Yapay zeka beklendiği ‘kadar’ tehdit değildir

Abdullah Yüksel
Bilişim Hareketi
Published in
3 min readAug 13, 2017

Öncelikle burada ele aldığım konu insanların işlerinden olması ve yeni iş kollarının türemesi değildir. Yani işsiz kalma tehdidini değil, yapay zekanın insanlığı yok edeceği veya daha başka türlü boyunduruk altına alacağı tehditlerini konu alıyorum.

İnsanoğlu var olduğu günden bugüne sürekli gelişmeye çalıştı. Bu gelişme anlayışı ilk günlerinde ‘bilim’ olarak adlandırılmasa da aslında tam olarak bilimdi. Bugünün teknolojisi, o zamanlar için ‘teknoloji’ olarak adlandırılmasa da tam olarak teknolojiydi. O günlerde isimler aynı olmasa da amaç aynıydı. Ama hepsinde ortak bir yön vardı. ‘Bu yön, üretilen bilgi ve teknolojiyi çıkarlar için kullanmaktı.’

Bunun örnekleri makaleler ve bilimsel çalışmalar ile açıklanmaya çalışmaya gerek duyulmayacak kadar basit. Barut keşfedildiğinde bunun öldürücü etkisi vardı ama insanlar, bu etkiyi insanlık yok olacak şeklinde değil, düşmanlar yok olacak şeklinde ele aldı ve öyle de oldu. Birileri diğerlerine üstün gelmek için bu yıkıcı güçleri kullandı.

Geçenlerde şöyle bir infografiğe rast geldim;

İnfografiktende rahatça görülebileceği gibi insanlar gün geçtikçe kendilerinden büyük şeyler ortaya çıkarmış ve çıkarmaya da devam ediyor. Avcı toplayıcı olarak geçinen insanlar ‘ölüm mızraklarını’ icat ettiğinde bununla hayvanları ve insanları öldüreceklerini biliyorlardı ama ‘insanlığın sonunu getirecek’ görüşüne kapılmadılar. Bugünlerde daha emekleme aşamasında olduğu söylenen yapay zeka ortada ölümlerle sonuçlanan çok sayıda olaya -karışmamışken- bunu söyleyebiliyoruz. Ama insanlar on binlerce ölüme sebep olan yakın savaş silahları için aynı şeyi söylemedi.

Daha tehlikelisi geldi değişen bir şey olmadı

Daha sonra ateşli silahlar ortaya çıkmaya başladı. Bu kez silahlar tek atışta birden fazla insanı öldürebilir, duvarları yıkabilir, yerleri çukura dönüştürebilir hale geldi. Bu kadar yıkıcı sonuçlara rağmen insanlığın sonu geldi naraları yine de atılmadı. Hep ‘düşmanların sonu geldi’ naraları atıldı.

İnsanlar ortalığı darma duman eden tüfekler;

yıkıcı bombalar;

ve çok daha ötesinde şehirleri yok eden atomik bombalar yaptılar;

Bunların hepsi insanlığın yok olması adına yapay zekadan çok daha etkili. Zaten yapay zeka da insanlığı yok etmek için silah kullanmayacak mı?

Tehdidin karşılığı

İşte bu denli yıkıcı etkiye sahip silahlar insanlar tarafından insanlığın sonu adına değil, düşmanların sonu adına kullanıldı. Ben de bu durumun yapay zeka bizi yok edebilir mi? sorusuna cevap olduğunu düşünüyorum.

Bunu şimdi örneklendirelim, Bugüne dek insanlar karşılarındaki tehdidi analiz ederek ona karşılık koyacak silahı üretti. Aşağıdaki videoda bu karikatürize edilmiş;

Yeni nesil silah: Yapay Zeka

Tüm bunların üzerine çıkan sonuç; yapay zekanın yok edici olabileceği ama bu, insanlığı değil yine ‘düşmanları yok etmek’ şeklinde olacağı yönündedir.

Bunu realize edersek, diyelim ki 75 yıl geçti ve yapay zeka artık yeterli seviyeye geldi. Kaldı ki Yapay Zekanın insanlar için tehlike sayılması için insan beynini geçmesine gerek yok. Aynı seviye de yeterli olur. Bugün bir insan beyninin dünyadaki tüm bilgiye anında ulaşmış ve işlemiş, sonuç çıkarmış olduğunu var sayarsak ona denk olur.

Yapay zeka insanların can güvenliğini tehdit etmeye başladığında ve daha ötesinde iddia edenler gibi insanlığı yok etmeye çalıştığında olmaya başlayacak kabaca böyle olur bence;

1- Yapay zekanın kısıtlanması çalışmaları devlet yaptırımı haline gelecek. (3 robot yasası gibi)
2- Yapay zekaları takip eden devlet organları oluşacak.
3- Yapay zekaları takip eden yapay zekalar yapılacak.
4- Yapay zeka kontrolünde silahlar hızla artacak.
5- Bunu tehdit olarak gören devletler kendi yapay zeka destekli silahlarını üretecek.

Eğer çok daha ileri tarihlerde yapay zekalı robotlar, insanların yönetiminden bağımsız olarak insanlığı yok etmeye karar verirse, o gün geldiğinde zaten insanlar da savunmasını yapabilecek yapay zeka ordularını kurmuş olacaklar.

Son söz olarak olayı bağlamak gerekirse; Atom bombaları çok büyük bir tehlike, ama sahip olan için değil. Füzeler çok büyük bir tehlike, ama sahip olan için değil.

Şu haberi aklıma getirdi bu mesele; Amerika yaptığı bombaya tüm bombaların anası derken, Rusya karşı olarak yaptığı bombaya tüm bombaların anası diyor. İkisinin de ortak noktası insanlığı yok edebilecek bir güç olması. Ama kendilerini değil, düşmanlarını yok etmek için kullanılır. Kendilerini savunmak için.

Bir gün yapay zeka kendi ürettiklerini insanlığa karşı kullanmaya başlarsa, insanlar da buna karşılık yapay zeka sahibi silahları ile karşılık verebilir.

--

--