BİR KAYNAŞMA HİKAYESİ — “YAN YANA” OTURUMLAR

Cagla Organ
Bimar Teknoloji Blog
4 min readJan 6, 2023

Farklı ekipler içinde sprint koşan Yazılım Kalite / Test uzmanları bir araya gelme şansını pek yakalayamazlar. Başka projede çalışan arkadaşımızın, başka şirkette çalışan herhangi bir test uzmanından farkının olması için özellikle bir şeyler planlamak gerekir.

İşte bu yazıda, yukarıdaki sorunun çözümüne katkı vermek adına, yazılım kalite güvence ekibi tarafından gerçekleştirilmiş olan “yan yana çalışması” olarak adlandırılmış aktiviteden bahsedeceğiz.

Nedir bu Yan Yana?

Bu çalışma aynı ekipte yer alan ancak farklı projelerde çalıştığı için bir araya gelme fırsatı bulamayan kalite güvence uzmanlarının öncelikli olarak etkileşimini artırmak amacıyla yapılmıştır.

Bu çalışma sayesinde şirket içindeki yazılım kalite güvence uzmanlarının “yan yana” çalışabildiği, birinin o anda çalıştığı — anlattığı diğerinin izlediği — yorumladığı zamanlar yaratılarak farklı domainler, farklı araçlar ve çalışma stilleri hakkında bilgi, tecrübe pratiklerin paylaşılması sağlamıştır.

Neleri Amaçladık?

🎯Ekip için iletişimi güçlendirmek: Farklı ekiplerde çalışıyoruz, birlikte çalışma şansımız çok olmuyor, bu çalışma ile herkesin bir paylaşımda bulunması sağlandı. Birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı elde ettik.

🎯Tecrübe akışını sağlamak: Farklı projelerdeki farklı araçları, yöntemleri, süreçleri görmek ve fark yaratabilecek pratikleri kendi projemize uygulayabileceğimiz noktaları gördük.

🎯Eksikliklerimizi ve potansiyelimizi fark etmek: İyileştirilebilecek noktalar hakkında farkındalık kazandığımızı söyleyebiliriz.

Çalışmayı Nasıl Yaptık?

Her uzmanın diğer uzmanlarla yapması gereken oturumları temsil eden matris.

Çalışma kalite güvence ekibindeki 11 adet kalite güvence uzmanı tarafından gerçekleştirildi. Bu çalışma için görseldeki gibi ortak bir dosya kullanıldı.

Buna göre ikili ya da daha fazla gruplar halinde bir araya gelinip yapılan çalışma sonucundaki kazanımlar bu belge üzerinde kalıcı olacak şekilde not alındı. Bu belge aynı zamanda ekipteki herkesin, diğer oturumlardan sonra alınan notları da görebilmesini sağladı. Böylelikle ikili yapılan bir oturumun 3 cümle ile özetlenen çıktısı tüm ekiple paylaşıldı. Bu şekilde fayda maksimize edildi.

Tüm çalışmanın tamamlanması için bir son tarih verdik. Kabul kriterinin arasında şu anda okumakta olduğunuz bu yazının yayınlanması da yer aldı. 2 Ara değerlendirme toplantısı planladık ve bu toplantılarda gidişatımızı değerlendirdik, bir araya gelme ve diğer sorunlarımıza çözümler ürettik.

Takım arkadaşlarımızın işini geliştirme fırsatlarını değerlendirdik.

Yaptığımız anlatan — gözlemleyen oturumlarında;

  • Her çalışma için bir anlatıcı ve bir veya birden fazla dinleyici yer aldı. ​
  • Çalışma saati öncesinde anlatıcı uygun içeriği belirledi. Bazen katılımcılar ile önceden en faydalı olacak konular belirlendi.
  • Kullandığımız araçlar üzerinden örnek birer senaryo ile sürecin nasıl işletildiği paylaşıldı.
  • Süreçlerde kullanılan yardımcı araçlar (test otomasyon araçları, test senaryo geliştirme araçları vb.) hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.
  • Var olan test otomasyonları şirkete yeni giren ve bu araçları kullanmamış arkadaşlarımıza tanıtıldı.
  • Kimi zaman bu oturum sıra-dışı “civcivli” bir maddenin manuel testine denk getirildi. Böylece diğer arkadaşın bu tip bir testi önceden tecrübe etmesi sağlandı.

Somut Kazanımlarımız Neler oldu?

  • Bu çalışma sayesinde yeni şeyler öğrendik (otomasyon araç kullanımları, yardımcı araç kullanımları vb.).
  • Çalıştığımız projelerdeki eksiklikleri fark ettik ve paylaştık, çoğu için harekete geçtik. (Azure Test plan kullanımı, etiketleme teknikleri vb.)​ Süreçlerimizi kolaylaştıracak tüyolar paylaştık. (PBI üzerinde birlikte çalışma, “mention” atma, TASK’ları renklendirme, bloke olunduğu durumda bunu tüm ekibe görülebilir hale getirme)
  • En önemlisi birbirimizi daha iyi tanıdık ve anladık. Aynı şirkette aynı görevi yapmamıza rağmen bazılarımızın daha önce hiçbir arada çalışmadığını fark ettik. Bundan sonraki çalışma fırsatlarındaki ilk iletişim bariyerini ortadan kaldırdık.
  • Farklı projelerdeki ürünleri görme, tanıma imkânı elde ettik.
  • Proje ve araçlar dışında bazı kullanım alışkanlıkları da birbirimize örnek oldu. (Not alma için kullanılan yazılımlar, farklı editörler, tarayıcı eklentileri gibi) ​
  • Farklı projelerde çalışan Yazılım kalite / test uzmanları olarak ilk defa ortak bir hedefe doğru koşarak, kendi işimizi geliştirme yönünde somut kazanımları olan bir çalışmayı başarı ile tamamladığımızı gördük. Bu daha sonra birlikte imza atılacak çalışmalar için ekibe güven verdi. Motivasyonu yükseltti.

Karşılaşılan Zorluklar Nelerdi?

Yoğun çalışma temposu ve farklı projelerde farklı planlar olması nedeniyle bir araya gelme, ortak uygun zaman bulma ​konusu zorlayıcı oldu. Bunu mümkün olduğunca aşmak için tüm ekibin haftanın belli gün ve saatinde kişisel — işi geliştirme için kullandığı saatlerini denk getirmeye çalıştık.

Yan Yana 2 — Daha Neler Yapılabilir?

Farklı projelerdeki scrum sürecindeki toplantılara gözlemci olarak katılıp bu süreçler için bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılabilir. ​Örneğin farklı bir projenin planlama, efor verme ya da retro toplantısına sadece gözlemci olarak katılıp bu süreçler için paylaşım yapmak faydalı olabilir. ​

Son Söz

Bir şoförü değerlendirmenin en iyi yolu onu araç sürerken görmektir. Deneyimli bir şoförle yola çıkmak, onun himayesinde direksiyona geçmek nasıl bizim sürüş kabiliyetimizi geliştirecek ise, bizimle aynı unvanı taşıyan (ister kalite/test uzmanı ister yazılım geliştirici ister iş analisti olsun) meslektaşımızı işini yaparken ona eşlik etmek, onunla mevcut iş hakkında fikir alışverişinde bulunmak bizi öyle geliştirecektir.

Böyle bir iş için ayarlanmış amasız, ertelemesiz, periyodik çalışma saatleri her dakikasının hakkını mutlaka verecektir.

--

--