Tunç Çağı, Demir Çağı ve Plastik Çağı!

Doç. Dr. Nihan Yazgan Tavşanoğlu ve Doç. Dr. Sedat Gündoğdu röportajlarıyla birlikte Türkiye ve Dünya’dan mikroplastik sorununu inceliyoruz!

Bilimma
Bilimma

--

Tunç çağı, demir çağı ve artık “Plastik Çağı”! Evet günümüzde plastik tüketimi o kadar yüksek düzeydeki yaşadığımız çağa kimi bilim insanları plastik çağı ismini veriyor. Plastik doğada yok olmayan bir mateyal. Doğal fiziksel süreçlerle ufak ve daha ufak parçalara bölünerek gözle görünmeyen mikro boyutlu plastikler olarak akarsular, göller, denizler, okyanuslar, dağlar, kutuplar yani kısacası dünya üzerinde dağılabildiği her yerde bulunuyor. Mikroplastikler çok ciddi kirleticiler ve canlılara çok fazla zararları var.

Bu derlememizde Dünya’dan Türkiye’ye mikroplastik sorununu ele alacağız.

1-) Plastik Çağı!

“Bilim insanları, insan faaliyetlerinin Dünya’ya hükmettiği Antroposen döneminin başlangıcını işaretlemek için plastik fosil kalıntılarının kullanılabileceğini öne sürüyor. Yeni bir çalışmada, 1830’lara kadar uzanan plastik fosillerine ulaşıldı.”

2-) Çamaşır yıkama suyunda mikroplastikler var.

Her çamaşır yıkamada kıyafetlerden ayrılan lifler atık sularla birlikte sus sistemlerine gidiyor.

3-) Kimsenin yaşamadığı kutuplarda plastik parçaları bulunuyor.

Arktik bölgede hiç kimse yaşamıyor. Doğal olarak plastik içeren ürünleri de kimse tüketmiyor. Ancak Arktik’te de plastikler bulunuyor.

4-) Türkiye denizlerinde mikroplastik kirliliği’ni konuştuk

Mikroplastiklerle ilgili haberleri hep yurt dışından ve dünyanın diğer bölgelerinden duyuyoruz. Ancak bu tehlikeli kirlilikten Türkiye uzak değil.

5-) Türkiye tatlı su sistemleri mikroplastik riskiyle yüzyüze!

Sadece denizler değil nehirler ve göller gibi tatlı su ekosistemlerimiz de mikroplastik kirliliğiyle yüzyüze!

--

--

Bilimma
Bilimma
Editor for

Bilimin dilemmasını çözmek üzerine … Telegram kanalımız: https://t.me/bilimmacom