Kitap Önerisi: Karar Verdim

Okyar Tahaoğlu
BKM Kitap Kulübü
Published in
3 min readMar 31, 2020

“Şu anda bu satırları okuduğunuza göre büyük ihtimalle bu kitabı gördükten sonraki ilk kararınızı verdiniz. Peki niçin böyle bir kitabı almayı seçtiniz? Kararınızı neler etkiledi?… Nasıl karar verilir?… Karşınızdakilere nasıl karar aldırılır?… İşte ilerleyen sayfalarda bu soruların cevaplarını, belki de daha fazlasını bulacaksınız.”

Turkcell’in pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Lale Saral Develioğlu’nun yazdığı kitap bu şekilde samimi bir dille başlıyor. Tüm kitap boyunca da tecrübeli bir liderden birebir koçluk alıyormuşsunuz gibi size sesleniyor. Konusu her yaştan insanın en çok zorlandığı, doğru yaptığında nasıl yaptığının farkında olmadığı, tekrar edemediği, hata yaptığında isetüm olumsuz sonuçlarınında etkilendiği bir süreç üzere: Karar Vermek.

Çok sayıda referanstan yararlanılan bu kitap akademik bir kitap gibi sistematik şekilde indekslenmiş. Aynı zamanda akademik bir kitap sıkıcılığından çok uzak bir yöntemle Lale hanım kişisel deneyimlerini doğaçlama anlatır gibi bir dilde tüm açıklığıyla paylaşmış.

Mediacat yayınları

Yazar karar verme sürecini bir balon yolculuğu üzerinden benzetmeler ile anlatıyor. Balonun hazırlanması, yolcular, beklentiler, rota, hava şartları, kalkış saati, yolda karşılaşılacak beklenen ve beklenmeyen olaylar. Bu benzetme aldığımız karmaşık özel ve iş kararlarını basitleştirmek ve aslında karar verme mekanizmasının her kararda belli bir sistem izlediğini anlamak için çok yararlı. Kitabın birinci bölümü kararlarımızı neler etkiler sorusuna yanıtlar arıyor. İnsan olarak değerlerimiz, içinde olduğumuz duygu durumu, algı farklılıklarımız, edindiğimiz deneyimler, çevre daha karar verme anını yaşamadan önce bizi etkileyen faktörler. Bunların her biri ayrı başlıkta incelenmiş. İkinci bölümde ise kararı verme anına hazırlanmak, verilen kararı uygulama öncesinde ve sırasında değerlendirmek ve diğer insanlara karar aldırmanın ip uçlarını paylaşıyor.

Lale hanım kendi yaşadığı anlarda karar verme mekanizmasının nasıl çalıştığını, fırsatları ve hatta riskli anları nasıl yönettiğini anlatıyor. Çevresindeki insanların yeteneklerini tanımak için neler yaptığını ve doğru işi doğru kişiye verdiği ve vermediği zamanlarda nasıl sonuçlar elde ettiğini anlatıyor. Bu kitap bir Turkcell’in hikayesi kitabı değil, pek çok örnek sektörün lideri Turkcell’in; Genç Turkcell, Kardelenler, Turkcell’in çekim gücü, 3G geçişi, numara taşıma kampanyalarını ve sponsorluk kararlarını içerse de olaylar Lale hanımın bireysel olarak liderliği ve karar almak için baktığı noktaları gösteriyor.

Kitabın heyecanını artırmak için bazı paylaşımları aşağıda iletiyorum:

Karar, bir alışveriş sürecidir.

Duygular karar verirken en önemli harekete geçiricidir.

Cesur kararları verebilmek için iyi bir yol, daha önceki karara dahil olmamış kişilere danışmaktır.

Türkiye’deki rakiplerimizle kıyaslama yapamıyorduk (regülayon nedeniyle). Biz de kendimizi dünyayla kıyaslamaya karar verdik.

Kararlarınızı çevreniz ya da arkanıza değil, ileriye bakarak vermelisiniz.

Zamana bırakmayın, karar almak için doğru zamanı siz yaratın.

Daha fazlası kitapta! Karşılaşılan olayları, şirket hedeflerini, regülasyonel sınırları, olayları, anekdotları, zorlukları yazarın dilinden takip etmelisiniz.

Kitabın kaynakça bölümünde 49 kitap ve videoya referans var. Karar verme sürecini etkileyen her konuya dokunmak istiyorsanız bu liste size yetecektir. Bunlar arasında dikkatimi çekenler şunlar oldu.

Benjamin Zander:

Sheena Iyengar:

Barry Schwartz

Antonio Damasio:

Bu ilham veren konuşmaların pek çoğuna farklı listelerde ulaşmak mümkün. Kitabın farkı Lale hanımın bu son 10–15 yıla damga vurmuş bilimsel tespitleri kendi işinde başarıyla uygulaması ve bu hikayeleri kitabında paylaşması olmuş. Hem kendi karar verme alışkanlığınızı gözden geçirmek hem de bundan sonraki kararlarınızda sizi cesaretlendirecek referans noktaları için KARAR VERDİM kitabını okumanızı öneririm.

--

--