Ücretsiz SSL Sertifikası Kurulumu — Let’s Encrypt

Ayhan KORKMAZ
Bilişim Hareketi
Published in
6 min readApr 4, 2020
Photo by Jefferson Santos on Unsplash

Google belirli aralıklarla yaptığı güncellemelerle getirdiği şartları SEO kriteri olarak almaya devam ediyor. Son zamanlarda sizin de fark edebileceğiniz gibi sitelerde SSL sertifikası olması Google tarafından dikkate alınıyor. Hatta tarayıcılar da bu konuya dikkat ediyorlar. Girdiğiniz sitelerde eğer SSL sertifikası bulunmuyorsa adres barında “Güvenli değil” ifadesi gözüküyor. Bu durum kullanıcılar gözünde bir problem veya güven eksikliğine sebebiyet verebiliyor. Diğer yandan da SEO açısından ele aldığımızda, Google SSL sertifikası olmasının bir SEO kriteri olarak ele alındığını açıkladı.

Özellikle e-ticaret siteleri ve kişisel verilerimizin bulundurulduğu sitelerin SSL sertifikasına sahip olması neredeyse gerek şart olarak önümüze çıkıyor. Bu konu tartışılmayacak bir nokta sanırım. Ben şahsen SSL sertifikası olmayan bir siteden alışveriş yapmam. Sanırım benim gibi bir çok kişi de benimle aynı fikirdedir. Peki ya kişisel blog sahipleri için SSL sertifikası gerekli mi ?

Kişisel Blog Yazarları İçin SSL Sertifikası

Bu konu hakkında şu ana kadar gerek olmadığını, daha doğrusu aciliyeti olmadığını düşünüyordum. Sonuçta SSL daha çok e-ticaret siteleri için çıkarımıştı. Ben de blogumda kimseden ödeme almıyordum.

Ancak Google tarafından yapılan açıklamayı okumam ve diğer kişisel blog sahiplerinin de kullandığını görmem sonrasında ben de kullanmaya karar verdim.

SSL Sertifikası Nedir ?

Yazımda SSL sertifikası nasıl alınır sorusuna cevap vereceğim. Ancak isterseniz önceliklı kısaca SSL sertifikası nedir ondan bahsedelim.

SSL, ingilizcedeki Secure Socket Layer deyiminin baş harflerinin kısaltılması olarak hayatımız giriş yapıyor. Türkçe olarak güvenli giriş katmanı olarak çevirebileceğimiz protokol, Netscape tarafından geliştirilmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse giriş yaptığınız sitede sizin ile site arasındaki veri alışverişinin şifreli olarak yapılmasını sağlayan bir algoritmadır.Veriler şifrelenmiş olarak gönderilip alınır. Bu şifrelemelerin çözümü için bizim sertifika alırken kaşımıza çıkacak olan Priavate Key gereklidir. Sanırım buyazının konusu olarak bu kadar açıklama yeter. Ancak çok daha detaylı bilgi almak isterseniz, Cloudfire üzerinde hazırlanmış makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Makalenin İngilizce olduğunu belirterek biz yolumuza devam edelim.

SSL Sertifikası Ücretli midir ?

Evet, genellikle e-ticaret sitelerinin kullandığı ve kullanıcı ile site arasında bilgi akışı olan siteler ücretli SSL sertifikası kullanmaktadır. Ancak benim gibi blog sahipleri sadece SSL SEO etkisi açısından dşünenler için ücretsiz SSL Sertifikası bulunuyor.

Ücretsiz SSL Sertifikası Let’s Encrypt Nedir ?

Ücretsiz SSL sertifikası Let’s Encrypt, Internet Security Research Group (ISRG) tarafından fonlanan bir servistir. Destekçileri arasında Cisco, Chrome, Mozilla ve Facebook gibi dünya devleri bulunmaktadır. Ana amaç ücretsiz SSL sertifikası sunarak tüm internetin daha güvenli hale gelmesini sağlamaktır. Ben de bu yazımda size ücretsiz SSL sertifikası kurulumu ile ilgili yardımcı olmaya çalışacağım.

Ücretsiz SSL Sertifikası Kurulumu

Aslında Let’s Encypt yerine ücretsiz SSL kulumu dememde bir amaç var. Çünkü biz temel olarak Let’s Ecrypt tarafından oluşturulan bir SSL sertifikası kullanacağız. Ancak bu sertifikayı oluştururken SSL for Free sitsini kullanıp işlemlerini kolaylaştıracağız. İsterseniz adım adım WordPress SSL kurulumu rehberimize geçelim.

SSL For Free Üzerinden SSL Sertifikası Oluşturulması

✔️ İlk yapmanız gereken öncelikle sslforfree.com adresine gidip aşağıda da görebileceğiniz gibi kendi site adresinizi adres barına yazıp Ücretsiz SSL Sertifikası Oluştur butonuna basmak. Burada bir süre beklemeniz gerekiyor. Bu süreçte site sizin için Let’s Encrypt üzerinden ücretsiz SSL Sertifikası oluşturacaktır.

✔️ İkinci adımda site bizim için sitemizin hem normal hem www eklenmiş hali için SSL Sertifikası oluşturmaya hazırlıyor. Size sertifikasınızı nasıl kullanacağınızı soruyor. Bu adımda işaretlediğim gibi Manuel olarak yapı diyerek devam ediyoruz. Bastıktan sonra tekrar manuel diyerek ilerleyelim.

✔️ Bu aşama ile artık karışık kabul edilebilecek noktaya gelmiş bulunuyoruz. Site size güzel bir ynlendirme yapıyor zaten. Aşağıdan da görebileceğiniz gibi adım adım söylenenleri yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz. Ben İngilizce bilmeyenler için tek tek ilerliyorum.

  • İlk adımda da belirtildiği gibi verilen linkler yardımı ile sizin çin oluşturulan dosyaları indirin. Bu dosyaları bildiğiniz bir yere indirin ki sonradan kullanacağız.
  • Artık işler biraz daha karışık hale geliyor. FTP uygulamaları, Filezilla vb., yardımı ile sitenize FTP üzerinden bağlanın. Burada eğer FTP uygulamanız yoksa hostunuz üzerinde muhtemelen bir dosya görüntüleme düzenleme arayüzünüz olacaktır. Oradan da yapabilirsiniz. Eğer kendinize ve bilginize güvenmiyorsanız bu kısımda durmanızı tavsiye ederim. Çünkü yapacağınız bir hata ile sitenizi kullanılmaz hale getirebilirsiniz. Ancak benim direktiflerimi uygularsanız sorun çıkmayacaktır. FTP ile bağlandıktan sonra “public_html” klasörü içerine girip “.well-known” isimli bir klasör oluşturun.
  • FTP Dosya Aktarımı — 1
  • Oluşturduğumuz klasörün içerisine girdikten sonra tekrar “acme-challenge” adında bir klasör oluşturun.
  • Oluşturduğunuz klasör içerisine giriş yaptıktan sonra, ilk adımda indirdiğiniz dosyaları bu klasör içerisine yükleyerek FTP üzerindeki işlemizi tamamlayalım.
  • Yaptığınız işlemi teyit etmek için bir sonraki adımda verilen linklere tıklayarak dosyaları indirebilirsiniz. Eğer işlem doğru ise dosyaları indirebileceksiniz.
  • İlerlediğimizde bizim için gerekli key kodlar oluşturuluyor. İşlemlere başlamadan önce bir uarıda bulunmak istiyorum. Let’s Encrypt ile ücretsiz SSL sertifikası alırsanız aldığınız bu sertifika 90 gün geçerlidir. 90 gün sonunda yenileme yapmanız gerekiyor. Eğer işlemleri tekrar yapmazsanız linklerinizde sıkıntı yaşayacaksınız. SSL for Free sizin içi hatırlatma servisi sunuyor. Aşağıdaki gibi bir üyelik açarsanız SSL sertifikası sonlanmasına 1 hafta kala size hatırlatma maili atacaktır. Yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
  • Bu aşamadan sonra aşağı tarafta sizin için oluşturulmuş 3 adet key göreceksiniz. Şimdi ise işimiz bu kodları kendi sitemizin CPanel‘i üzerinden tanımlamak. Bunun için sitemizin CPanel içerisine girdiğimizde Security sekmesindeki SSL/TLS Kısmına giriş yapalım. Aşağıda mavi dörtgen içerine aldığımız sekmeye basalım.
  • Karşımıza çıkan bölümden domainizimi seçtiğimizde, SSL For Free üzerinden bize verilen kodları sırası ile ilgili alanlara kopyalayın. Zaten doğru yaptığınızda aşağıdaki gibi sertifika ile ilgili açıklama gözüküyor. Let’s Encrypt ile oluşturulduğunu görebilirsiniz. Sonrasında ise en alt bölümden Sertifikayı Yükle tuşuna basalım.
  • Sonrasında size yüklemenin tamamlandığını ve aşağıdaki linklerden görebileceğini bildiriyor sistem. Ancak linke tıkladığınızda siteniz açılmayacak. Korkacak birşey yok. Doğru gidiyoruz. Açılmamasının sebebi linkleri yönlendirmemeniz.
  • Yapmamız gereken ise çok kolay. WordPress sitenize giriş yaptıktan sonra eklentiler kısmından Really Simple SSL eklentisini yükleip etkinleştirmek. Etkinleştirme sonrasında çıkış yapmış olacaksınız. Sonra tekrar giriş yapabilirsiniz. Bu saatten sonra sitenizde artık üst kısımda güvenli değil ibaresi kalkacak ve sitenizin SSL onaylı olduğunu görebileceksiniz.

Search Console ve Analytic Ayarları

Artık SSL sertifikasına sahip bir blogumuz var. Bu aşamadan sonra yapmamız gereken nokta Search Console ve Analytic üzerinden sitemizi HTTPS uyumlu hale getirdiğimizi bildirmemiz gerekiyor. Burada herhangi bir sıkıntılı nokta bulunmuyor. Search Console için https:// uzantılı yeni sitenizi ekleyin. Analytic için ise yönetici ayarlarından https kullandığınızı seçin.

Final

Tüm bu adımları tamamladığımızda artık ücretsiz SSL sertifikası kurulumu tamamlanmış oldu. Artık izin blogunuzda SSL uyumlu hale geldi ve Google gözünde güvenli hale geldi. Şu ana kadar 1000 kelimeyi geçen bir yazı oldu. Ancak umarım sizin de işinize yarayacaktır.

Bu kadar emek verdiğim bir yazımda eğer işinize yaradı ise lütfen yorumlarınız ile bana bildirimde bulunun. Paylaşabilirseniz ayrıca sevinirim.

NOT : Bu arada bu yazıyı hazırlarken farklı bir sitem için ücretsiz SSL sertifikası kurulumu gerçekleştirdim. o sırada host firmam Turhost ile görüştüm. Öğrendim ki Turhost dileyen kullanıcılar için ücretsiz olarak ayarlamaları kendileri yapıyorlarmış. Bana göre çok güzel bir eylem. Dilerseniz siz de Turhost’u host servisi olarak değerlendirebilirsiniz. BURADAKİ linkten üye olursanız bana da bir yardım yapmış olursunuz.

Orijinal İçerik : https://ayhankorkmaz.net/ucretsiz-ssl-sertifikasi-kurulumu/

--

--

Ayhan KORKMAZ
Bilişim Hareketi

Elektrik Elektronik Mühendisi — Blogger — Teknoloji Meraklısı — #Üretkenlik Hayranı — Eski Girişimci — Yeni Beyaz Yaka