Com serà la nova traçabilitat alimentària?

Eduard Barroso
Blockchain en Català
3 min readNov 7, 2017

La setmana passada vam estar a Ginebra (Suïssa) amb l’objectiu d’aportar una solució a un dels problemes més crítics pel futur del sector agroalimentari: resoldre el problema de la traçabilitat en la cadena de subministrament alimentària. El repte el plantejaven varies empreses del sector coordinades per Food Hack.

El repte no era precisament petit — la EU ha invertit (i ho seguirà fent) milions d’euros per tal de trobar solucions — però l’equip estava determinat a tirar endavant un prototip funcional pel final de la jornada (teníem 54h per entregar-ho). Siguent un equip multidisciplinar procedent del sector agroalimentari, del desenvolupament de software i de la tecnologia Blockchain teníem la confiança de poder presentar un model operatiu.

Imatge 2. L’equip dissenyant la solució durant les primeres hores

Les propostes d’altres participants es van centrar en presentar solucions (interfícies d’usuari, xatbots, etc.) orientades a facilitar que el consumidor final pugui accedir a la informació dels productes (procedència, bio, mètodes de producció, etc.) de manera àgil i entenedora.

Nosaltres vam optar per prendre un angle diferent: des de la nostra perspectiva el problema principal no resideix en com els usuaris interactuen o consumeixen aquesta informació, sinó en com es pot aconseguir:

1. registrar tota aquesta informació de la cadena de subministrament de manera eficient i

2. assegurar que aquesta sigui verídica y hagi sigut validada por tots els agents implicats

Per aconseguir el punt 1, vam assumir que cada producte porta un identificador únic (codi de barres, QR, RFID, etc.) i que cada cop que el producte passa d’un agent a un altre (canvi de mans) i/o es transforma, s’escaneja. D’aquesta manera vam aconseguir generar automàticament un graf tal com en la imatge 3.

Imatge 3. Graf de la traçabilitat. Cada node és un operador i cada arc representa una operació de transformació

El següent gran problema consistia en que la informació de cada node es quedava emmagatzemada en els sistemes privats del propi operador econòmic. Per tal de solucionar-ho vam desenvolupar una API que treballa com una capa d’abstracció que agafa aquesta informació i la puja a un núvol compartit entre tots els agents de la cadena de subministrament.

Imatge 4. Núvol compartit. Es pot accedir a la informació segons el token que es posseixi

Mitjançant aquests dos conceptes vam poder resoldre el punt 1. Addicionalment, amb la solució plantejada ens vam adonar que havíem creat un sistema d’avisos i notificacions en cas d’alertes alimentàries molt potent i eficaç.

Imatge 5. Sistema de detecció d’alertes alimentàries i retirada del mercat

Per tal d’atacar el punt 2 vam decidir fer ús dels beneficis que ens ofereix la tecnologia Blockchain i el concepte de Smart Contract.

Gràcies a les propietats d’aquests, vam crear un sistema de validació per cada una de las transaccions realitzades en la cadena de subministrament. Incentivant d’aquesta manera als operadors a assegurar la qualitat dels productes des de l’inici fins al final de la cadena.

Després de dissenyar, crear y validar la solució amb vàries empreses alimentàries estem decidits a seguir avançant aquest prototip ja que no hauríem pogut rebre millor feedback des del sector. Estem buscant operadors econòmics i stakeholders d’aquest mercat que tinguin ganes de col·laborar en el desenvolupament i implementació.

Imatge 6. Pitching a l’Impact Hub de Ginebra (Suïssa)

--

--