Bir Tutam Girişim — 22

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
6 min readNov 21, 2016

Merhaba, herkese mutlu haftalar!

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haftaya bir duyuruyla başlamak istiyorum. Geçtiğimiz sene Berlin’deki etkinliğe katılma şansı bulduğum ve Dubsmash, Freeletics gibi girişimlerin kurucularıyla tanışma şansı yakaladığım Talent Summit’in, bu sene Milano temsilciliğini üstlendim. Kısaca girişim ve işe alım üzerine networking etkinliği olarak nitelendirebileceğimiz Talent Summit’in Paris ayağı için başvurular açılmış durumda. İlgilenenler aşağıdaki form üzerinden başvuruyu gerçekleştirebilirler. Etkinlikle ilgili detaylı bilgi almak veya soru sormak isterseniz de bana ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz sene Berlin’de gerçekleştirilen etkinlikten görüntüler.

Yerli Girişimler

  • Anlatsın.com — Uluslarası firmalardan yeni kurulmuş girişimleri içeren çeşitli kurumlardaki çalışanların kendi meslek, kurum, sektör ve akademik hayatlarını; üniversite öğrencilerinin ise kendi üniversite ve bölümlerini anlattıkları bir tecrübe aktarım platformu. Universitelianlatsin.com’dan pivot edilen girişim, lise öğrencilerinin üniversite ve bölümler , üniversitelilerin de meslekler ve şirketler hakkında sorduğu soruların cevapsız kalmasından yola çıkarak hayata geçirilmiş. Girişimin yeni hedefi ise Tell’bout ismi ile yurtdışına açılmak.
Anlatsın.com’un Youtube kanalından bir video. Kaynak : Youtube
  • SorunKalmasın — Öğrencilerin takıldıkları hazırlandıkları sınavlara dair soruları sorabilecekleri ve diğer öğrencilerden cevap alabilecekleri sosyal bir mobil etkileşim platformu. Şu an için YGS/LYS, KPSS ve TEOG sınavlarına hazırlananlar için kullanılabilir durumda olan uygulama, kullandığı makine öğrenimi ve görüntü işleme algoritmaları sayesinde de aynı sorunun birden çok kez sorulması durumunda kullanıcıya saniyeler içerisinde otomatik cevap verebiliyor. Android ve iOS sürümleri mevcut.
Otomatik cevap verme oranı şu an için %15 civarında olan girişim bu oranı %70 seviyelerine çıkartmayı ve bu hedeflerine ulaştıktan sonra da yurtdışındaki sınavlara da destek vermeyi planlıyor.
  • Okul.com.tr (Web) — Okullarla velileri buluşturmaya yarayan pazaryeri platformu. Webrazzi Arena’da lansmanını yapan girişim okullara dair adres, telefon, fotoğraf, fiziksel/sportif imkanlar ve sınıf mevcutları gibi çok sayıda bilgiyi listeliyor ve eğitim kurumlarıyla da kendileriyle ilgilenen velilerin iletişim bilgilerini paylaşıyor. Girişim ayrıca bir süre önce Facebook chatbotunu da yayına almış durumda.
  • Longi (Mobil) — Çoğumuz iş güç derken sağlığımıza önem veremiyoruz. Dikkat etmek istediğimizde de çoğu zaman kendimizi her aktivite için farklı uygulamalar takip etmek durumunda buluyoruz. Lingo ise bu durumu daha derli toplu bir şekilde sunan bir sağlık uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamanın şu an için yalnızca iOS sürümü mevcut.
Adım takibi, fiziksel ve mental skorlama gibi temel fonksiyonlar dışında fiziksel egzersiz ve meditasyon önerilerinde bulunabilen Longi, kamera sensörü üzerinden nabız ölçümü de yapabiliyor. Görsel : AppStore

Yabancı Girişimler

  • Orbi Prime (Giyilebilir Teknoloji) —Dünyanın ilk 360 derece video çekim yapabilen gözlüğü. Özellikle ekstrem sporlarla uğraşanlar için gayet çekici bir ürün olarak karşımıza çıkan Orbi Prime sunduğu Ultra-HD çekim kalitesi, polarize uyumlu lensleri, farklı spor kasklara uyumlu ve şık tasarımıyla dikkat çekiyor. Girişimin Indiegogo kampanyası.
Anlık mobil paylaşım ve su geçirmez özelliğine sahip Orbi Prime ile 90 dakikaya kadar da aralıksız video çekimi yapılabiliyor. Görsel : Indiegogo
  • Tourlina(Mobil) — Tek başına seyahat eden kadınlar için arkadaşlık platformu. Uygulama, kullanıcılarının kendileriyle aynı zamanda aynı yere seyahat eden kadınlar arasından seçim yapmasını sağlıyor. Bir eşleşme olduğunda, kullanıcıların bağlantı kurmasına ve birlikte seyahat etmelerini sağlıyor. Girişim erkek kullanıcıların girişini engellemek adına sadece Facebook hesabınızla kayıt olmanıza müsade ediyor.
  • Matrix PowerWatch (Giyilebilir Teknoloji) — Vücut ısısı kullanarak şarj olabilen akıllı saat. Matrix Industries tarafından geliştirilen akıllı saat PowerWatch, insan vücudunu enerji kaynağı olarak kullanıyor. Vücut ısısından faydalanan termoelektrik jeneratörü ile ısıdan elektrik üreten cihaz, bileğinize takılı olduğu her an şarj oluyor. Indiegogo kampanyası
Akıllı telefonunlarla senkronize şekilde çalışabilen Powerwatch, saat ve tarih bilgisini otomatik olarak güncelliyor. Ayrıca mobil uygulaması sayesinde de kalori, adım, uyku ve elektrik gibi bilgiler alınabiliyor. Görsel : Youtube
  • DashBot (Donanım) — Hands free araç kiti olarak karşımıza çıkan girişim, tamamen ses kontrollü bir sürüş asistanı. Mobil cihazlarla senkronize çalışan ve her araca kolaylıkla monte edilebilen bu kit, uyumlu çalışabildiği uygulamalar sayesinde (Spotify, Google Maps, Apple Music gibi) arama, mesajlaşma, yol tarifi alma ve farklı çalma listeleri üzerinden müzik dinleme imkanı tanıyor.
Araç kullanırken telefonla konuşmaların trafik kazalarında ciddi bir orana sahip olduğu düşünüldüğünde gerekli bir kit olabilecek DashBot, 49$’lık cazip fiyatıyla da alınabilir bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.
  • Ava (Mobil) — İşitme engelli ve duyma kaybına sahip kişiler işaret dili, harici işitme cihazı veya dudak okuyarak karşıdakinin ne dediğini anlamaya çalışıyor. Ancak bu durum birden çok kişiyi takip etmeyi gerektiren grup konuşmalarında veya toplantılarda engelli taraf için ciddi bir zahmete dönüşebiliyor. İşte Ava tam da bu soruna çözüm getiren, çoklu konuşmaları ayırt edip uygulamada texte dökebilen bir sosyal girişim. Girişimin Indiegogo kampanyası.
Son verilere göre Dünyada 400 milyon civarında işitme engelli olduğu düşünüldüğünde Ava’nın çok ciddi bir kitleye erişmesi mümkün görünüyor. Görsel : Indiegogo
  • Hop (Mobil) — Emailleri mesajlaşma deneyimi üzerinde konumlayan mobil uygulama. Mesajlaşma deneyimiyle emaillerden daha hızlı reaksiyon alınabileceğinden yola çıkarak geliştirilen uygulamada emaillere; ses, video kaydı, doodle veya gifler ile hızlı cevap vermek mümkün hale geliyor. Ayrıca Google Cal, Apple Cal ve Facebook ile entegresyonlarıyla tek bir yerden kolay takvim yönetimi sağlıyor.
  • Inspect by Invision (Geliştirici Araçları) — Ünlü prototip aracı InVision’ın, arayüz tasarımcılarıyla yazılım geliştiricilerin proje gelişim esnasındaki iletişimlerini arttırmayı amaçlayan yeni aracı. Yazılımcıların, tasarım dosyalarında yer alan mesafe, font, hexcode, renk seçimi ve ikon gibi öğeleri başka tasarım programı açmadan kolayca anlayabilmelerini sağlayan Inspect, yerli girişim Zeplin’in de direk rakibi konumunda.
Görsel : Invision

Kitap Tavsiyesi

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Facebook, bünyesinde barındırdığı 34bin bot için bir süredir beklenen “bot platformu”nu geliştirici platformu FbStart’tan yayınladığı resmi yazıyla kullanıma sundu. Bot geliştiricileri bu gelişmeyle birlikte Facebook’un ücretsiz analitik platformu üzerinden reklam ve uygulama performanslarını takip edebilecekler. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce).
    Facebook’la ilgili bir diğer gelişme ise canlı yayınlara bağış sisteminin getirilmesi oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Linux Vakfı’ndan yapılan resmi duyuruyla birlikte, yıllarca Linux işletim sistemini “kanser” olarak nitelendiren Microsoft, şaşırtıcı bir şekilde vakfın “Platin” üyelerinden biri oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Amerika’ya vize başvurularını artık VisaBot isimli chatbotu aracılığıyla da yapmak mümkün. Sorduğu sorulara göre başvuru formu için gerekli evraklarınızı hazırlayabilen ve şimdilik iki vize tipi için bu hizmeti veren Visabot’un ilerde başka vize tipleri için de yardımcı olması planlanıyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Elon Musk dur durak bilmiyor. Geçtiğimiz haftalarda girişimi Tesla’yla güneş enerjili paneller üzerine bir atılım gerçekleştiren Musk, şimdi de bir diğer girişimi SpaceX için Dünya’da geniş bant internet erişimi sağlamak amacıyla 4bin 425 adet uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi içeren bir başvuruda bulundu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce). Ayrıca şu sıralar ikinci büyük megafabrikası için de girişimlerini sürdüren Musk bakalım ilerleyen günlerde bizleri şaşırtmaya devam edecek mi hep birlikte göreceğiz.
Her bir uydunun saniyede 17-23 Gb hız sağlayacağı ve ilk aşamada yerleştirilecek 1600 uydunun toplamda saniyede 32 Tb veri aktarımı kapasitesi olacağı ifade edilen proje kapsamındaki uydular kişi başına 1 Gbps civarında internet hızı sağlayabilecek.
  • Geçtiğimiz hafta Google’dan yapay zeka üzerine gelişmeler içeren bir dizi araç ve uygulama tanıtıldı. Bunlardan ilki Google Photos’un yapay zekasını kullanarak analog fotoğrafları dijital dünyaya aktarmaya PhotoScan oldu. Uygulama, Android ve iOS platformları için yayınlandı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce). BONUS : Scanbot.io — PhotoScan’e oldukça benzer foto tarama/işleme uygulaması.
  • Google, A.I Experiments isimli mikrositesi ile de yapay zeka üzerine yapılan deneyleri için bir oyun alanı sundu. Ses, görsel veya şekil gibi yapay zekanın kullanıldığı her alanda deneysel çalışmaları sunmak için kurgulanan bu sitedeki deneylerden en çok ilgi çekeni ise iki boyutlu çizimlerin ne olduğunu tahmin etmeye çalışan QuickDraw oldu.
    BONUS : Google’ın bu deneylerinin arkasında yatan teknolojiyi öğrenmek isteyenler için ücretsiz sunulan “Deep Learning” kursu.
  • Firma ayrıca çeviri aracı Google Translate için ise yine Neural (Sinirsel) Makine Çevirisi destekli yeni bir güncelleme yayınladı ve aralarında Türkçe’nin içinde bulunduğu 8 dil için çevirilerde iyileştirme yapıldı.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Tabi çevirilerin %100 doğruluğa ulaşması için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi :)
  • Dünyanın önde gelen kitle fonlama platformlarından olan Indiegogo, yeni ve beğendiğiniz platform üzerinden yatırım yaparak girişimlere hissedar olabilmenize olanak tanıyan yeni servisini kullanıma sundu.
Bu gelişmeyle birlikte artık son kullanıcılar fon toplama kampanyalarına destek olup erken fırsatlardan yararlanmanın yanı sıra yatırım yaptıkları girişimlerin hissedarı da olabilecekler.
  • Giyilebilir teknolojinin kullanım alanı artmaya devam ediyor. MIT destekli girişim Bloomer Tech günlük kıyafetin içine yerleştirilebilen, yıkanabilen ve esneyebilen devreler geliştirdi ve ilk çalışmaları da kalp sağlığını kontrol altında tutmayı amaçlayan akıllı bir sütyen geliştirerek gerçekleşti. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Amazon, iOS uygulaması için sunduğu Package X-Ray isimli yeni özelliğiyle birlikte teslimat kutularını açmadan içindekini görmek mümkün hale gelecek. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Firma, yeni özellikle birlikte başkalarına ait olan paketlerin açılmasının önüne geçmeyi planlıyor. Görsel: Youtube
  • Kendi yeteneklerinize göre profil oluşturarak dahil olabildiğiniz ve bu yetkinlikleriniz doğrultusunda online girişim etkinliklerine katılabildiğiniz platform Foundler ile bu haftayı kapatıyor, herkese mutlu ve başarılı haftalar diliyorum.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI