamın en ünlü tablosudur.

Mauritshuis Kraliyet Resim Galerisi / Lahey, Hollanda

Son Akşam Yemeği (Last Supper) — Leonardo Da Vinci

Da vincinin yaptığı bu eser de Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son akşam yemeğini resmetmiştir. Resimde Hz. İsa’nın yanında bulunan, üçlü şekilde gruplanmış 12 kişiden birinin kendisine ihanet edeceğini söyledikten sonra masada oluşan atmosferi aktarmıştır. Resim bilinenin aksine bir tabloya değil İtalya’da bulunan bir manastır salonunun duvarına yapılmıştır. Da Vinci’ bu resimde geleneksel kullanılan tekniklerin dışına çıkmış farklı bir teknikte yapmıştır. Fakat bu tekniğin başarılı olduğu söylenemez. Boyaları sökülmüştür. Eser en büyük zararı 2. Dünya savaşı sırasında yapılan bombalamalar sonucunda almıştır.

Santa Maria delle Grazie / Milano, İtalya

Çığlık (Skrik) — Edward Munch

Norveçli ressamın en ünlü eseridir. Munch’ un günlüğünde de belirttiği gibi eser ruhsal durumunun etkisiyle ortaya çıkmıştır. Günlüğünde kullandığı ifadeler şu şekildedir; “Bir gün iki arkadaşımla yolda yürüyordum ve güneş batmak üzereydi. Birden gökyüzü kan kırmızı oluverdi. Durup köprünün demirlerine yaslandım. Konuşamayacak kadar yorgun hissettim o an. Kırmızının tonları mavi ve siyah karışımı fiyordu dolduruyordu. Arkadaşlarım yürümeye devam ettiler, ancak ben olduğum yerde kalakaldım. O anda doğanın inanılmaz bir sesle çığlık attığını duydum.” Eser 119,9 milyona satılmıştır. Açık arttırmada satılan dünyanın en pahalı sanat eseri olma unvanını taşır.

Munch Museum / Oslo Norveç

Mona Lisa — Leonardo Da Vinci

Eserin 16.yy’da yapıldığı ve yapımının 3–4 yıl sürdüğü bilinmektedir. Resimlenen kadının kim olduğu net olarak bilinmese de hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Kadının yüzündeki ifadenin tam olarak anlaşılamaması da oldukça ilgi çekmiştir. Da Vinci’nin eseri altın orana göre yaptığı bilinmektedir.

Louvre Müzesi / Paris, Fransa

Yıldızlı Gece (The Starry Night) — Vincent Vangogh

Yıldızlı Gece şüphesiz dünyadaki en ünlü eserlerden biridir. 1889 yılında yapılmıştır. Arkasında da farklı bir hikâye yatıyor. Vincent Vangogh eseri hayatının son zamanlarında yapmış. Sanatçı 37 yaşındayken bir akıl hastanesinde intihar etmiştir. Odasında görülen manzarayı kendi yorumuyla biraz değiştirip eser haline getirmiştir. Resmin psikolojik olarak yorumlanması da birçok kez yapılmıştır. Selvi ağaçlarının daha çok mezarlıkta bulunmasından dolayı resimdeki ölüm olgusunu ortaya koyduğu, normalde bulunan demir parmaklıkların olmayışı özgürlük arzusunu belirtmesi gibi. Ressamın eserleri ölümünden sonra halasının çabalarıyla ünlenmiştir.

Museum of Modern Art / New York, ABD

Belleğin Azmi (The Persistence Of Memory) — Salvador Dali

Eser 1931 yılında sürrealist akımının etkisiyle yapılmış ve şimdiye dek çok farklı şekillerde yorumlanmıştır. Dali eriyen saatlerin çizim aşamasında eriyen peynirden esinlendiğini belirtmiştir. Tablonun orta kısmında canavar biçiminde bir insan figürü bulunur. Bu figür rüya hali olarak yorumlanır. Sol alttaki saatin üzerinde karıncaların kümelenmesi ise çürüme, yok oluş veya ölüm olarak yorumlanır.

Museum of Modern Art / New York, ABD

Kanagawa Oki Nama Ura — Katsushika Hokusai

Eser Hokusai’nin tanınmış tahta baskı eseridir. Fuji dağının 36 görünümü resim serisinin bir parçasıdır. Resim de vurgulanmış 3 ana oldu vardır. Kanagawa açıklarında olduğu bilinen pençe biçiminde çizilmiş şiddetli dalgalar, Japon kültüründe önemli bir yeri olan Fuji dağı ve Japon balıkçıları. Eser yaşamın öngörülemezliğini yansıttığı şeklinde yorumlanır. Avrupa tarzı perspektif tekniğine göre resmedilmiştir.

Metropolitan Museum Of Art / New York, ABD

Gece Devriyesi (The Night Watch) — Rembrandt Van Rijn

1642 yılında yapılmıştı. Rembrandt’ın bir polis grubunun grup portre siparişi üzerine yapmış olduğu bu resim yapıldığı dönem beğenilmemiştir. Sebebi ise gruptaki herkesin eşit parayı vermesi fakat herkesin eşit şekilde resimde gözükmemesidir. Işık ve gölge tekniğinin kullanılışı açısından çok ilgi çekmiştir. Eserin İkinci Dünya Savaşı boyunca Amsterdam da bulunan bir kalede, sarılı olarak bir silindir içinde saklandığı bilinir.

Rijksmuseum / Amsterdam, Hollanda

Guernica — Pablo Picasso

İspanyol hükümetinin 1937 yılında Paris’te gerçekleşecek Dünya Fuarında sergilenmesi için Picasso’dan bir resim istemiştir. Picasso, İkinci Dünya Savaşı sırasında ciddi hasar almış Guernica bombalamasının kendisinde oluşturduğu etki ile bu eseri yapmıştır. Savaşın insanlar üzerinde oluşturduğu acıyı yansıtmıştır. Resme detaylı bakıldığında birçok ayrıntı göze çarpar. Tarihteki en büyük savaş karşıtı ve barış yanlısı eser olarak kabul edilir. Aynı zamanda en politik resim olarak da tarihe geçer.

Reina Sofia Müzesi / Madrid, İspanya

Atina Okulu (The School Of Athens) — Raffaaello Sanzio

Rönesans sanatının en önemli örneklerinden biri olan bu eserde Raffaello kendisi ile aynı dönemde yaşamış ola ünlü filozof, matematikçi ve müzisyenleri (Sokrates, Heraklit, Öklid, Pisagor…) aynı resimde bulundurmuştur. Resmin orta kısmında bulunan iki kişiden biri Plato eliyle göğü gösterirken benimsediği idealist akımını, Aristo yeri gösterirken ise realist akımını yansıtmıştır. Resmin sağ tarafında geometri ve astronomi ile ilgilenenleri, sol tarafına müzik aritmetik, orta kısmında ise filozoflar bulunmaktadır. Fresk türünde yapılmış bir duvar resmidir.

Apostolik Sarayı / Vatikan

--

--