Bitcoin: Zeepbel of Geweldige Waarde opslag?

Henk van Cann
BlockchainRealisten
7 min readDec 4, 2017

Same article in English — Bitcoin: Bubble or Great Value Store

Dit artikel tracht de huidige waarderingen van bitcoin te rechtvaardigen, door eenvoudigweg aan te tonen dat de huidige prijsstelling ten opzichte van fiat-valuta’s zoals de euro en de dollar geen zeepbel zijn. In plaats daarvan zijn het de euro en de dollar die alle kenmerken van een zeepbel hebben.

Laten we eerst het volgende uit de weg ruimen: als je denkt dat bitcoin een zeepbel is, dan is het een zeepbel. Zo simpel is het. De wereld is zoals je hem zelf ziet.

Dus goed zo, beste “bubbler”: nu blij? Nee? Waarom niet?

Waarom hebben we deze bitcoin bubblers overal op het web? Als ze denken dat het een zeepbel is, dan is het een zeepbel. En wie geeft er om bitcoin als het een zeepbel is? Vergeet het dan verder, who cares, punt uit.

Bubblers horen de bitcoin-muziek niet. Ze denken dat degenen die het wel horen, gestoord zijn. Richten deze dove bubblers schade aan? Ik denk van wel, en wel hierom: bubblers proberen ook anderen te overtuigen dat bitcoin een zeepbel is.

OK, dan laten we ook dit uit de weg ruimen: als mensen hun vingers willen branden en blindelings de bubblers willen volgen zonder zichzelf te verdiepen in deze nieuwe innovatie, laat ze dan dat pad bewandelen. Probeer ze niet anders te instrueren, herinner hen niet aan alle voordelen, geef ze geen enkel bewijs. Waarom niet? Omdat het allemaal gaat om wat ze geloven. En als ze iets geloven dat misschien niet waar is, moeten ze de pijn van die fout voelen. Als een jong kind dat keer op keer naar een warme kop thee reikt. Ze moeten zich eerst branden voordat ze andere dingen gaan geloven. Dit is de enige manier voor sommige mensen om te leren; de meeste mensen, zo niet alle.

Dit betekent dat de volgende samenvatting van realistische redenen waarom bitcoin geen zeepbel is, totaal nutteloos is. Ik raad niemand aan om de volgende vier bullet-points te lezen. Dit is slechts een thuiskomst in het clubhuis voor bitcoin-fan-boys. Sla het over en blijf bij je geloof in de zeepbel. Het gaat uiteen spatten, knallen — ja, zeker.

Door Bitcoin te kopen, krijg je het volgende effect, dat in het verleden door niemand als bubbel of zeepbel werd gekenmerkt: in plaats van een paard te kiezen, koop je eigenlijk (een deel van) een renbaan. Het maakt niet uit welk paard wint, je wint altijd. Binnen deze metafoor zou een zeepbel een sterk overschat paard zijn dat probeert de race te winnen; maar omdat bitcoin de renbaan is voor alle paarden, is dit geen zeepbel zolang er races gaande zijn. En er is een sterk toenemend aantal races op dit moment.

2. Met elke nieuwe bitcoin-houder krijgen we hetzelfde netwerkeffect dat faxapparaten in het verleden hadden. De waardering van dat effect is reëel: iedereen in het netwerk profiteert ervan, terwijl in een typisch Ponzi-schema slechts een paar mensen profiteren van nieuwkomers. Bitcoin is wederom geen zeepbel.

3. Een beetje moeilijk te begrijpen, maar toch: binnen een publieke blockchain hebben we ‘valuta’ (als een eigen token) nodig om het veilig en gedecentraliseerd te houden en om te betalen voor diensten uitgevoerd door belanghebbenden in het decentrale bestuur van de blockchain.
Bovendien fungeert het geld in bitcoin als een brandstof binnen zijn eigen systeem; het is dus geen bubbel, en niet een soort van tulpenbol-manie.

4. Bitcoin heeft digitale schaarste geïntroduceerd die is ingebouwd in het protocol en wordt onderhouden door ‘proof of work’. Per definitie zullen er niet meer dan ~ 21 miljoen bitcoins vrijgegeven worden in de komende (laten we zeggen) honderd jaar. Dat is een transparante regel van het systeem. Bitcoin zou een zeepbel kunnen worden genoemd als het protocol een eindeloze stroom nieuwe munten zou kunnen creëren, maar dat doet het systeem juist per definitie niet.

In feite is een vergelijking van de euro en de dollar met een zeepbel in dit opzicht meer terecht, omdat overheden en banken deze valuta willekeurig uit het niets creëren.

Hopelijk heb je de opsomming van vier punten hierboven overgeslagen, omdat ze een soort realisme presenteren dat de meesten van ons niet kunnen verdragen. Het is tè waar. Laten we teruggaan naar onze bubblers.
Waarom proberen mensen je te overtuigen dat bitcoin (prijs) een zeepbel is? Er zijn drie redenen waarom bubblers zeggen wat ze zeggen; dat kan zijn:
- Bewust onwetend;
- onbewust onwetend; of
- Nalatig als het gaat om het maken van de juiste rekensom.

Laat we deze redenen één voor één bekijken.

Bewust onwetend:
Zou het kunnen dat één of meer van de grotere belanghebbende partijen proberen je in slaap te wiegen, om te voorkomen dat je bitcoin koopt? Waarom zouden ze je proberen te overtuigen dat het een zeepbel is? Omdat ze zelf langer moeten voorbereiden om vervolgens zelf “big time” in te kunnen zetten op bitcoin. Maar jij (!) hebt niet zoveel tijd nodig…. Eigenlijk zou je binnen een uur al over bitcoin kunnen beschikken. Hoewel het het beste is als je er eerst een paar uur op studeert.
Dat zou je een voordeel geven ten opzichte van grote organisaties, en dat is waarom zij op hun beurt willen dat je voorzichtig bent en niet koopt wat zij een zeepbel noemen. Want als je bitcoin koopt, moeten ze er straks meer voor betalen als ze er klaar voor zijn.
Dit type bubbler is onschadelijk, ze proberen je sluw te verleiden dat je uitstelt, zodat zij eerst bitcoin kunnen kopen. Je betaalt dan dubbel, drievoudig of tienvoudig, afhankelijk van wanneer je wakker wordt.

Onbewust onwetend:
Sommige mensen geloven echt dat bitcoin een kettingbrief, een Pyramid-spel of zelfs zwendel is. De geschiedenis kan gaan bewijzen dat ze ongelijk hebben. Bitcoin is geen zeepbel om de hierboven genoemde redenen; samengevat:
het netwerkeffect, digitale schaarste, waardevolle brandstof voor het gedecentraliseerde systeem, en het dobberen in een zee van succes in plaats van steeds opnieuw op enkele golven mee te liften.

Hoe kunnen deze gelovigen in de bitcoin-zwendel schadelijk zijn? Het probleem is enkel dat zij het niet door hebben, het kwartje valt niet; is dat niet onschuldig genoeg? Integendeel. Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als de geschiedenis bewijst dat deze onbewust onwetende mensen ongelijk hebben. Zullen ze dan vervuld van spijt op hun knieën vallen en de legitimiteit van bitcoin accepteren? Ik ben bang van niet. Vanwege hun sterke overtuigingen, en opdoemend gezichtsverlies, blijven mensen misschien vasthouden aan hun overtuigingen, zelfs als de wereld die ze voorspelden uiteenvalt om hen heen.

Degenen die de juiste rekensom niet (kunnen) maken:
Sommige mensen geloven weliswaar sterk in de fundamentele en ontwrichtende innovatie achter Bitcoin die we tegenwoordig ‘openbare blockchains’ noemen. Niettemin denken ze ook dat de bitcoin-prijs vergiftigend stijgt, waardoor nog meer mensen tot speculatie worden aangezet. Vooral jonge mensen en / of mensen met weinig geld lopen het risico hun geld te verliezen omdat de prijs zal instorten.
Deze bubblers doen ook geen kwaad. Ze zijn gewoon oprecht bezorgd om hun medeburgers en willen hen waarschuwen voor een zeepbel die zeker zal barsten.

De eerste opmerking hier is motiverend bedoeld: houd je kruit droog, bubblers, er zullen tijden komen dat we je nodig hebben, dat is wanneer de prijs inderdaad zijn maximum zal bereiken. Tegen die tijd zal de eerstgenoemde groep (de “bewust onwetende”) bij je op “kopen” aandringen, terwijl het resterende deel van onze tweede groep (“gefrustreerde gelovigen”) niet meer serieus zal worden genomen. Dus tegen die tijd ben je welkom om zoveel te bubbelen als je wilt.

De tweede opmerking is: maak de rekensom.
Als je de stijging van de bitcoin-wisselkoers met fiat-valuta blijft vergelijken en deze cijfers extrapoleert naar die van “bubbels” uit het verleden, vergeet je de juiste rekensom te maken. De berekening is vrij eenvoudig en duidelijk: er blijven ongeveer 16 tot 18 miljoen onverbrande bitcoins over — that’s it. We hebben ten minste 8 miljard mensen op de wereld, van wie er 6 miljard nog geen bankrekening hebben. Daarom: de maximale prijs die één bitcoin kan bereiken, begeeft zich rond een miljoen euro / dollar.

Die berekening waardeert bitcoin niet als een valuta per se, maar als een opslag van waarde. Waar het hier om gaat is digitale schaarste, een schaarste die zelfs beter is dan die van goud. Als je de rekensom maakt, stop je met het prediken over uiteenspattende zeepbellen en in plaats daarvan zeg je “koop bitcoin, gebruik het, verdien bitcoin, gebruik het, sla het op, gebruik het als een rekeneenheid, want het is het volgende grote ding en het gaat niet weg!”

Ik steun mensen die anderen waarschuwen voor ICO’s, oplichting (vb Onecoin), nutteloze afsplitsingen (forks) en dergelijke, maar dergelijke ontwikkelingen zijn totaal verschillend van het fundamentele Bitcoin-netwerk en zijn intrinsieke rekeneenheid, het transactie middel en opslagplek voor waarde: oftewel bitcoin. Deze laatste is geen zeepbel, terwijl de meeste van de eerstgenoemden hoogstwaarschijnlijk precies dat zullen zijn.

Ik ben een actieve voorstander van het idee “Eerst onderwijs, dan kopen.” Dus koop geen bitcoin als je een gebrekkig begrip over hoe je je crypto waarde veilig kunt houden. Studeer eerst.

--

--

Henk van Cann
BlockchainRealisten

TrustoverIP concepts & terms, Bitcoin, Self Sov Identity, Deep Divers Lagos, #BlockDAM Amsterdam, husband, father, musician; else?: open source minded, trainer