Hatice Güneş

48/52

Bilim Kadınları
Bilim Kadınları
3 min readSep 26, 2019

--

  • Bu #haftaninbilimkadini Dr. Hatice Güneş (@HatijeGyunesh).Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimi & Teknoloji Bölümünde duyusal zeka ve robotik alanında Reader pozisyonunda çalışmakta (Reader : Profesör ve Doçent arasında olan bir çalışma pozisyonu)1/nn cl.cam.ac.uk/~hg41/13
  • Dr. Güneş, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, Sidney Teknoloji Üniversitesi (Avustralya)’nde ise doktorasını tamamlamıştır. 2/13
  • Dr. Güneş’in çalışma alanı, 3/13:

“Çalışmalarım ‘yapay’ sosyal ve duygusal zeka ve robotik alanındadır. Bu alan, insanların duygu ve sosyalleşme ile ilgili davranışlarını (yüz ifadesi analizi, kişilik analizi, vs.) algoritmalar geliştirerek kavramak …”

  • 4/13

“… ve bu kavrama dayanarak doğru, etkili ve adaptif makina/sistem davranışı üretmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma alanı gerçek hayatta pek çok pratik uygulamaya katkıda bulunabilmektedir.”

  • Örneğin, 5/13:

“VR ile adaptif hafıza oyunları (demans için); kullanıcı kişilik ve ifadelerini anlayan telepresence robotik sistemler (engelli insanların topluma katılma olanağı); otizm/depresyon için sosyal robot koçları; otomatik arabalar için sürücü yardım sistemi”

  • Dr. Güneş’in araştırma alanı sosyal bilimler, psikoloji, sinyal işlemesi, makine görmesi, makine öğrenmesi, yapay zeka ve insan-robot etkileşimi alanlarının işbirliği içinde çalıştığı multidisipliner bir alandır. 6/13
  • Çalışmalarınızda sizi en heyecanlandıran an hangisi? 7/13

“İnsanlar ve makina/robot/teknolojiler arasında yapılan bir çalışmadan beklenmedik sonuçlar elde etmek ve bunun nedenini sorgulayıp anlamaya çalışmak ve geliştirilen sistemin kaderini bu sonuç doğrultusunda belirlemek.”

  • Alanı tercih etmesi ve devam ettirmesindeki motivasyonu sorduk, 8/13:

“Üniversitede ve özellikle Avustralya’da master programına başladığımda insan davranışlarını anlamak ve yeni teknolojiler geliştirmek beni eşit derecede büyülüyordu.“

  • 9/13

“Başlarda seçim yapmam gerekti ve bilgisayar bilimlerini seçerek sanki sosyal alanlara duydugum ilgi zarar görecek ya da yok olacak sandım ve açıkçası korktum.”

  • 10/13

“Fakat tek bir dalı seçmek yerine ‘başka bir yol’ olduğunu görmek ve bu yolda ilerlemek için beni destekleyen insanların olması bu iki önemli alanı harmanlayan konularda araştırma yapabilmek için beni motive eden temel faktör oldu.”

  • Dr. Hatice Güneş, yüksek prestijli, 5 yıl süren EPSRC (The Engineering and Physical Sciences Research Council UK) Fellowship projesini yürütüyor. Adaptive Robotic EQ for Well-being (ARoEQ) — gtr.ukri.org/projects?ref=E… 11/13
  • Genç bilim kadınlarına ve bilim insanı adaylarına tavsiyeleri, 12/13 :

“Geleneksel konulara yoğunlaşmak ve başkalarının istediği alanlarda araştırma yapmak yerine, onları neyin heyecanlandırdığını sorsunlar ve cevabı bulduklarında bu alana yoğunlaşsınlar.”

  • 13/13

“Umutlarını korusunlar. Her zaman ‘başka bir yol’ var ve bu yolda yürümeye başlayınca ilerlemeleri için onlara destek verecek insanlar ve koşullar karşılarına mutlaka çıkacak.“

İlk olarak Bilim Kadınları Twitter hesabında zincir olarak sunulmuştur:

Bilim Kadınları hesabında her hafta farklı bir bilim kadını hakkında Twitter zincirini okumak için Bilim Kadınlarını Twitter’dan takip etmeyi unutmayın.

https://twitter.com/Bilimkadinlari

--

--

Bilim Kadınları
Bilim Kadınları

Her alanda cinsiyetçiliğe karşı! #bilimkadinlari #WomeninSTEM #haftaninbilimkadini