Rezoluții pe 2019 — cum minimizăm impactul nostru asupra naturii

Biodeck
Blogul Biodeck
Published in
5 min readJan 17, 2019

Un an nou vine, de obicei, cu noi așteptări și cu noi dorințe. Un an nou e o ocazie perfectă să fim mai motivați să fim mai buni și să luăm decizii mai bune, care să ne ajute să ne dezvoltăm.

Dar uite o rezoluție pe care ai putea să o treci pe listă: să încerci să adopți o viață mai sustenabilă. Să iei decizii bune pentru tine, dar și pentru mediu. Să faci pași mici, dar siguri, către o lume mai bună. Because there isn’t a #PlanetB. În 2017, noi am plecat de la premisa că nu e ușor, dar cu puțin entuziasm și ambiție, promitem că poți ajunge departe.

2018 pentru noi

În 2018 am văzut mulți oameni care au reușit să înlocuiască treptat plasticul din viața lor cu soluții sustenabile, printre care ambalajele noastre compostabile, biodegradabile și din plante. Da, din plante. Tot în 2018 am încheiat numeroase parteneriate cu brand-uri locale mari, dar ne-am extins și internațional. Din toamna lui 2018 puteți găsi produsele Biodeck pe Amazon UK, FR și IT. În 2018 multe supermarket-uri au renunțat la plasele clasice din plastic și le-au înlocuit cu unele biodegradabile. De acum, de fiecare dată când vedem prin oraș o plasă de la Carrefour zâmbim cu mândrie. La fel și când vedem pahare de cafea to go pe stradă de la Van Fruct, Papila, Boiler CoffeeShop, YUME, Coftale sau mâncare la pachet de la Papila, Avocadoo, J’ai Bistrot, Samsara Foodhouse, CasaMia și multe altele, chiar și dacă doarr partial deocamdată. :) Sau când produsele nostre sunt căutate și în Dedeman, Mega Image, Carrefour sau în Kaufland Barbu Văcărescu.

Nu a fost un an ușor, dar v-am spus că avem entuziasm. Suntem entuziasmați că pe zi ce trece comunitatea oamenilor preocupați de sustenabilitate e în creștere. E loc de mult mai bine, dar știm că vom ajunge și acolo. Avem planuri mari, așa că sperăm să ne rămâneți și pe viitor aproape în călătoria pe care am început-o acum aproape 2 ani.

Ce ne aduce 2019?

Pentru Biodeck, 2019 aduce multe vești bune. Ne mărim selecția de produse și introducem noi posibilități de a evita plasticul de unică folosință pe cât posibil. Pregătim și o colaborare de care suntem foooarte încântați, cu un artist talentat și tare drag nouă, dar pe care încă o ținem secretă (rămâneți pe aproape pe Instagram și Facebook!). Mai avem și alte planuri practice în ceea ce privește compostabilitatea, dar suntem încă în teste și analize — vă ținem la curent cu toate.

Pentru voi, sperăm ca 2019 să vină cu provocarea de a ne fi alături în încercarea de a adopta un stil de viață cât mai sustenabil. Modificările climatice și poluarea sunt subiecte tot mai prezente în viețile noastre și tot mai dificile. Sigur că mai este nevoie de foarte multe reglementări la nivel național și internațional ca să simțim că într-adevăr ne îndreptăm către combaterea problemelor cu care ne confruntăm la momentul actual (plastic în oceane, ghețari care dispar, încălzirea globală, risipă alimentară și așa mai departe), dar e important ca fiecare dintre noi să își facă partea. Doar vorbind despre asta și schimbându-ne stilul de viață ne îndreptăm către schimbări vizibile. Astăzi tu, mâine un prieten, peste câteva zile tot grupul tău de prieteni, iar apoi, în timp, toată țara.

REFOLOSEȘTE

Gândește-te de două ori la lucrurile pe care vrei să le arunci. Poate îți pot fi de folos în altă manieră. Un borcan de sticlă de iaurt poate fi folosit pentru păstrarea cerealelor sau a condimentelor, de exemplu. Ai cumpărat ceva care a venit într-o cutie? Nu o arunca — folosește-o pe post de despărțitor în baie sau în dulap. Te ajută să fii organizat și să nu arunci. Fii creativ! Nimic nu se pierde, totul se refolosește.

RECICLEAZĂ / DONEAZĂ

Ce nu poți refolosi, reciclează sau donează. Știm că sistemul actual de reciclare din România poate fi uneori anevoios, dar variante există. Știai de Sigurec? Pentru deșeuri de minim 5 kg vin ei direct la tine și îți ridică gunoiul pentru a fi dus la reciclare. Da, gratis. Tot ei au și centre de reciclare în multe supermarketuri mari, unde poți duce chiar și electrocasnice. Ai haine pe care nu le mai porți? Gândește-te la cine s-ar putea folosi de ele. Sunt multe locuri de donat, printre care Institutul Ceh din București, în container-ul de la intrare. Dacă ai haine care nu mai pot fi folosite, reciclează-le și pe ele. Știai că la H&M colectează haine fie pentru repurtare sau reutilizare, fie pentru reciclare.

REFUZĂ plasticul de unică folosință de câte ori ai posibilitatea

…sau înlocuiește-l acolo unde ai soluții cu produse din plante, mai prietenoase cu mediul.

Odată ce începi să conștientizezi mai bine anumite decizii pe care le iei, o să îți vină natural să faci schimbarea. Poate că acum mai mult timp nu îți luai niciodată cu tine o plasă reutilizabilă atunci când îți făceai cumpărăturile, motiv pentru care erai mereu nevoit să zici „Da, vă rog” la clasica întrebare „Doriți și punguță?”.

Acum te poți întreba dacă chiar ai realmente nevoie de un pai la cocktail-ul/sucul pe care îl bei. Dacă nu ai, atunci roagă personalul să ți-l dea fără pai. Ce mai poți face? Întreabă-ți barista-ul de la cafeneaua preferată dacă folosesc produse biodegradabile. Dacă nu, dă-le o idee să o facă. Susține cafenelele/localurile care o fac, pentru că asta înseamnă că își dau seama de impactul pe care îl are plasticul.

Așa că: YAY pentru puterea gesturilor mici! O viață sustenabilă implică, într-adevăr, foarte multă conștientizare și conștiinciozitate. Știm că poți, trebuie doar să vrei! Noi vom fi alături de tine pentru sfaturi, tips & tricks și produse alternative.

--

--

Biodeck
Blogul Biodeck

Vrem să lăsăm lumea mai bună decât am găsit-o, așa că produsele noastre sunt făcute din plante și sunt 100% biodegradabile & compostabile. 🌎