Bir Tutam Girişim — 18

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
6 min readOct 17, 2016

Yeni bir haftadan merhabalar,

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Geçen hafta yazıyı gönderemediğim için bu hafta son 2 haftayı taradığımı ve her zamankinden biraz daha uzun bir yazı olduğunu belirterek başlayayım. Keyifli okumalar ve mutlu haftalar dilerim☺

Yerli Girişimler

  • Pinterrail (Mobil)- Interrail seyahati yapan gezginlerin seyahat deneyimlerini paylaştığı ve eşsiz interrail deneyimlerini onların aracılığı ile keşfetmenizi sağlayan gezginler için işbirlikçi paylaşım platformu. Platform, ister Avrupa’nın herhangi bir şehrinde yemek, barınma, ulaşım ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bütün destinasyonları bütçenize göre filtrelemenize isterseniz de seyahat sırasındaki ihtiyaçlarınızı nasıl karşıladığınızı yemek, barınma, ulaşım ve diğer kategorilerde özgürce paylaşabilmenize olanak sağlıyor. Girişimin şu an için sadece iOS versiyonu mevcut.
Kurucu ortaklardan Gökhan Öncü “Bugün, çoğu kimse, sırtına bir çanta yükleyip, dünyayı gezeyim diye yola çıkmıyor. O yüzden onların deneyimleri de, eşsiz olacaktır diye düşündük” sözleriyle Pinterrail’in çıkış noktasını açıklıyor.
  • Jarrt (Chrome Eklentisi) — E-ticaret alışverişlerinizde indirimleri takip edip, kupon toplayabileceğiniz alışveriş asistanı olarak kurgulanmış yerli girişim. Herhangi bir üyelik gerek olmadan kullanabildiğiniz kampanya takibi özelliğinin yanında eklenti, alışverişte biriken kuponlarınızı düzenlemeye de yardımcı oluyor.
  • MarketInf (SaaS) — Online pazar yerleri için altyapı sağlayan yerli SaaS girişimi. Rakipleri sayılabilecek Sharetribe ve Mirakl’dan müşterilere daha özelleştirilmiş servisler sunmasıyla ayrılmayı amaçlayan bu girişim, ödeme sistemi altyapısı olarak da Türkiye’de iyzico yurtdışında da Stripe ile entegre olarak çalışıyor. MarketInf pazaryeri demosu.
  • AttackFlow (Geliştirici Araçları)— Yazılım geliştirme ortamına geçirdiği gerçek zamanlı güvenlik test filtresiyle öne çıkan yerli girişim. Visual Studio eklentisi olarak kolayca entegre edilebilen AttackFlow, özellikle bilinen (40'tan fazla) güvenlik açıklarında hızlı bir şekilde hataların düzeltilmesine yardımcı oluyor.
  • Pollop (Mobil) — Soru-cevap deneyimini eğlence ile buluşturan bir sosyal medya uygulama girişimi. Pollop, kısaca kullanıcıların resim, metin veya video içerikli sorularını ve şıklarını oluşturup arkadaşlarıyla paylaşabilmeleri üzerine kurulu bir girişim. Son kullanıcılar için eğlenceli olmasının yanı sıra kurumsal müşteriler ve markalar için de pazardan geri bildirim toplayabilme açısından dikkate değer olan uygulamanın iOS ve Android versiyonları mevcut.
  • BotAnalytics (Web) — Mobilde kullanıcı alışkanlıklarını analiz eden uygulama Skyfunnel’ın pivot edilmiş hali olarak karşımıza çıkan yerli girişim. Günümüzün giderek artan teknoloji trendlerinden biri olan botların analizi üzerine geliştirilen BotAnalytics’in öne çıkan özellikleri ise geçmiş bot konuşmalarını filtreleyip arama yapabilmesi ve bot kullanıcıların ne zaman etkileşime geçtiklerini detaylıca analiz edip raporlar halinde sunabilmesi şeklinde sıralanabilir.

BONUS : Hazır botlardan bahsetmişken botları daha fazla merak edenler için Swat.io ekibi imzalı giriş seviyesindeki chatbots kitabını tavsiye etmeden geçmeyeyim. Kitabı bu linkten indirebilirsiniz.

Yabancı Girişimler

  • Tribe 2.0 (Mobil)— Arttırılmış, görüntülü mobil video chat girişimi. Tribe’ın en dikkat çeken özelliği ise görüntülü bu chat esnasında geçen kelimelerin “Magic Words” özelliği ile anlamlandırılması. Örneğin, konuşma esnasında bir ünlüden bahsedildiğinde konuşma ekranının sol üst köşesinde o ünlünün ismi beliriyor ve tek tıkla o ünlüyle ilgili daha fazla bilgiye erişmek mümkün oluyor.
Kaynak : Tribe.pm
  • CalendarX (Web) — Takipçi kitlenizle ortak bir takvim üzerinden iletişim kurmanıza olanak tanıyan web girişimi. CalendarX’in işleyişi ise kısaca şöyle; takip ettiğiniz CalendarX takvimine bir etkinlik, duyuru veya yeni bir girdi yapıldığında bu girdi sizin kişisel takviminize de otomatik olarak tanımlanmış oluyor.
  • Kello (Akıllı Çalar Saat) — Sabahları biraz daha uyumak için alarm ertelemeyi alışkanlık haline getirenler için geliştirilen akıllı çalar saat girişimi. Ertelemelerin önüne geçerek uyku düzenini sağlamayı hedefleyen Kello, uyku zamanı geldiğini ekran üzerinde yıldızları göstererek hatırlatıyor. Spotify, Deezer gibi servislerden şarkılar çalarak uyandıran saat, “Alarmı inatla ertelerim ben” diyenler için de haftalık erteleme hakkı sunuyor.
Yatma zamanının geldiğini üzerinde küçük yıldızlar gösterek hatırlatıyor. Uyku başlayana kadar uyumaya yardımcı müzikler çalan Kello, uyku başladıktan sonra müziğin sesini yavaş yavaş azaltıyor kısıyor. Kaynak : Kickstarter
  • Paperworks (Web) — Tüm makbuz, fatura ve ödemelerinizi tek bir yerden yönetebileceğiniz web girişimi. Gmail hesabınızla giriş yapabileceğiniz Paperworks, tanımladığınız mail hesabınızdaki fatura, makbuz gibi dökümanları sizin için otomatik olarak derleyip sıralayacak şekilde çalışıyor. Girişimin handikapı ise şu an için sadece Gmail hesaplarını desteklemesi.
  • Ulli (Web Tarayıcı)— Dünyanın ilk yapay zeka(AI) destekli mobil odaklı web tarayıcı girişimi. Mobilde tarayıcı kullanımını daha da kolaylaştırma amacıyla piyasaya çıkan Ulli, herhangi bir şey yazma ve bir linki başka yerden kopyalayıp tarayıcıya yapıştırma gibi aşamaları kullanımdan çıkartıp bu işlevleri de “Magic Button” adını verdiği sihirli gezinti butonuna yüklemiş. Girişimin şimdilik sadece Amerika AppStore’unda kullanılabilir olduğunu belirteyim.
Ulli, “Magic Button” özelliğinin dışında favorileme, incognito tab gibi alışılagelmiş browser özelliklerini de barındırıyor. Kaynak : Youtube
  • SmartCube (Kit) — Bluetooth destekli güvenlik kiti. Yurtlarda, spor salonlarında veya evlerde erişilmesini istemediğiniz dolaplardan tutun da gitara kadar birçok farklı eşyanızı korumanızı amaçlayan bu güvenlik kiti, şık ve minimal tasarımıyla da dikkat çekiyor.
Smart Cube’e erişim mobil telefon üzerinden Bluetooth bağlantısıyla gerçekleştiriliyor. Kaynak : Indiegogo
  • Play for Medium (Google Eklentisi) — Bir Tutam Girişim’i de üzerinde yayınlıyor olduğum ve severek kullandığım mikro blog platformu Medium için geliştirilen seslendirme eklentisi. Eklentiyi indirdikten sonra Medium’a otomatik olarak eklenen “Play” butonu sayesinde postları dinlemeniz mümkün hale geliyor. Ancak eklenti şu an için sadece İngilizce dili için tutarlı bir şekilde çalışıyor.
  • Stash (Web) — Akıllı bookmarking girişimi. “Akıllılığı nerden geliyor?” diye soracak olursanız, Stash bookmarklamak istediğiniz linklerin içeriğinden hangi kategoride olduğunu anlayıp sizin yerinize arşivleme işlemini de otomatik olarak gerçekleştiriyor. Stash ile arşivlenen linklere hatırlatma kurmak da mümkün.

KİTAP TAVSİYESİ : Bu haftanın kitap tavsiyeleri, bugüne kadar yazdığı 5 kitabın tamamı da New York Times Best Seller’da yer alan Malcolm Gladwell’den.

  • Outliers : Story of a Success — Gladwell, Outliers’da dahiler, zengin ve güçlü avukatlar, rock yıldızları ve başarılı programcılardan yola çıkarak, “bireysel başarı” şeklinde ifade edilebilecek olan genel başarı algısının yanlış olduğunu ispatlamaya koyuluyor.
  • Blink : Power of Thinking Without Thinking — Bu kitabında ise ne zaman yeni biriyle tanışsak, karmaşık bir durumla yüz yüze gelsek veya güç bir adım atmak zorunda kalsak birdenbire ortaya çıkan anlık izlenimlerin ve kararların içeriğini çarpıcı gözlemleriyle bize aktarıyor.

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Geçtiğimiz hafta başının en dikkat çeken ve tepki alan gelişmesi içlerinde Dropbox, Google Drive ve Github gibi servislerin bulunduğu bir dizi websitesinin BTK tarafından Türkiye’de erişime engellenmesi oldu. Durumla ilgili herhangi bir resmi açıklama gelmezken bu olayın sebebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın mail adresinin hacker grup RedHack’in tarafından hacklenmesi ve bu servisler üzerinden paylaşılması olarak gösterildi. 10 Ekim itibarıyla her üç platform da erişime açılsa da hala Archive.org için engelleme devam etmekte. Engellemeyi Github özelinde değerlendiren bu yazıya da göz atmanızı tavsiye ederim. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Chat botlara olan eğilim ülkemizde de artmaya devam ediyor. Yerli chat bot geliştirme platformu Dahi.ai tüm geliştiricilerin kullanımına sunuldu. Chat botlarla ilgili bir gelişme de yabancı dil öğrenme platformu Duolingo’nun iOS kullanıcıları için yeni chatbotlarını yayınlaması oldu.
  • Samsung’un son birkaç aydır gündemden düşmeyen hatta GTA V’te telefonun bomba olarak kullanılabileceği özel bir oyun modu dahi yaratılan akıllı telefonu Note7'nin üretimi yapılan resmi açıklamayla birlikte durduruldu. Ayrıca Samsung Türkiye de iade şartlarını açıkladı.
GTA V’in Note7'nin bomba olarak kullanıldığı oyun modundan eğlenceli görüntüler. Kaynak : Youtube
  • Shazam, duyulan şarkı “Shazam’landığında” şarkının resmi video klibini de gösteren uygulama içi müzik kanaları özelliğini Vadio işbirliğiyle kullanıma sundu.(🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • 3 hafta gibi kısa bir sürede 60 milyon kullanıcı barajını aşmayı başaran popüler fotoğrafçılık uygulaması Prisma’ya video özelliği eklendi.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Google, akıllı ev yönetiminden akıllı telefona ve yeni sanal gerçeklik gözlüğüne kadar bütün yeni ürünlerini MadebyGoogle adını verdiği bir lansmanda tanıttı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce). Firma ayrıca, Android Experiments adı altında yürüttüğü ve 360 derece video çekiyormuş gibi farklı açılar ve yüzeyler üzerine kayıt alabilen uygulaması Sprayscape’i geçtiğimiz hafta yalnızca Android kullanıcıları için kullanıma sundu.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Google’dan bir yenilik de arama motoru için geldi. Bundan böyle Google üzerinden renk paleti kullanmak mümkün olacak. Bu palette girilen değerler renklere, RGB renkleri hex kodlarına dönüştürebilecek ve renk sistemleri arasında geçişler yapılabilecek. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Amazon, yeni müzik servisi Amazon Music Unlimited’ı tanıtarak Spotify ve Apple Music gibi büyük oyunculara rakip oldu. Music Unlimited servisi iOS, Android cihazlarda, PC ve Mac’te, Echo cihazları, Amazon tabletleri ve web’de çalışabiliyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Facebook, etkinlikler bölümünden esinlenerek geliştirdiği ve civardaki etkinlikleri tek bir yerde toplayan yeni uygulaması Events’i iOS kullanıcılarının kullanımına sundu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
    Facebook’un bir diğer atılımı ise ofis iletişimi için geliştirdiği Slack rakibi yeni uygulaması Workplacei kullanıma sunmasıyla gerçekleşti.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Facebook, Workplace’i ücretli olarak kullanıma sunmuş durumda.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI