BlockChain — Veriye Yeni Bir Bakış
Daha ne olduğunu bile anlamamıza imkan vermeden birer ‘‘Buzzword’’ demode lakırdılara dönüşen kavram ve kısaltmaların her gün yeni bir tanesi ile karşılaşıyoruz. Çoğu hak ettiği ilgiyi bile yetirince göremeden yerini bir başkasına bırakıp eskimiş kavramlar rafında yerlerini alıyorlar. Onların dönüştürücü etkisini fark eden bir avuç yaratıcı azınlık için ise, tüm bu yeni kavramlar yeni ürünlere ve çözümlere dönüşüp hayatımızın baş köşesindeki yerlerini alıyorlar.
Varlıkların kaydedilmesi ve aktarılmasında geleneksel çözümlerden tümüyle farklı bir yaklaşım olan BlockChain yeni çözümler ve de iş fırsatları arayan yazılım dünyasının genç beyinleri için dikkatle incelenmesi gereken konuların başında gelmektedir.
VERİYE YENİ BİR BAKIŞ;
Geleneksel veri depolama metodunda veriler bir veri tabanında sıkı koruma koşulları altında saklanır ve belirlenen ulaşım protokolleri ile veri sahibinin kontrolü dahilinde kullanıma sunulur. Verinin varlığına ulaşmanız ve onunla herhangi bir işlem yapmanız veri sahibinin izni ile mümkün olabilir.
İnternet ortamında borsadan hisse alıp satan, bir banka hesabından başka bir hesaba para transferi yapan, bir siteden herhangi bir mal siparişinde bulunan hatta basit bir eposta gönderen bir kişi bile bu protokollere sayesinde işlemini gerçekleştirebilir.
Birden fazla veri tabanının birbiri ile işlem yapabilmesini gerektiren durumlar için ise daha üst bir protokol ve bu üst protokolü kontrol eden üst bir yapının gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Doğru veri, düzgün kayıt, güvenli ortam, güvenli ulaşım ve takip edilebilir protokoller; işte tüm bunlar geleneksel veri akışının olmazsa olmaz öğeleridir.
BlockChain ise tümüyle bunların dışında bambaşka bir veri saklama ve üzerinde işlem yapabilme imkanını bizlere sunmaktadır. Kısaca BlockChain; herkese açık veri depolama mantığı ile uçtan uca bir ağ içerisinde varlıkların kaydedilmesi ve aktarılmasını sağlayan yeni bir teknolojidir.
BlockChain geleneksel veri mantığının tam aksine verinin ne kadar güvenli olursa olsun sadece tek bir yerde saklanmasına ve üzerinde işlem yapabilmek için üst kurumların iznine gerek duyulmasına tümüyle karşı çıkan yepyeni bir bakış açısını getirmektedir.
Bu veri ve işlem mantığında tüm veriler belirli bir protokolle kaydedilip herkesin kullanıma açık bir halde ve dileyen herkes tarafından saklanabilecektir. Yine benzer bir protokolle herkesin görüp denetleyebileceği şekilde de işleme tabi tutulabilecektir.
Güvenlik için ulaşılabilirlik ve gizlilik için görünür olmayı zorunlu gören bu yaklaşım başlangıçta absürt gelebilir ama daha detaylı incelediğinizde yaratıcı çözümler doğurtacak özelliklerinin de burada yer aldığını göreceksiniz.
BlockChain’i daha iyi anlayabilmek için şimdi şu iki kavramın üzerinde duralım.
· Dağınık veri tabanı
· Uçtan uca ağ
İnternetin ilk yaygınlaştığı ve dijitalleşmenin daha yeni yeni başladığı dönemlerde müzik benzeri medya paylaşımları için sayısız bilgisayarın belleğindeki bilgiyi bir havuzda toplanmış gibi gösterip paylaşıma açan farklı paylaşım programları vardı. Bu programların bize gösterdiği veriler aslında binlerce bilgisayarda dağınık bir şekilde durmaktaydılar ama sanki tek bir veri tabanındaymış gibi paylaşıma açılmıştı. Biz bu programlardan bir dosya seçerken de aslında bir başka bir bilgisayarla uçtan uca bir bağlantı kurmuş olurduk.
Aynen bu örnekteki gibi dağınık veri tabanında; veri tabanının sabit ve nihai bir yeri yoktur. Veriler herkeste bulunabilir. Herkes dilediği zaman bu verilere ulaşabildiği ve sistem sürekli aktif olarak işletildiği için sistemin çalışması ve verilerin korunması için merkezi bir otoriteye asla ihtiyaç duyulmaz. Bu da kendiliğinden uçtan uça bir ağ ve dağınık veri tabanının oluşmasına olanak sağlar.
….devam edecek