2020–2021 FinTech Sektörü Yatırımları

Simge Ceylan Oral
BlockchainIST Center
4 min readMay 23, 2022

Fintech sektörü günümüzde aldığı yatırımlarla beraber büyümeye devam ediyor. Bu büyümenin sonucu olarak fintech ürünleri hem finans sektörüne hem de kullanıcılarına çözümler sunuyor.

https://bit.ly/2MnWCQ7

2020 Yılında FinTech Sektörü

2020 yılında fintech sektörünü inceleyecek olursak, küresel fintech yatırımları 2,861 anlaşma ile 105,3 milyar dolara ulaştı. Pandeminin etkisi 2020 yılında çoğu sektörde hissedilse de fintech sektörü bu noktada yeni normale hızlı bir şekilde uyum sağlamayı başardı. 2020 yılının ilk çeyreğinde sektöre yapılan yatırım 33,4 milyar dolarken ikinci çeyrekte bu rakam küresel birleşme ve alımlar (M&A),özel sermaye (PE) ve girişim sermayesi (VC) işlemlerinde 71,9 milyar dolara ulaşarak ilk çeyrekte elde edilen yatırımın iki katından fazla yatırım çekti.

Kaynak: Pulse of Fintech H2’20

Grafik 2017 ve 2020 yılları arasındaki birleşme ve alımlar, özel sermaye ve girişim sermayesi ile toplam küresel fintech yatırımlarını gösteriyor.

2020 Yılında En Çok Yatırım Alan 5 FinTech Şirketi

5) Gojek

Dijital ödeme teknolojisi grubuna ait olan Endonezya merkezli Gojek uygulaması müşterilerine ulaşım hizmeti sunmaktadır. Kıyaslama yapabilmeniz için Uber’i düşünebilirsiniz. Uber’den farkı ise Gojek araba yerine müşterilerine motorsiklet hizmeti vermektedir.

4) Honey Science

Honey, alışveriş yaptığınız web sitesi için en iyi kupon kodlarını bulan ve bu kuponu sizin için otomatik olarak uygulayan ücretsiz bir tarayıcı uzantısıdır. Honey uygulaması yıllık ortalama %17,92 indirim ve kullanıcıları için 126$ tasarruf sağlıyor. Kuponlar müşteriler tarafından kullanıldığında Honey Science komisyon ücreti almaktadır.

3) Vertafore

Vertafore, sigorta şirketleri için içerik yönetimi ve iş akışı yazılımı, veri analistliği gibi çeşitli yazılımlar sunan bir sigorta teknolojisi şirketidir. Vertafore, modern ajans algısını daha karlı hale getiren bir platform tasarlamıştır.

2) Credit Karma

Credit Karma, kullanıcıların harcama alışkanlıkları hakkında kendisine verilen bilgilere dayanarak kullanıcılar için ücretsiz kredi puanları ve kredi raporları sunan bir şirkettir. Harcama alışkanlıklarınıza göre size hedefli reklamlar sunmak için şirketlerden ücret alarak kazanç sağlar.

1) TD Ameritrade

TD Ameritrade, hisse senetleri, vadeli işlem sözleşmesi, opsiyonlar, kriptopara birimleri vb. finansal varlıkların ticareti için elektronik ticaret platformu sunan bir aracı kurumdur. Rakiplerine kıyasla işlemlerden komisyon ücreti tahsil etmemektedir. TD Ameritrade, eğitim içeriği ve oluşturdukları başlangıç dostu platform göz önüne alındığında kullanıcı dostu bir uygulamadır.

2021 Yılında FinTech Sektörü

Salgın döneminde daha da güçlenen fintech piyasası için 2021 yılının çok verimli geçtiğini ve sektör için dönüşümlerin yılı olduğunu söylemek mümkün. Sektörde 2021 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik dilimler bazında rekor kırıldı. Fonlama miktarını göz önünde bulundurduğumuzda ise sektör 2021 yılının Nisan ayı itibarıyla 29,8 milyar dolara ulaşarak geçen yılın toplam fonlama miktarının yüzde 93’ünü yakaladı.

2021 Yılında En Çok Yatırım Alan 5 Fintech Şirketi

5) N26 (900 MİLYON DOLAR)

Almanya-Berlin merkezli online bankacılık platformu N26, 2013 yılında kurulmuştur. N26’nın 25 pazarda 7 milyondan fazla müşterisi bulunmaktadır. Şirket son olarak Coatue ve Third Point Ventures tarafından yapılan 900 milyon dolarlık yatırımla değerini 9 milyar dolara çıkardı.

4)FTX (1 MİLYAR DOLAR)

FTX 2018 yılında Bahamalar’da kurulmuştur. Bahama merkezli kriptopara borsası platformu FTX, kripto ticareti için %85’e varan oranlarda daha düşük ücretler sunuyor. FTX, topladığı 1 milyar dolarlık fon ile değerini 18 milyar dolara çıkardı. Ekim ayındaki 425 milyon dolarlık yeni bir açılımla ise şirket değerini 25 milyar dolara yükseltmeyi başardı. Şirket aylık bazda 1 milyon kullanıcıya ve 10 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu iddia ediyor.

3) NYDIG (1,3 MİLYAR DOLAR)

ABD-New York merkezli Bitcoin platformu NYDIG, Bitcoin’i müşterilerinin ürünlerine entegre etmek için beyaz etiket çözümü sunuyor. WestCap’den aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla beraber 1,3 milyar dolarlık yatırıma ulaştı.

2) KLARNA (1,6 MİLYON DOLAR)

2005 yılında kurulan “Şimdi al, sonra öde” platformu Klarna muhtemelen içinde bulunduğumuz 2022 yılında halka açılacak. ABD’nin en hızlı büyüyen şirketi ünvanına sahip olan şirketin 250 binden fazla perakende ortağı bulunmaktadır.

1) C6 BANK (2 MİLYAR DOLAR)

C6 Bank, 2019 yılında kurulmuştur. São Paulo/Brezilya merkezli bankanın bireysel ve küçük işletmeleri içeren 7 milyon müşterisi bulunuyor. JPMorgan Chase’den aldığı 2 milyar dolarlık yatırım ile C6 Bank’ın değeri 2021 yılında 5 milyar dolara ulaştı.

Sonuç

2020 yılında en çok yatırım alan fintech şirketlerine baktığımızda müşterilerin problemlerini çözmeye yönelik olarak finans ve teknolojiyi bir araya getiren girişimlerin daha çok yatırım aldığını söylemek mümkün. 2021 yılında en çok yatırım alan şirketlere baktığımızda ise online bankacılık ve borsalara yapılan yatırımları görüyoruz. Dijitalleşen dünya ile bankacılık sektörünün online ortama taşınması hiç şüphesiz bu yatırımların artmasına neden olmuştur.

--

--