Bir Tutam Girişim — 21

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
6 min readNov 14, 2016

Yeni bir haftadan herkese merhabalar,

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yerli Girişimler

  • BlindID (Mobil) — Farklı kullanıcılarla rastgele 45 saniyelik sesli görüşmeler yapma temelli yerli mobil girişim. Son zamanlarda karşılaştığım en enteresan girişimlerden biri olan BlindID, 45 saniyelik bu rastgele görüşmelerin sonunda iki tarafın birbirini olumlu veya olumsuz oylamasına imkan tanıyor ve iki taraf da birbirini olumlu oylarsa, sonraki görüşmelerde bu ikilinin tekrar eşleşmesini sağlıyor. iOS versiyonu.
Kendim de deneme imkanı bulduğum ve oldukça farklı bir deneyim olduğunu düşündüğüm BlindID sunduğu farklı dil desteğiyle global bir kitle tutturma hedefinde desek yanılmayız. Kaynak : Youtube
  • TheFlightJustice (Web) — Uçak seyahatlerinizle ilgili bir hak arama girişimi diyebiliriz FlightJustice için. 3 saatten fazla rötar yapan uçuşların iptal olması, çifte rezervasyondan doğan uçağa alınmama veya geç haber vererek uçağın iptal olması durumlarında hakkınız olan tazminatı, hiçbir keat işi ile uğraşmadan almanıza aracılık eden FlightJustice %98'lik başarı oranıyla da piyasaya iddialı bir giriş yapıyor.
  • Otsimo (Mobil) — Otizmli çocuklar ve gençler için eğitim uygulaması. Türkiye’de her geçen gün artarak sosyal girişimcilik örneklerinden biri olan Otsimo, otizm eğitiminin pahalılığı, ve bu eğitim için gerekli devlet desteği ve yetişmiş kişi eksikliğinden yola çıkılarak ODTÜ Atom bünyesinde geliştirilmiş bir uygulama. Şu anda yerli fonlama platformu ArıKovanı’ndan destek toplamaya devam eden Otsimo, “Otsimo Çocuk” ve “Otsimo Aile” paketleriyle iOS platformunda hizmet veriyor.
Otizmli çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verilmesini amaçlayan Otsimo’nun 1 dakikalık anlatımı. Kaynak : Otsimo
  • Küçük Yatırımcı (Mobil) — Daha önce Bir Tutam Girişim 2’de yer verdiğim ŞipŞak Vesikalık girişiminin ortaklarından Oguz Furkan Kaytanci tarafından geliştirilen Küçük Yatırımcı, sanal para ile borsa, altın, dolar yatırımı yapmak isteyenler için keyifli bir uygulama. Uygulamanın iOS ve Android sürümleri mevcut.
  • BotFolio (Mobil-Web) — Daha akıllı chatbotlar oluşturmak yerine, kullanıcıların chatbot etkileşimlerini iyileştiren, hızlı yanıt senaryolarını ve genel mesaj şablonlarını geliştirerek, kullanıcıların botlara yazıyla yazma işini en aza indirgemeyi amaç edinen ve başarılı iOS uygulaması ile dikkat çeken yerli chatbot geliştirme platformu.

Yabancı Girişimler

  • Smart Remote (Donanım)— Adından da anlaşılabileceği üzere bir akıllı uzaktan kontrol sistemi girişimi. Akıllı TV’ler, akıllı ısıtma sistemleri kısacası “akıllanan” birçok sistemin farklı kumanda sistemleri ve uygulamalar üzerinden kontrolünün tek bir cihaz üzerinden daha kolay bir şekilde yapılması üzerine geliştirilen ve Wi-Fi, Infrared ve Bluetooth bağlantı desteği sunan Smart Remote ile Uber’den araç çağırmadan tutun da evdeki ışıklarınızı kapatmaya kadar birçok aksiyonu bir yerden yönetmek mümkün hale geliyor. Girişimin Kickstarter kampanyası.
Şarj kiti ve kontrolün sağlanacağı odaya yerleştirilecek yapıştırılabilir 3 oda sensörüyle birlikte kullanıma hazır hale gelen SmartRemote, 25binden fazla cihazın kontrolünü sağlayabiliyor. Görsel : Kickstarter
  • Air (Donanım) — Kablosuz kulaklık kullanmakta kararlıysanız Air sizin için gayet başarılı bir seçenek olabilir. Dünyada ilk olarak karbon nanotüp teknolojisi kullanılarak geliştirilen kulaklık Air; Siri, Alexa veya Google ile speaker üzerinden iletişim kurmanızı da sağlıyor. Amazon Echo Dot ile eşleştirildiğinde Alexa’yla uzaktan da iletişim kurulabilmesini sağlayan bu girişim, fiyat-performans olarak da rakiplerinden bir adım önde görünüyor.
  • LifePack — Güneş enerjili ve çalınmaya karşı sırt çantası girişimi. LifePack için mobil bir çalışma merkezi olması için tasarlanmış desek yanılmayız sanırım. Güneş enerji panelleriyle şarj edilebilen ve aynı zamanda bluetooth speaker olarak da kullanılabilen solarbank ile ve kullanışlı diğer cepleriyle dikkat çeken LifePack, özellikle freelancer çalışanlar için çok faydalı olabilecek türden bir girişim.
  • Revealio — Tebrik kartlarınıza veya davetiyelerinize arttırılmış gerçeklik desteğiyle video mesajı eklemenize imkan veren girişim. Hazır kart şablonlarını kullanarak ya da sıfırdan tasarlayabildiğiniz bu özel kartlardaki video mesajlar mobil cihazların karta tutulmasıyla görüntülenebiliyor. Ayrıca kartı teslim alacak kişi, sanal butonlar aracılığıyla anında cevap verme, bilet satın alma, sosyal medyada paylaşma gibi işlemler de yapabiliyor.
  • LifeTracker (Mobil) — Yapay zeka destekli to-do uygulaması. LifeTracker’ın işleyişi ise kısaca şöyle; Aktiviteleriniz için ilgili konu başlığını (arkadaşlar, aile, hobiler gibi) ve tarih zamanını ayarladıktan sonra uygulama hatırlatıcı bildirimlerini önceki aktivitelerinizden öğrenerek doğru zamanda ve mekanda size iletiyor. Girişimin Android ve iOS versiyonları mevcut.
  • LessPass (Web) — Açık kaynaklı şifre yöneticisi. Tüm şifrelerinize istediğiniz zaman, istediğiniz yerde, senkronizasyon gerekmeden tek bir ana şifre aracılığıyla erişebilmenizi sağlayan LessPass; bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve akıllı TV gibi her türlü cihazda kullanılabiliyor. Açık kaynaklı kodu sayesinde de güvenliği denetlenebiliyor.
  • MomSense (Aksesuar) — Bebeklerin ne kadar anne sütü içtiğini ölçen akıllı telefon aksesuarı. Alışılagelmiş kulaklık sisteminin yanında bebeğin çenesine yerleştirilen yuvarlak bir halka ile sunulan MomSense, mobil uygulamaları üzerinden bebeklerin yutkunma sayıları baz alınarak ne kadar süt içtiğini hesaplayabiliyor.
Anne ve babaların emin olabilmesi için sisteme kulaklık da dahil edilmiş. Bu sayede anne emzirme işlemi sırasında yutkunmaları dinleyerek bebeğinin yeteri kadar beslendiğinden emin olabiliyor.
  • TLine (Web-Beta) — Gündemdeki olayların (Amerikan seçimleri gibi) veya ünlü girişimlere dair (Snapchat, Instagram veya Product Hunt gibi) haberler gibi içerikleri zaman çizelgesi(Timeline) şeklinde sunan bir web girişimi. Kurucularının herhangi bir konuyla ilgili son gelişmeyi okurken geçmişe yönelik bilgi edinmek istemesinden doğan TLine, aynı zamanda herhangi bir konuda kendi zaman çizelgelerinizi de yaratmanızı sağlıyor.

Kitap Tavsiyesi

  • Making Ideas Happen Behance’in kurucusu Scott Belsky bu kitapta, kendi girişim macerası boyunca tanıştığı üretken insanları inceleyerek fikirlerin hayata nasıl daha verimli bir şekilde geçirilebileceği üzerine tecrübelerini paylaşmış.

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba-AliExpress, her yıl 11 Kasım’da kutlanan ve Sevgililer gününe alternatif bir gün olarak ortaya çıkan Bekarlar Günü’nde geçtiğimiz sene aynı günde elde ettiği 14.3 milyar dolarlık rekoru kırarak bir günde tam 17.8 milyar dolarlık satış yaptı.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Black Mirror, birbirinden bağımsız her bölümüyle şu anda yaşadığımız toplumun, düzenin ve teknolojik gelişmelerin nereye gittiğini eleştirel ve çarpıcı bir şekilde sunan bir Sci-fi dizisi. Product Hunt’ta da dizinin farklı bölümlerinde geçen teknolojik uygulama ve gereçlere benzer günümüz girişimlerinden güzel bir liste derlenmiş. Dizinin bir bölümünde geçen birbirlerini puanlama sistemi de diziden esinlenilerek gerçek hayata geçirilmiş.
  • İçerik üreticiler için yorum sabitleme, kullanıcı ismi renklendirme, moderatör seçme, uygunsuz yorumları yayınlamadan önce değerlendirme gibi bir dizi yeni özelliği platforma eklediğini duyuran Youtube, şimdi de videoların görüntü kalitesini arttıran HDR özelliğini kullanıma sundu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Önce canlı yayın özelliğiyle Twitter Periscope’a sonra Instagram’la Snapchat’e rakip olan Facebook, şimdi de test etmeye başladığı ve küçük firmaların kendi Facebook sayfalarında iş ilanları yayınlamasına olanak tanıyan yeni özelliğiyle LinkedIn’e rakip olmaya hazırlanıyor. (🇹🇷 Türkçe,
    🇬🇧 İngilizce)
  • Snapchat (yeni adıyla Snap Inc.), akıllı gözlüğü Spectacles’i satmak için alışılagelmiş yollardan farklı bir yol seçti. Her gün konumu değişecek olan otomatı Snapbot üzerinden satışı gerçekleştirilecek Spectacles’ın otomatının anlık yeri ise Snapbot haritasından takip edilebilecek.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
SnapBot’tan bir kare.
  • İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in girişimcilik etkinliği ve yarışması Big Bang 2016 geçtiğimiz hafta düzenlendi. 1 yıl boyunca İTÜ Teknokent’te çalışmalarını sürdüren 20 girişimin yarıştığı, Mustafa Sandal’ın da yatırımcı olarak yer aldığı ve 3 milyon liraya kadar tohum yatırımın dağıtıldığı bu yarışmada ilk üç sırayı alan girişimler ise Mikro-p, NextHorizons ve Teleporter oldu. Katılımcı bütün girişimlerin detaylı listelendiği ilgili haber.
  • Büyük teknoloji devleri(Samsung, Apple vb.) inovatif aktivitelerini sır gibi saklayarak sürdürmeye çalışsa da patent başvurularında yakayı ele verebiliyorlar. Bu durumun son örneği de Samsung’un “katlanabilir telefon” patenti görsellerinin sızmasıyla gerçekleşti. (🇹🇷 Türkçe,
    🇬🇧 İngilizce)
Samsung’un Galaxy X olarak adlandıracağı bu katlanabilir telefonun ayrıca 4K çözünürlük özelliğini de içermesi bekleniyor. Görsel Kaynak : The Verge
  • Fintecstartups.co - Türkiye startup ekosistemi üzerine çalışmalar sürdüren startups.watch’tan finans teknolojileri girişimlerine dair tüm bilgilere ulaşabileceğiniz açık global bir FinTech veritabanı.
Şu anda beta aşamasında olan ve Product Hunt’ta da yayınlanan FinTechStartups.co’nun ilerleyen zamanlarda bu alanda çalışmalar yürütenler için değerli bir kaynak olması kuvvetle muhtemel.
  • Elon Musk’un son projelerinden olan ve girişimi SpaceX’in bünyesinde ulaşım üzerine çözümler getiren HyperLoop One ile ilgili geçtiğimiz hafta sürece dair bilgiler içeren bir video yayınlandı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Yaklaşık 160 km olan Dubai ile Abu Dabi arasını 12 dakikada gidebilen Hyperloop One, küçük araçlarla şehir içinde yolcuları alan ve ana tüplerle birleşen bir sisteme sahip. Kaynak : HyperLoop One
  • Online ödeme sistemi Paypal, iOS uygulaması ile Siri üzerinden para transferi işlemlerini gerçekleştirmeye başladı. Şu ana kadar 30 ülkede (malesef Türkiye faaliyetleri olduğundan ülkemizde geçerli değil) desteklenen bu özellik Apple’ın SiriKit’i geliştiricilere açması sayesinde kullanılabiliyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Internet projelerinden ve farklı konular altında derlenmiş bir yararlı araçlar, girişimler listesi StartupCollections, Türk bir girişimci tarafından derlenmiş.
  • Normalde podcast dinleme gibi bir alışkınlığım yoktur. Ancak geçen hafta Slack kanallarına katılma şansı bulduğum Girişimci Muhabbeti bu durumun önüne şimdiden geçti diyebilirim . Girişimcilik ve girişim dünyasından keyifli sohbetler üzerine kurulu bu podcast Baris ve Sami Can tarafından haftalık olarak yayınlanıyor ve girişim dünyasından haberler, incelemeler ve değerli kaynaklar sunuyor. Son yayınlarında Bir Tutam Girişim’e de yer verdikleri için teşekkür ediyorum. Bu haftayı Girişimci Muhabbeti#82 ile kapatıyor, herkese mutlu haftalar diliyorum.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI