Podcast 101

Canan Ulyana Başer
bimilenyumlu
Published in
4 min readMar 5, 2021

Günümüzde birçok farklı içerik türünün olduğunu biliyoruz. Özellikle son birkaç yılda popülaritesi iyice artmış olan podcast alanında içerik üretmek kulağa çok havalı geliyor olsa da nasıl başlayabiliriz noktasında derli toplu bilgi bulmak pek de kolay değil.

Bu yazımda Bi’ Milenyumlu podcast kanalımı açarken ve podcast içeriklerimi üretirken neler yaptığımdan, hangi araçları kullandığımdan bahsedeceğim. Kahveleriniz hazırsa başlayalım!

Önce şu soruyu cevaplayarak başlayalım, podcast nedir?

Podcast, belirli konu ya da temalara odaklanan dijital ses veya video dosyalarıdır. Podcasti isteğe bağlı bir internet radyosuna benzetebiliriz. Podcast kelimesi, iPod sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve broadcast (yayın) sözcüklerinin birleşimiyle oluşturulmuş. Bunun sebebi ise podcastin başlangıçta iPod için geliştirilen bir içerik türü olması. Günümüzde ise bilgisayarlarımızdan ya da telefonlarımızdan indirmeden bile dinleyebileceğimiz bir hale evrilmiş durumda.

Diğer bir soruyla devam edelim, neden podcast?

Aslında bu sorunun cevabını iki farklı noktadan ele alarak yanıtlamak mümkün:

  • Yüksek prodüksiyon maliyetlerinin olmaması, radyolarda olduğu gibi kendine frekansta yer bulma derdinin olmaması, video içeriklerinde olan görsel kaygının, yani kayıt esnasında ne giydiğinin, nerede kayıt aldığının hiçbir öneminin olmaması gibi özellikleriyle podcast, içeriği üreten kişi için büyük kolaylık/esneklik sağlamakta.
  • Üyelik ücretinin olmaması, zaman ve mekan bağımsız dinleme özelliği, videolu içeriklere nazaran daha düşük şarj ve internet kullanımı sağlamasıyla podcast, dinleyiciler için de büyük bir kolaylık/esneklik sağlamakta.

Şu ana kadar her şey süper, peki podcaste nasıl başlarım?

Her içerik türünün üretiminde olduğu gibi öncelikle içerik stratejisi çalışmalarımızı yaparak başlıyoruz. Ben daha önce hiç içerik stratejisi kurgulamadım diyenleriniz varsa girişim sunumlarını düşünün ve kimin, hangi problemini, nasıl çözüyorsunuz konseptini podcastiniz için uygulayın. Yani podcastinizi kimlerin dinlemesini istiyorsunuz, dinlediklerinde bilgilenmelerini istediğiniz konu/konular hangileri, co-hostunuzla sohbet ederken mi yoksa tek bir host olarak yalnızca sizin anlatım yaptığınız bir formatta mı ilerleyeceğinizi belirlediğiniz takdirde podcastinize ait bir içerik stratejisi belirlemiş olursunuz.

Stratejinizi biraz daha detaylandırmak isterseniz:

  1. Hedef kitlenizi belirleyin: Örneğin benim hedef kitlem 18–24 yaş arası üniversite tercihi yapacak ya da üniversitede kariyer yolculuğuna başlamış olan kişiler (öğrenciler).
  2. Konseptinizi oluşturun: Benim konseptim kariyer oluşturmaya başlamış gençleri konuk ederek, 21. yüzyılda kariyer oluştururken yaşanan heyecanı, derdi, tasayı ve tüm deneyimleri şeffaf bir şekilde ele alabilmek üzerine kurulu.
  3. Podcast kanalınızı açın: Bunun için akılda kalıcı bir isim belirleme ile başlayın! Bkz: Bi’ Milenyumlu
  4. Bölümlerinizin kaydını almaya başlayın: Kayıtları hangi platformdan alacağınızı belirleyin, konuğunuzu çağırın ve kayda başlayın!
  5. Paylaşın ve bölümlerinizin dağıtımını sağlayın: RSS linkinizi oluşturmanın farklı yöntemleri var. (Ben Anchor aracını kullanıyorum.) Size kolay gelen yöntemi belirleyin, bölümlerinizi paylaşın ve sosyal medya aracılığı ile dağıtımlarını yapın!

Sıra hayat kurtaran araçlarda!

Anchor, Spotify tarafından satın alınmış, podcast üretim ve dağıtım aracı. Breaker, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Apple Podcasts, RadioPublic, Pocket Casts gibi mecralarda aynı anda paylaşma imkanı sunuyor. Tamamen ücretsiz olan bu araç sayesinde RSS linkinizi de oluşturabiliyorsunuz.

Zencastr, bir online podcast kaydı alma aracı. Son güncellemeleri ile kolay edit yapma fırsatı sunduğu paketleri ve videolu kayıt alma özelliği de eklendi. Aracın en güzel yanı ise her kişinin konuşmasını ayrı bir ses kaydı olarak kaydetmesi ve daha kolay editler yapmanız mümkün kılması.

Headliner, yakın zamanda Canva ile de iş birliği yapmış video edit uygulaması. Özellikle videolara ses dalgası ekleme özelliğinin podcast bölümlerinizi Instagram postları için çok kullanışlı hale getirdiğini söylemek mümkün.

Chartable, odağına Apple Podcast’teki sıralamanızı ve performansınızı alan bir araç. Smart link oluşturma özelliği dinleyicileri farklı mecralara kanalize etme noktasında yardımcı oluyor. Örneğin, iPhone kullanan birini Apple Podcast’e yönlendirirken, Android kullanan birini Spotify Podcast’e yönlendirebiliyorsunuz.

Podpage, yalnızca 5 dakikada podcast hesap bilgilerinizle podcastiniz için özel bir websitesi oluşturma aracı. Yeni bölümler yüklediğinizde websitesi kendiliğinden güncelleniyor.

Originally published at https://girisimle.com on March 5, 2021.

--

--

Canan Ulyana Başer
bimilenyumlu

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧