Het recept om een offline community te bouwen

peter staal
Community Building
Published in
7 min readJan 11, 2021

Door alle hype rondom online communities, zou je bijna vergeten dat er pre-internet ook al communities bestonden. Sterker nog, veel tactieken die online werken, komen van wat we weten over fysieke communities. In deze blog nu eens aandacht voor hoe je communities bouwt the old fashioned way.

Net als bij online communities is de hamvraag waarom deze groep bij elkaar zou willen komen. Voor communities waar mensen uit eigen beweging deel van willen uitmaken, moet er altijd een goede reden zijn om elkaar te willen ontmoeten.

Doel van de community

De beste communities helpen deelnemers bij het behalen van hun persoonlijke doelstellingen. In deze communities sluit het groepsdoel perfect aan op de individuele doelen. De groepen waar we het bij willen horen, staan symbool voor een toekomstige versie van onszelf. We hebben ze nodig om te kunnen worden wie we willen zijn.

De Crossfit community bijvoorbeeld, stelt deelnemers in staat hun persoonlijke streven naar een gezondere leefstijl te realiseren. Een wezenlijk onderdeel van de community is dat deelnemers elkaar stimuleren om hun fitnessdoelen te behalen. Bovendien worden individueel behaalde doelen met elkaar gevierd. Mensen worden lid van de Rotary, omdat het helpt om hun carrière verder uit te bouwen. De afspraak tussen leden onderling is om elkaar nieuwe business te gunnen; een van de redenen dat er een voorkeur is om zo weinig mogelijk dezelfde beroepsgroepen in de groep te hebben.

In tegenstelling tot beroepsverenigingen waar iedereen juist hetzelfde vak uitoefent. De reden voor deelname hier is dat de leden hun competenties willen verbeteren door met en van elkaar te leren. Een modern voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde TikTok Houses. Bewoners van deze huizen zijn allemaal zelfstandige content creators. Ze delen er tips en trucs van hun relatief nieuwe beroep met elkaar, zodat het niveau van iedereen afzonderlijk hoger wordt.

TIP: Stel samen met de deelnemers de missie van de community op.

Kleinschalige ontmoetingen

Veel offline communities ontmoeten elkaar in kleiner verband. Dat heeft een praktische reden. Logistiek is het lastig om grote groepen mensen regelmatig bij elkaar te brengen. Maar er zit ook een doelbewuste reden achter. In kleine groepen ontstaat eerder de intimiteit waarin onderling vertrouwen ontstaat.

Foto door Beth Macdonald op Unsplash

De leden in deze kleine groepen leren elkaar naar verloop van tijd goed kennen. Ze vormen voor elkaar een belangrijke stok achter de deur om op te komen dagen. Bij Crossfit zorgen groepsgenoten dat je je goede voornemens volhoudt. In kleine groepen heeft men een zorgplicht voor elkaar. Daarnaast laten deelnemers sneller hun ware aard zien. Gesprekken zijn persoonlijker en diepgaander. Sterke en authentieke relaties zullen sneller ontstaan, en de groep raakt onderling sterk verbonden.

Een veelgebruikt format voor zulke ontmoetingen, zijn zogenaamde cirkels. Het idee is dat iedereen in een cirkel plaatsneemt, om de gelijkwaardigheid van alle deelnemers te onderstrepen. Sheryl Sandberg, lid van de Raad van Bestuur bij Facebook, zette in 2013 Lean In Circles op. De missie is dat vrouwen elkaar helpen in hun strijd voor gelijke rechten. Inmiddels zijn er wereldwijd al vijftigduizend verschillende cirkels. Als je meer wil weten of het werken in cirkels, moet je zeker eens een kijkje nemen bij The Circle Way.

Offline funnel die laat zien dat kleinschalige bijeenkomsten grotere betrokkenheid van de deelnemers vragen.

TIP: Optimaliseer en structureer de community voor samenkomsten in kleine groepen.

Gedeelde ervaringen

Mensen die samen een intense ervaring meemaken, bouwen een band voor het leven op. Dit is een van de redenen dat studentenverenigingen de ontgroening hebben bedacht. De jaargroepen die samen zo’n ontgroening doorlopen, gaan grote saamhorigheid voelen. Het is een moderne rite de passage.

Nu wil ik hier allerminst pleiten voor ontgroeningen voor elke community, maar het kan wel helpen om ervaringen te organiseren in plaats van de voor de hand liggende bijeenkomsten. Bij een standaard bijeenkomst ligt het risico van oppervlakkigheid al snel op de loer. De meeste organisatoren weten wel hoe het ongeveer werkt, en zijn geneigd het als een invuloefening te zien. Dat levert zelden memorabele momenten op. Een ervaring daarentegen is per definitie uniek, en maakt deelnemers actief betrokken in plaats van passief toehoorder.

Burning Man. Foto door Peter Fitzpatrick op Unsplash

Het Burning Man festival is een voorbeeld van zo’n levens-veranderende ervaring. Het begon ooit in de Black Rock Desert in Nevada, maar heeft inmiddels talloze lokale varianten. Het idee is tamelijk revolutionair. De deelnemers aan het festival, brengen hun eigen proviand mee. Ter plekke ontstaat een ruileconomie, waar optredens bijvoorbeeld betaald worden met eten of drinken. Niks wordt verspild en iedereen laat na afloop geen resten achter. Het festival staat ook in teken van radicale zelfexpressie. Vrij vertaald betekent dat dat iedereen in unieke uitdossing verschijnt. Omdat veel van de festivals in een woestijn worden georganiseerd is men heel erg op elkaar aangewezen. Mensen die er geweest zijn zeggen dat je het pas echt begrijpt als je er geweest bent. Ze gaan daarna door het leven als ‘burners’.

Daybreakers. Foto door Zacke Feller op Unsplash

Nog zo’n voorbeeld is de Daybreaker community. Ook deze community begon in Amerika, maar wordt nu overal op de wereld georganiseerd. De geritualiseerde ervaring hier is om in de ochtend samen te dansen. Het gaat niet om de alcohol, of om jezelf anders voor te doen dan je bent. Spelen en creativiteit staan voorop. Deelnemers maken plezier met elkaar en vinden elkaar hierin. Daarnaast is het voor velen een stap in de richting naar een bewustere levensstijl, met aandacht voor jezelf.

TIP: Ontwerp ervaringen voor de community.

Laat deelnemers participeren

Thuis zijn voelt voor iedereen prettig. De oorzaak is dat we onze tijd en energie hebben gestoken in de inrichting ervan. We hebben ons de ruimte eigen gemaakt. Daarom ervaren de meesten van ons ook een gevoel van trots als we ons huis schoonmaken.

Aan alles waar we iets van onszelf in leggen, kennen we grotere waarde toe. Dit staat bekend als het Ikea Effect. Elke community kan van dit effect gebruik maken, door deelnemers uit te dagen zelf dingen op poten te zetten. In wijken zie je vaak dat bewoners gezamenlijk een moestuin of een parktje onderhouden. Burning Man laat zien dat dat ook op grotere schaal kan. Zonder deelnemers blijft er alleen maar een lege woestijn over. De deelnemers vormen de organisatie. Zij maken de kunstwerken die er staan, organiseren de optredens die er zijn en leggen de infrastructuur aan.

Zo is TEDx ook opgezet. CEO Chris Anderson merkte dat mensen meer wilden dan alleen maar luisteren en kijken:

People wanted to co-create with TED, not just sit back and listen in the audience. And TED gave them the chance with TEDx, volunteer hosted events of TED like talks that happen in communities around the world.

Het TED format openstellen voor vrijwilligers, heeft voor een wereldwijde expansie gezorgd. Inmiddels hebben er duizenden TEDx bijeenkomsten plaatsgevonden en alle denkbare talen.

TIP: Start projecten die gerund worden door vrijwilligers.

Empower de leden

Omdat offline communities in kleine groepen bij elkaar komen, is schaalvergroting moeilijk. Dat kun je ondervangen door deelnemers draaiboeken en richtlijnen te geven hoe ze zelf bijeenkomsten kunnen organiseren.

Impact Hub is een community van startups en freelancers die willen werken aan een betere wereld. Inmiddels zijn er zo’n honderd verschillende fysieke locaties. De groei van Impact Hub is snel gegaan doordat je in elke stad een eigen Impact Hub kan starten, mits je aansluit bij de filosofie van Impact Hub. De community begeleidt dit proces en stelt hier middelen voor ter beschikking. Dit verlaagt de drempel enorm voor nieuwe lokale initiatieven.

Het eerdergenoemde TEDx faciliteert vrijwilligers ook optimaal. Als je een eigen TEDx event wil starten, dan is er materiaal in overvloed beschikbaar (logo’s, huisstijl handboeken, online training, draaiboeken). Daarnaast kun je contact opnemen met andere organisatoren, of je vragen stellen in een speciaal hiervoor ingericht forum. Deelnemers die iets willen, kunnen er gelijk mee van start gaan.

TIP: Stel draaiboeken en procedures op voor alle community taken.

Creëer rituelen

Een voordeel van draaiboeken waarin een procedure staat voor bijeenkomsten, is dat het rituelen kunnen worden. Zoals community bouwers weten, zijn rituelen de bouwstenen van elke community. We schudden elkaar de hand als we elkaar ontmoeten en we proosten als we iets vieren. Kleine rituelen die maken dat we verbondenheid voelen.

De Daybreakers Community heeft van dansen een ritueel gemaakt. Er is een vast tijdstip: de ochtend. Er zijn vaste regels: geen alcohol. En er is een dresscode: kleurrijk sportief. En herinneren we ons de Occupy Wallstreet nog? Daar werden General Assemblies ingezet om beslissingen te nemen. In deze overlegstructuur golden allerlei rituelen. Omdat het er vaak enorm druk was konden deelnemers met handgebaren aangeven wat ze van iets vonden.

TIP: Ontdek en benoem de rituelen van je eigen community

--

--