Huawei, Google Yasağını Nasıl Atlatmayı Bekliyor?

Can Avşar
Bilkent YES
Published in
3 min readFeb 18, 2021
Kaynak: huawei.com

Çin’in en büyük telefon üreticilerinden olan Huawei, son 10 yılda çeşitli atılımlar gerçekleştirerek değişik pazarlara atıldı. Şirket, büyüklüğüne büyüklük kattı. Sadece akıllı telefon değil çok daha çeşitli tüketici ürünlerinin üretim ve satışını gerçekleştiriyorlar. Akıllı telefonlarını olağanüstü teknolojilerle donatıyorlar, aynı zamanda ürettikleri bu teknolojiyi farklı alanlara da taşıyorlar. O yüzden de büyük bir şirket olma yolunda hızla ilerliyorlar, ancak yakın zamanlarda önlerine büyük bir engel çıktı.

Eski Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump, Huawei’nin gizliliğe aykırı davrandığını ve kullanıcı gizliliğini ihlal ettiğini öne sürdü. Daha sonra da Huawei’nin bazı ABD merkezli şirketlerle ticaret yapmasını yasakladı. Bu yüzden de bu şirketlerden biri olan Google, Huawei’den servislerini geri çekti. Google servislerinin nelerden oluştuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Arama, Haritalar, Çeviri, Fotoğraflar ve daha birçok servis Google’ın Android’de sunduğu servislerin başında geliyor. Ama bunların en önemlisi Android kullanmış çoğu kişinin bildiği üzere Google Play Store. Bu uygulama, bir uygulama mağazası ve kullanıcılar buradan telefonları için sosyal medya, oyun veya üretkenlik alanlarında birçok uygulamayı indirebiliyorlar. Birçok kişi için de bir telefonu akıllı telefon yapan da zaten uygulamalardır.

Kaynak: windows.com

Teknolojiyle haşır neşirsek ve hafızamıza da güveniyorsak, Microsoft’un 2010'lu yıllarda çıkardığı Lumia serisi akıllı telefonları da hatırlıyoruzdur. Lumia serisi zamana göre iyi kameralara ve göreceli olarak güzel görünen tasarımlara sahipti. Ama bu telefonları özel yapan şey içlerindeki Windows Phone adlı işletim sistemiydi. Bu işletim sistemi, Android kadar özelleştirme ve iOS kadar da basitlik ve şıklık sunuyordu. Aynı zamanda, arkasında Microsoft gibi dev bir şirketin olması bu telefonları daha da cazip kılıyordu. Fakat Lumia serisi telefonlarını satın alan kullanıcılar bir konudan çok şikayetçiydiler. Uygulama mağazası yeni kurulduğundan Windows Phone için çıkan uygulamalar çok az sayıdaydı. Bu yüzden insanlar işlerine yarayan uygulamaları indiremeyebiliyorlardı.

Huawei, Google’ın yasağından en az zararla kurtulmak için Microsoft’un denediğini yapmayı düşünüyor, kendi işletim sistemini kurmak. HarmonyOS adlı bu sistem, Huawei’nin ürettiği ve Android ile iOS’a rakip olmaya hazırlanan bir işletim sistemi. Şu an Huawei telefonları Android kullansa da, alınan bu önlem Huawei’nin bu yasaklardan kurtulmasının en büyük yolu. Çünkü eğer Google, servisleri gibi işletim sistemini de yasaklarsa bu Huawei markasını satın alan kullanıcıları büyük oranda azaltacaktır. Peki bu işletim sisteminin sonu da Windows Phone gibi olur mu?

Kaynak: huawei.com

Huawei, uygulama mağazasının bir işletim sistemini kullanan kullanıcıların üstünde çok büyük etkiye sahip olduğunu anlamış durumda. Bu yüzden Google Play Store’dan bağımsız olan kendi uygulama mağazası AppGallery’i kurdu ve geliştirmeye devam ediyor. Huawei’ye göre, 18 kategoriden 260 milyonu aşan uygulama indirmelerine sahip bu mağaza, birçok ülkede aktif durumda. Bu veriler, yasaklardan Huawei’nin en az zararla çıkmasını sağlayacak güzel bir başlangıç örneği. Huawei bu pazara, Apple ve Google gibi iki dev markadan sonra tutunmaya çalışsa da sonunun nasıl olacağını zamanla daha iyi anlayacağız.

En büyük telefon üreticilerinden olan Huawei, bu yasaklardan kurtulmak için bilindik bir yol olan kendine özgü işletim sistemi ve uygulama mağazası üretmeyi seçti. Fakat Microsoft’tan öğrendiği üzere uygulama mağazasına daha çok önem veriyor. Huawei, hikayesinin başarı yolunda ilerlemesi taraftarı ve bunun için elinden geleni yapmaya çalışıyor. En büyük ortaklarından birinden gelen yasak, Huawei’yi ve çalışanlarını pes ettirmedi, onları daha da düşünmeye ve çalışmaya teşvik etti. Çünkü elinden geleni yapan insanlar için her zaman bir çıkış yolu vardır, gecenin en karanlık zamanı da sabaha en yakındır.

--

--

Can Avşar
Bilkent YES

Computer Science student in Bilkent University. Violinist. Dreamer. Technology storyteller at Bilkent YES page.