Bir Tutam Girişim — 27

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
5 min readJan 10, 2017

Yeni yılın ilk yazısından herkese merhabalar,

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilirsiniz. Aşağıdaki formdan e-bülten’e abone olabilir, Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Yerli Girişimler

  • Stajım.net (Web-Mobil) — Geçtiğimiz haftaki yazıda bahsettiğim toptalent.co’ya benzer bir platform olan Stajım.net, gerek öğrenciler gerek şirketler için daha kişisel ve sosyal bir servis konumunda. Kısa bir süre önce yenilenerek mobil uygulamasını(iOS) da yayınlayan platform, öğrenci ve şirketlerin detaylı bir profil oluşturmasına ve platformdaki akıllı eşleştirme sistemi üzerinden eşleşmesine olanak tanıyor.
  • Gripper — Konum tabanlı ödül uygulaması. Son kullanıcılarla indirim sunan işletmeleri bir araya getiren Gripper, ‘İşletmenize 1 TL’ye misafir getirebiliriz’ sloganıyla öne çıkıyor. Uygulama, işletmelerin sunduğu özel kampanyaları gamification (‘oyunlaştırma’) yaklaşımını kullanarak eğlenceli bir şekilde harita üzerinde toplamaya hazır ödüller olarak sunuyor. Uygulamanın iOS ve Android versiyonları mevcut.
Pilot bölge olarak Antalya’da başlayan Gripper, şu ana kadar 300’ün üzerinde işletmenin katıldığı ve toplam değeri yaklaşık 700 bin TL’yi bulan ödül dağıtılan bir platform haline gelmiş durumda. Görsel : Webrazzi
  • PartyMag (Mobil-Web) — Ruh halinize göre parti bulabileceğiniz özel gece hayatı rehberi olarak konumlanan mobil ve web platformu. Konserlerden partilere bir çok etkinliği listeleyen PartyMag, platformunda şu an için 200'den fazla eğlence mekanına sahip. PartyMag Android ve iOS uygulamaları.
  • Kitapi — Okul kütüphaneleri için ücretsiz kütüphane otomasyonu. Bulut tabanlı çalışan Kitapi ile dilerseniz sizin belirleyeceğiniz bir subdomainle kütüphanenize bir blog da oluşturabiliyorsunuz. Kısa bir süre önce KitPad isimli ücretsiz tablet uygulamasını da yayına alan girişim, bu yazılım sayesinde üyelerin kendi başlarına kitap ödünç alıp teslim edebilmelerine olanak tanıyor.
Kitapi ayrıca, ihtiyacı olan kütüphanelere kitap gönderme gibi kampanyalarla da eğitime katkı sağlamayı amaçlıyor. Kaynak : Çay Kahve İnsan

Yabancı Girişimler

  • Catspad (IoT) — Kediler için akıllı bakım ünitesi. Sahibi olduğunuz kedinizi siz uzaktayken 1 ay boyunca besleyebilmenize olanak tanıyan Catspad, internete bağlanabilir ve mobil uygulama üzerinden kontrol ediliyor. Ünite, birden fazla kediye sahip olmanız durumunda da kedilerinizi renklerinden ayrıştırabiliyor. Catspad Kickstarter kampanyası.
1.7 kg kuru mama ve 8 litre su alabilen ünite Catspad, internete bağlanabiliyor ve mobil uygulaması aracılığıyla da kontrol edilebiliyor. Görsel : Youtube
  • Monese (FinTech) — Birleşik Krallık çıkışlı Monese, mobil uygulama üzerinden kısa bir sürede İngiltere’de bir banka hesabına sahip olmanıza olanak tanıyan bir girişim. Özellikle göçmenler ve vatandaşı olmadığı bir ülkede yaşayanlar için düşünülmüş Monese’nin 179 ülkeden kullanıcısı olduğu belirtiliyor. (Şu an için Türkiye’den hesap açmak ile ilgili problemler mevcut)
  • Airo — Görme engelliler için geliştirilmiş akıllı gözlük uygulaması. Google Glass ve Vuzix gibi akıllı gözlükler ve akıllı telefonlarla çalışabilen Aira, görme engelliler için bir destek servisi olarak çalışıyor. Bağlı bulunduğu gözlüğün kamerası üzerinden etkinleştirme yapıldıktan sonra Aira çalışanıyla bağlantı kurulabiliyor ve Uber çağırmak, yol tarifi almak ve market alışverişi yapmak gibi bir çok durum için yardım alınabiliyor.
CES 2017‘de tanıtılan ürünlerden biri olan Aira’nın lokasyon bilgilerine ve akıllı gözlük sayesinde canlı yayına sahip olan çalışanları, gereken yardımı görme engellilere sesli görüşmeler aracılığıyla iletiyor.
  • Aura (Akıllı cihaz) — Cognitive Systems Corp. tarafından geliştirilen Aura, kablosuz sinyaller kullanan bir ev güvenlik sistemi. Beklenmedik durumlarda akıllı telefona gönderilen bildirimler aracılığıyla haber veren ve iki parçalık ürün, bunun dışında evde yaşayan kişiler için günlük ve haftalık hareket verilerini de raporlar halinde kullanıcılara sunabiliyor.
  • Honey (Tarayıcı Eklentisi) Amazon gibi online alışveriş sitelerinde yer alan indirimleri sizin yerinize takip edip en uygun olanlara anında sahip olmanızı sağlayan tarayıcı uzantısı. Eklenti, kullanıcılarına spor malzemelerinden domain alımına geniş bir yelpazede indirim sunuyor. Honey; Chrome, Firefox, Safari ve Opera tarayıcıları için kullanılabiliyor.
  • Jagger & Lewis (Akıllı Tasma)— Jagger & Lewis, mühendis ve veterinerlerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş bir akıllı köpek tasması. Köpek davranışlarını kaydetmek ve sahibine tercüme etmek için geliştirilmiş bu tasma sayesinde köpeğinizi cep telefonunuzdan takip edebilmeniz mümkün hale geliyor.
  • FilmBorn (Mobil) — Telefonunuzdaki fotoğraflara analog fotoğraf makinesiyle çekilmiş havası verebilen fotoğrafçılık uygulaması. Ilford Pan , Fuji 400H ve Fuji 800Z gibi bir zamanlar sıkça kullanılan ve bu sebeple klasikleşen farklı filmlerin ön ayarları bulunuyor ve bu seçenekler sayesinde nostaljik fotoğraflar elde edilebiliyor. FilmBorn iOS versiyonu.
Amatör bir film fotoğrafçısı olarak uygulamanın asıl hoşuma giden tarafı ise “Amacımız filmin yerini almak değil, aksine onu yeni jenerasyon fotoğrafçılarla tanıştırmak.” söylemi oldu.
  • Eightdays.me (Web-Mobil-Beta) — 5–10 gün aralığında en ucuz seyahat planı yapmaya yarayan girişim. Başlangıç yeri, tarih aralığı ve seyahat planlanan bölge (Schengen veya Avrupa birliği gibi) belirlendikten sonra en uygun fiyatlı uçuş planlarını listeleyen EightDays’de 2'den 5'e kadar farklı şehir plana dahil edilebiliyor. Girişimin şimdilik sadeece iOS versiyonu mevcut. Journy de Eightdays’e benzer bir diğer girişim.
  • Comet (Mobil) — Yapay zeka destekli mobil fotoğrafçılık asistanı. Comet, telefonunuzdaki birebir benzer ve blurlu fotoları tespit edip silmenize ve telefonunuzda alan kazanmanıza olanak tanıyor. Ek olarak Comet ile fotoğraf ve videolarınız için albüm önerileri alınabiliyor ve gittiğiniz lokasyondaki etkinlikler için paylaşımlı albümler de oluşturulabiliyor.
  • Speare (Web-Beta) — Yayıncılık uygulamalarının en yenilerinden olan Speare, “Atomik Yazı Blokları” yöntemine dayalı yazım stiliyle dikkat çekiyor. Speach-to-text özelliğine de sahip Speare’deki bu yazı bloklarının her biri için düzenleme geçmişine de göz atılabiliyor.
  • Ecoisme (IoT)— Evinizdeki cihazların enerji yönetimini yöneten IoT girişimi. Kurucusu tarafından “Shazam for Electricity” olarak nitelendirilen akıllı enerji monitörü Ecoisme, evinizde yer alan cihazların enerji tüketimini görüntülemenize ve aşırı tüketimin önüne geçmenizi sağlıyor. Ecoisme, cihazın kurulumu tamamlandıktan sonra cihazların yönetimini mobil uygulaması üzerinden yapmayı mümkün kılıyor.
Güneş enerjili panellerle de uyumlu çalışabilen Ecoisme, “Prizde takılı bir şey mi unuttum?” gibi zaman zaman yaşanan endişelere de son vermeyi amaçlıyor. Görsel : Youtube

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Dijital para birimi Bitcoin, 2017 yılına hızlı bir başlangıç yaptı. % 125‘lik değer kazanan para birimi 3 yılın ardından ilk kez 1000 dolar barajını aşmayı başardı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Facebook’un yapay zeka araştırma ekibi FAIR Team’in Deep ConvNet adlı yapay zeka algoritmasıyla internet sitelerinde yer alan resimleri inceleyip etiketlediği biliniyor. Computer Vision Tags ise Google Chrome ve Mozilla Firefox web tarayıcıları için geliştirilen ve Facebook’ta görsellere bakarken normalde bize gösterilmeyen bu etiketleri de görmenizi sağlayan bir tarayıcı eklentisi.
Eklentinin Facebook görsellerini nasıl objeleri tanıyarak etiketlediğine dair örnekler. Görsel : GitHub
  • Google’ın yapay zeka destekli asistanı Home cihazlarından ikisinin yer yer oldukça eğlenceli hale dönüşen yer yer de beyin yakan sohbeti bir Twitch kanalı üzerinden canlı yayınlandı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Bu sohbetin tamamını yukardaki yayından izleyebilirsiniz. Kaynak : Twitch
  • Twitter tarafından önceden kapatılacağı açıklanan Vine’ın 17 Ocak’ta uygulamasına veda edilecek ve uygulama 6 saniyelik videolar çekilmesini sağlayan Vine Camera’ya dönüşecek. Bu videolar sadece telefona kaydedilebilecek veya Twitter’dan paylaşılabilecek. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Bu yıl 23–25 Şubat tarihlerinde 9.su düzenlenecek olan Startup Turkey Konferansı’nın girişim başvuruları başladı. Siz de girişimci olarak bu yarışmada yer almak isterseniz başvurabilirsiniz.
  • Dev.to, yazılım geliştiricilerin fikir alışverişinde bulunduğu ve gelişimlerine katkıda bulunabilecekleri yeni bir forum. Özellikle tutoriallara ve farklı geliştirici yorumlarına göz atmakta fayda var.
  • Tüketici Elektroniği fuarı CES 2017, 5–8 Ocak tarihleri arasında LasVegas’ta düzenlendi. Fuarda en dikkat çeken yeniliklerden bazıları kendi kendine devrilmeden durabilen motosiklet sistemi Honda Riding Assist, görme engelliler için geliştirilmiş akıllı gözlük sistemi Aira ve taşınabilir hava kirliliği cihazı Plume Flow oldu. (🇬🇧 İngilizce)
  • Teknoloji devi IBM önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleşmesini beklediği 5 hayat kolaylaştırıcı inovatif gelişmeyi açıkladı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Fransız kozmetik firması L’Oreal, kullanıcıların saç türünü analiz eden ve buna göre ürün önerebilen “akıllı” saç fırçasını tanıttı.
Akıllı fırça, Wi-Fi veya Bluetooth aracılığıyla bir mobil uygulamaya bilgi göndererek nem, sıcaklık ve rüzgarı dikkate alıyor ve hasar, kırılma, kopma ve kuruluk için saçı daha da derinden analiz ederek puanlayabiliyor. Görsel : Youtube
  • HushMe, kalabalık ortamlarda gizli konuşmalar yapmanız gereken durumlar için geliştirilmiş bir ses maskesi. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
    Fakat maske takıldıktan sonra oluşan görüntü akıllarda ne kadar kullanışlı olabileceğine dair ciddi soru işaretleri bırakmıyor da değil.
  • Dün yapılan açıklamaya göre Jira ve BitBucket gibi proje yönetim ve versiyon kontrol araçlarının sahibi olan Atlassian bir diğer popüler proje yönetim aracı olan Trello’yu 425 milyon dolara satın aldı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Wearlogy’den 2016 yılında giyilebilir teknoloji pazarında yaşanan gelişmelere dair başarılı bir derleme. Herkese mutlu haftalar.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI