Bu ayın ProductHunt’ı Mardin’den Çıktı

Özgür Şahin
Bilişim Hareketi
Published in
3 min readFeb 26, 2020

--

Yürekten dökülen, düşünmeden yazılan yazıların nerelere ulaşacağını kestiremezsiniz. Bu da öyle bir yazı!

Uzun süredir aklımı kurcalayan bir durum var. Ülkemdeki artan fakirliği gördükçe benim elimden ne gelir, insanların refahını nasıl artırabilirim diye düşünüyorum. Aklıma gelenleri yazıya dökmek istedim.

Öncelikle bir kültür inşası gerekiyor, kolaycılığı, torpili bırakıp üretimi, paylaşımı, çalışmayı, yeni şeyler öğrenmeyi teşvik eden rekabeti savunan bir kültür.

Dijital ürün geliştirip tüm dünyaya satmak bu kadar kolaylaşmışken biz neden pazardan yeterli payımızı almıyoruz?

Neden her bölgemiz kendi arasında yarışıp yeni mobil uygulamalar yazmıyoruz? İstiyorum ki bağımsız geliştiriciler çıksın, ben şuradanım bu ay bunu yaptım, şu kişilerin desteğiyle ilk yüz ücretli uygulamalar listesine ulaştım desinler, hep beraber kutlayalım. Bunları ödüllendirelim, teşvik edelim. Devleti destek sağlaması için zorlayalım, kamuoyu oluşturalım. Sosyal girişimler başlatalım, topluluklar oluşturalım. Şucu bucu mentalitesinden vazgeçip birbirini destekleyen, birbirinin sorununu çözen, tüm dünyanın sorunlarını çözen topluluk mantığına geçelim. Daha çok döviz sokalım ülkeye, hep beraber refahımız arttırmaya çalışalım.

2019'da AppStore’da insanlar 120 milyar dolar harcadı. Mobil reklam harcamaları ise 190 milyar dolara ulaştı!

Amerika, Japonya, Çin mobil uygulama marketlerine ürünler üretelim oradaki insanların sorunlarını çözelim, oyunlar geliştirip eğlendirelim.

En yüksek payların olduğu Amerika, İngiltere gibi marketleri hedefleyelim mobil uygulama AppStore’a uygulama yazan geliştiriciler yarışıp ekosistem oluşturup gittikçe daha iyisini üreten daha paylaşımcı birbirini geliştiren bir ülke kültürü neden yaratmıyoruz? Herkes ne yapabiliyorsa elinden geleni yapsın hep beraber elimizi taşın altına sokalım.

Oyun geliştirme kültürü ve eğitimler düzenleyen birbirini destekleyen gruplar oluşturalım, yarıştıralım, gündem haline getirelim, televizyonlara sokalım, ilgiyi buraya çekelim. Bağımsız ürün geliştirip düzenli gelir kaynağı oluşturmayı herkese-çoluk çocuğa teşvik edelim. Ev hanımları için makine öğrenmesine derin öğrenmeye evden veri sınıflandırma, veri etiketleme yaptıracağımız sistemler tasarlayalım. Bir topluluk oluşturalım. Sonuna kadar rekabet edelim ve hep beraber gelişelim.

Bu ay Konya’dan bir geliştirici ABD Appstore’da ilk 50'ye ulaşsın. Growth tekniklerini paylaşsın anlatsın. Ondan ilham alan başkalarına bu işler sıçrasın daha iyileri gelişsin Yozgat’dan bir geliştirici Çin’de büyük ivme yakalayan bir uygulama çıkartsın. Paylaşsın anlatsın örnek olsun. Sarp Erdağ ve Çağatay Kaptanoğlu gibi uygulamalar geliştirerek milyon dolarlara yurtdışına satalım.

Her ilimizi bir özelliğiyle ön plana çıksın şu il growthta çok iyi şu il tasarımda efsaneler çıkardı diyelim. Şu ilden hep şu tarz web appler çıktı yürüdü gitti abi diyelim. Hackerone’da bug-bounty kovalayan gençleri teşvik edelim, bilgi paylaşımlarını kolaylaştıralım, ödüllendirelim, gündem haline getirelim. Samet Şahin, 16 yaşında açık bularak para kazananlara çok güzel bir örnek.

Farklı alanlarda sorunlar yaşayalım yaşadığımız sorunlara çözümler geliştirelim. Biraz daha özgür düşünelim, fark yaratalım şaşırtalım şok edelim korkmadan üretebilelim. En ufak bir fikirsel baskı olmasın karşı çıkalım çünkü farklılıklara saygı gösterilmeyen bir yerde hiç bir inovasyon gelişemez.

Arabamızla, evimizle hava atmayı bırakıp yeni bir çiğköfteci-lokmacı açıp batmayı bırakıp geliştiren üreten insanlara yatırım yapalım. 100 bin lirayı bu demode işlere yatıracağımıza uygulama geliştiren arkadaşa yatıralım ortak olalım. Mini yatırılımlar yapıp kitle desteği sağlayan dolandırılmayı minimize edecek web platformları oluşturalım.

Ev hanımları için Amazon’un Mechanical Turk’u gibi sistemler kuralım eğitelim evden de çalışabilecekleri işler sunalım. Mahkumlara, işsizlere, öğrencilere; veri etiketleme, sınıflandırma öğretelim yapay zeka çağının gereksinimi olan büyük veri ihtiyacını sağlayalım dünyaya satalım.

Gördüğüm potansiyel engeller şunlar:

  • İngilizce
  • Programlama
  • Temel algoritma eğitimi
  • Founder-indie hacker mindseti
  • Gerekli donanım
  • Pazarlama ve growth desteği
  • Motivasyon
  • Vergilendirme
  • Topluluk

Yazılım öğrenilir, öğrenemeyen nocode araçları (Airtable, Webflow, Zapier, Buildfire, Appypie, GlideApps) kullanır. Gerekli mentaliteyi örnek öncü kişiler ziyaretler yaparak anlatırlar. Donanım için maddi destek bulunur gerekirse her şehre paylaşımlı hacker spaceler oluşturulur.

Topluluk olarak farkettiğim güzel topluluklar (benim ilgi alanımdakiler, yorum yazarsanız bilmediklerimi de eklerim) ortaya çıkmaya başladı. Örnek olarak şunları verebilirim: ProductHuntTR, Girişimci Muhabbeti, Kodluyoruz, Mobile Growth İstanbul, GDG Istanbul, NSIstanbul, Kanvas Tasarım Topluluğu, Inzva

Engeller yaz yaz bitmez ama her bir engel de başlayarak aşılır yeter ki kültür oluşsun örnekler çıksın bunlar konuşulsun gündem olsun.

Aşılamayacak kadar büyük bir engel yok önümüzde. Birbirimizi aşağı çekmektense yukarı çekelim, hep beraber daha iyiye doğru yol alalım. Herkes fikirlerini ne yapabileceğini yazsın ve ufak ufak adım atmaya başlayalım. Neden yapılamayacağını da yazsın, konuşalım tartışalım. Herkes bir ucundan tutsun.

Çok naif mi düşünüyorum, çok şey mi istiyorum?

--

--

Özgür Şahin
Bilişim Hareketi

Articles about Deep Learning, iOS App Development, Entrepreneurship and Psychology