ATmega328PB Xplained Mini Geliştirme Kartı İncelemesi

Bu makalede yeni aldığım ve oldukça memnun kaldığım Microchip’in üretmiş olduğu ATmega328PB Xplained Mini geliştirme kartını inceleyeceğim.

Bir süredir ileri seviye AVR uygulamaları kitabım için uygulama yapmakta ve bu geliştirme kartını kısmen kullanmaktaydım. Bu kitabı tamamlamak çok uzun süreceği için kitap projesinden vazgeçip kitapta yaptığım uygulamaları makaleleştirme kararı aldım. Kitap projesinden vazgeçme sebeplerimden birisi ise yeni kitap projelerimi bir an önce bitirmek istememdir. Bu projelere başlamadan önce yaptığım AVR çalışmalarını makale haline getirip değerlendireceğim.

Xplained Mini Kartı

Uzun zamandır AVR üzerinde geliştirme yaparken “mikrodenetleyici kartı” olarak Arduino UNO kartını kullanmaktaydım. Elimde orijinal kart bulunduğu için için o karttan çok şikayetçi olmamakta ve debugger özelliği hariç çok bir eksiklik hissetmemekteydim. Ama orijinal UNO kartının fiyatının 200 lirayı geçtiği ve klon Arduino kartlarının oldukça kalitesizleştiği bir dönemde şu an gidip bir orijinal UNO kartını almayı da çok tavsiye etmiyorum.

Bu kart fiyat bakımından orijinal Arduino UNO kartının neredeyse yarı fiyatında ve o kartta bulunmayan önemli özellikleri içermekte. Bu kartı RSdelivers’den yurtdışından satın aldım. Türkiye’de bulunmasa da RSdelivers’in Türkçe sitesinden rahatça alışveriş yapabilirsiniz.

Bazen stoklarda bazı kartların olmadığını göreceksiniz. 328PB yerine 168PB’yi satın alabilirsiniz veya 328P kartını da satın alabilirsiniz. PB kartları biraz daha özellikli olmakla beraber çok eksikliğini de hissetmezsiniz.

Kartın Başlıca Özellikleri

Kartın başlıca özellikleri yanında neden bu kartın özellikle mikrodenetleyici eğitiminde Arduino UNO yerine kullanılması gerektiğinden bahsedelim.

Arduino 3. parti bir geliştirme kartı olup bu kart ise doğrudan çip üreticisinin üretip desteklediği bir karttır. Üzerinde bulunan dahili hata ayıklayıcı (debugger) ile hem mikrodenetleyici eğitiminde hem de geliştirme işi yaparken hayati bir özellik olan hata ayıklama özelliğini rahatça kullanmamıza imkan vermekte. Microchip Studio’da kart doğrudan tanınmakta, bir tıkla program atılmakta ve hata ayıklama özelliklerinin tamamı kullanılabilmekte. Arduino UNO belki program atmakta 3. parti uygulamalarla bu desteği verse de hata ayıklama konusunda herhangi bir destek vermemektedir. Bu durumda öğrenci iş hayatında sürekli kullanacağı hata ayıklama işlemlerini öğrenmemekte ve bu alışkanlığı kazanamamaktadır.

Hata ayıklama dışında kartın Arduino UNO ile ayak ayağa uyumlu olduğunu ve mikrodenetleyicinin bütün ayaklarını kullanmaya izin verdiğini görmekteyiz. ATmega328PB denetleyicisinde yer alan E portu için ayrı bir header yeri bulunmaktadır. Bunun yanında bir adet gösterge LED’i, kullanıcı düğmesi, iki kapasitif düğme ve sanal COM portu bulunmaktadır. Hata ayıklama işlemleri için üzerinde ATmega32U4 mikrodenetleyici bulunmaktadır.

Donanımsal olarak bu hata ayıklayıcı ve programlayıcı kart üzerinde bulunan mikrodenetleyiciyi programlamaya yönelik olsa da biraz “hack” işleminden sonra bunu başka mikrodenetleyiciler üzerinde de kullanmak mümkündür. Bu konu hakkında araştırmayı size bırakıyorum.

Kartın kullanma kılavuzuna aşağıdan erişebilirsiniz.

Kartın devre şemasına ise şuradan erişebilirsiniz.

Bir sonraki makalede bu kartın en önemli parçası olan ATmega328PB mikrodenetleyicisini inceleyeceğim ve Arduino UNO kartında yer alan ATmega328P mikrodenetleyicisi ile arasındaki farklardan bahsedeceğim.

--

--