Bir Tutam Girişim — 24

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
6 min readDec 6, 2016

Merhaba, herkese mutlu haftalar!

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa’nın önde gelen girişimleri ve girişimcileriyle tanışmak, girişimini tanıtma şansı yakalamak isteyenler; Talent Summit 2017'nin 2–3 Şubatta düzenlenecek Paris Talent Summit ayağına buradan başvurabilirsiniz.

Yerli Girişimler

  • Smart Mimic (Aksesuar) — Taşınabilir akıllı güvenlik aksesuarı. Akıllı telefon bağlantısı sayesinde kendi oluşturduğunuz profiller doğrultusunda kullanabileceğiniz Smart Mimic, 12 metre yarıçapındaki alandaki hareketleri algılayabilen hareket sensörü, dış ortam şartlarına dayanıklılığı ve telefona bağlı alarm sistemi sayesinde kullanışlı bir güvenlik kiti olarak karşımıza çıkıyor. Bir İTÜ çekirdek girişimi olan Smart Mimic şu anda ArıKovanı’nda destek bekliyor.
SmartMimic kullanıcılarına kendi ihtiyaçlarına göre kullanım sağlaması adına yazılım geliştirici kiti de sunuyor. Kaynak : ArıKovanı
  • Zchool (Mobil) — Artırılmış gerçeklik altyapısı ile geliştirilmiş, çocuklara özel bir mobil uygulama girişimi. Anlaşmalı yayın evlerinden alınan kitapları VR desteğiyle canlandırabilir hale getiren Zchool, kitap korsancılığına ve fotokopi ile çoğaltmalara karşı da QR kod sistemi ile koruma sistemi sunuyor.
Özellikle 5–13 yaş arası çocukları hedefleyen Zchool, teknolojiyle her geçen gün daha fazla haşır neşir olan çocuklar için hayal güçlerini kullanabilecekleri başarılı bir platform. Kaynak : ArıKovanı
  • Toyji — Zchool’a benzer bir proje olarak karşımıza çıkan Toyji, akıllı cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini verimli bir eğitim sürecine dönüştürmeyi hedefleyen yerli girişim. Interaktif, basılabilir 3 boyutlu oyuncaklarla eşlenebilir oyun kitiyle birlikte sunulan Toyji Android ve iOS cihazlar üzerinden kullanılabiliyor. Kickstarter projesi.
Bir İTÜ Çekirdek girişimi olan ve Tabtoy adıyla başlayan proje, Toyji markasıyla Kickstarter’da. Kaynak : Youtube
  • Makale.net (Web) — Farklı kategorilerde hazır ve talebe dönük içerikler sunan İzmir merkezli web girişimi. Kaliteli içerik üretiminin irili-ufaklı firmaların müşterilerine ulaşmakta ciddi bir avantaj sağladığı ve fark yarattığı düşünüldüğünde (‘Content is king’) girişimin doğru bir ihtiyaca yönelik çözüm sunduğu söylenebilir. Makale.net ücretlendirmesini de kelime başına yapıyor.
  • Edulangu (Mobil) — Makaleler üzerinden yabancı dil öğrenme uygulaması. Ülke ve dünya gündemine dair son dakika gelişmeler, dünya tarihine yön veren olaylar, insanlık tarihinin en önemli buluşları, teknolojik gelişmeler ve gezilmesi gereken yerler gibi birçok konuda makaleler içeren uygulama, makalenin okunması esnasında anlaşılmayan kelimeleri makale tamamlandıktan sonra bir quiz ile pekiştirmeyi sağlıyor. Uygulamanın iOS ve Android versiyonu mevcut.
  • GraphCommons — Veri haritalama, yayınlama ve analiz platformu. Yüksek miktarda veriyi analiz etme, inceleme ve yeniden kullanma imkanı sağlayan web tabanlı bu girişim, Wikipedia yaklaşımında olduğu gibi herkesin veri haritalaması yapabildiği ve sosyal medya gibi yapılan haritaların birbirleriyle paylaşmasına imkan tanıyor. Ülkemizden göç eden beyinlerin hangi ülkeleri tercih ettiğini içeren bir harita örneği.
Excel üzerinden büyük veri yüklenebilen GraphCommons ayrıca sunduğu API üzerinden kendi yazılımınız için özelleştirilmiş şekilde kullanım imkanı da tanıyor. Kaynak : Çay Kahve İnsan

Yabancı Girişimler

  • Write.as (Web-Mobil) — Anonim blog platformu. Telegram’ın geçen hafta tanıttığı anonim blog platformu Telegra.ph’la ortak özelliği anonim bloglama özelliğinin yanı sıra hazırlanan yazıların basit arayüzüyle Medium ve Tumblr gibi popüler bloglama platformlarına ve Twitter’a da kolay bir şekilde yayınlama imkanı sunuyor.
  • Capsule.ai (Mobil) — Gittiğiniz yerleri takip eden ve çektiğiniz fotoğraflarla eşleştiren lokasyon bazlı ve yapay zeka destekli mobil girişim. Capsule’ü Google Maps Timeline gibi benzerlerinden ayıran özellikleri ise lokasyon verisinin kullanıcının aygıtında kalmasıyla gizliliğin korunması ve gidilen yerleri haftalık derleme halinde kullanıcılarına sunması. Girişimin şimdilik sadece iOS versiyonu mevcut.
Girişimin kurucusunun da belirttiği gibi gizlilik Capsule için herşeyden önemli. Görsel : Product Hunt
  • Spark (Masaüstü+Mobil) — Email istemci uygulamaları arasındaki rekabet her geçen gün artmaya devam ediyor.(Polymail gibi) Spark da bu dikeyin son oyuncusu olarak karşımızda. Şimdilik Apple ekosisteminde çalışabilen Spark, kolay kullanımlı kategorizasyonu, email pinleme ve bir dönem Facebook’ta da gördüğümüz graph search benzeri arama özelliğiyle dikkat çekiyor.
  • AirSelfie (Donanım) — Dünyanın en küçük, taşınabilir uçan kamerası. AirSelfie, selfie çekerken “ben de fotoda çıktım mı?” gibi soruları ortadan kaldıran ve selfie çubuğunun yerini alan uçma özellikli bir selfie kamerası. Kolay taşınması amacıyla birlikte akıllı telefon kabıyla birlikte sunulan AirSelfie’nin 3dakikalık havada durma süresi yeterince selfie çekmeye yeter mi bilinmez. Girişimin Kickstarter projesi.
  • Data.world (Web) — Büyük veriler için bir nevi Github. Sosyal ağ gibi çalışan bu platform, kullanıcıları tarafından yeni açık data setlerini keşfetme ve bu setleri sorgulanabilir hale getirme amacıyla kullanabiliyor. İnsanlığın problemlerinin çözümünün dağınık verilerin anlamlandırılmasından geçtiğini düşünen Data.world komunitesi bu çözümlere en kısa sürede ulaşmayı amaç edinmiş bir komuniteye sahip olmayı planlıyor.
  • Hardbound (Mobil) — Gündemden gelişmeleri ve belli konulardaki hikayeleri görsellerle süslenmiş şekilde sunan mobil girişim. Aslında bir yerde e-bülten gibi çalışan Hardbound güçlü illüstrasyonlarla bezenmiş hikayeleri kesinlikle daha akıcı bir hale getiriyor. Her Perşembe günü konu bazlı hikaye gönderimi yapan girişim, gündemden başlıkları da günlük olarak kullanıcılarına sunuyor. Hikayeler webde de okunabiliyor.
  • EverlastYaz yaz bitmeyen not defteri girişimi. Polyester karışımlı sayfaları sayesinde yazılan yazılar ıslak bez aracılığıyla silinmediği sürece çıkmayan ve dağılmayan defterin alt kısmında bulunan 7 sembolü de akıllı telefon uygulamasıyla entegre çalışabilen servislerle bağlamak mümkün hale geliyor. Defterin desteklediği servisler arasında Dropbox, Evernote ve Slack gibi popüler servisler bulunuyor. Kickstarter projesi.
Defterle birlikte paket halinde satışa sunulan Everlast kalemlerle kullanılabilen defter, herhangi pilot uçlu kalemle de sorunsuzca kullanılabiliyor. Kaynak : Kickstarter

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Son dönemlerin ses getiren dizilerinden Black Mirror’un bölümleri ve işlediği çarpıcı konular gerçeğe dönmeye başladı. Dizinin 3.sezon 1.bölümü Nosedive’ı, fazla spoiler vermemek adına her kişinin derecelendirme notuna (rating) sahip olduğu ve kişilerin birbirlerinin yaptıkları hareketleri, davranışları notlandırdığı bir geleceği öngördüğü bölüm olarak belirtelim. Çin hükümeti ise bunu gerçek hayatta uygulamayı planlayan bir karara imza attı. Bu kararla birlikte vatandaşların finansal, sosyal, siyasi ve yasal kredi notlarını toplumsal kredi notuna çeviren ve toplayan “sosyal kredi sistemi” devlet sisteminde kullanılmaya başlandı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
İnsanların notlandırılması ve notlarına göre belli servislere erişim sağlanması fikri kimilerince Cennet-Cehennemi dünyada yaşatmaya benzetiliyor.
  • Geçtiğimiz haftasonu Avrupa’nın sayılı girişim etkinliklerinden Slush 2016 Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirildi. 300'den fazla girişimin katıldığı Slush’un Pitching yarışmasını ise siber güvenlik ve big data üzerine çalışmalar sürdüren Cybel Angel kazandı. Cybel Angel, deep web de dahil olmak üzere tüm webi tarayarak müşterileri olan firmalarıyla ilgili korsan veri paylaşımını engellemek üzere kurulu bir girişim. Bonus: Serkan Ünsal’dan Slush Notları.
  • Yeşilay, kapalı alanda sigara içilen mekanları bildirmeye yarayan lokasyon bazlı “Yeşil Detektör” isimli mobil uygulamasını yayınladı.
  • Jeff Harris isimli bir yazılım mühendis Raspberry PI ve UserPort bağlantısı üzerinden popüler mesajlaşma uygulaması Slack’i Commodore64 üzerinde çalıştırmayı başardı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Geçen haftanın girişim dünyasındaki dikkat çeken haberi yatırımcı/girişimci platformu AngelList’in girişim ve araçların tanıtıldığı girişim Product Hunt’u satın alması oldu. Gelişmeyi AngelList kendi blogundan, Product Hunt kurucusu Ryan Hoover da Medium’daki yazısıyla duyurdu.
  • Amazon, geçtiğimiz hafta AWS yapay zeka servislerini geliştiricilerin kullanımına açtı. Bu gelişme ile görüntü işleme API’si Rekognition, metinleri insan sesine çevirmeye (text-to-speech) yarayan Polly ve doğal dil işleme özellikli ve Amazon Alexa’nın yeteneklerini arttıran Lex kullanıma açılan servisler oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce) Firma ayrıca, bu hafta başında da derin öğrenme tabanlı, sensör destekli ve kasada ödeme yapmadan alışveriş yapmayı sağlayan servisi Amazon Go’yu beta olarak kullanıma sundu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Elon Musk’un ve YCombinator kurucusu Sam Altman’ın başkanlığını yürüttüğü yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, bilgisayarların uygulamaları kullanmayı insanlar gibi öğreneceği eğitim platformu platformu Universe’i tanıttı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Google, 2016 yılının Play Store’daki enlerini içeren bir liste yayınladı. En iyi uygulama ödülünü Prisma alırken, en iyi oyun Pokemon Go oldu.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Product Hunt’tan bir haber de bu sene 2.kez düzenlenen Golden Kitty Awards’ın oylamasının başlaması oldu. Her sene belirli kategorilerde açılan ve bir önceki sene Product Hunt’ta listelenen en iyi girişimlerin, araçların seçildiği bu ödüllerle ilgili bu yazıdan detaylara ve ilgili kategorilere erişebilirsiniz.
  • Popüler dizi-film izleme platformu Netflix’e Android ve iOS cihazlar için çevrimdışı izleme/indirme özelliği geldi. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Kullanıcı deneyimi (UX) artık her yeni projenin veya girişimin önemli parçalarından biri durumunda. BoardSnapper gibi ürünleriyle tanınan yerli dijital tasarım stüdyosu SHERPA tarafından UX sözlüğü hazırlandı.
  • Cyber Monday (Siber Pazartesi) geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ABD’nin en çok alışveriş yapılan günü rekorunu kırdı. 3,45 milyar dolarlık gelirle Black Friday’i geride bırakan Cyber Monday’de en çok satılan ürünler oyuncaklar ve elektronik cihazlar olurken alışverişlerin yüzde 35’i mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirildi.
  • Youtube’da 4K canlı yayın devri başladı. Youtube’un resmi blogundan yayınlanan yazıyla birlikte duyurulan ve The Game Awards’un canlı yayınıyla birlikte hayata geçen bu özellikle birlikte 60 FPS desteği de YouTube’daki canlı yayın özelliğine eklenmiş oldu. (🇹🇷 Türkçe,
    🇬🇧 İngilizce)
  • Facebook, haber akışı (newsfeed) ve messenger’a mini oyunlar eklemenin peşinde. Şu anda kapalı betada test edilen bu özellik yayınlandığında aralarında Pac-Man, Galaga, Space Invaders ve Words With Friends gibi oyunları içeren toplam 17 oyun oynanabilecek.
    (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Kendi girişiminizi Unicorn yapmaya ve batırmamaya çalıştığınız simülasyon-oyun Unicorn Startup Simulator ile keyifli zaman geçirebilirsiniz. Herkese mutlu haftalar

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI