Çocuklar İçin İngilizce Öğrenmenin En Etkili 5 Yöntemi

Konuşarak Öğren
konusarakogren
Published in
4 min readMay 6, 2017

Çocuklarınıza en etkili şekilde İngilizceyi nasıl öğretebileceğinizi merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz!

Araştırmalara göre; 0–6 yaş arası, çocuklar için İngilizce öğrenebilecekleri en etkili zaman dilimi… Bu zaman diliminde, taze beyinlere küçük yaştan dil öğreterek, onların geleceklerini güvence altına almak için çeşitli yöntemlerden yararlanmak mümkün.

Bu yazımızda, minikler İngilizce’yi eğlenerek öğrensin diye başvurabileceğiniz en etkili 5 yöntemi sizin için derledik.

1. Çocuklar için İngilizce Çizgi Filmler

Çocuğunuzla beraber İngilizce çizgi filmler seyrederek hem onun hayal gücünün hem de İngilizcesinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Çizgi filmler; kısa süreli, renkli ve eğlenceli olduğu için, miniklerin dikkatini daha çok çekerek çocuklar için İngilizcelerini önemli ölçüde geliştirebilecekleri bir kaynak oluşturur.

Çocuğunuzla beraber İngilizce çizgi film seyrederek, hem birlikte keyifli dakikalar geçirebilir, hem de çocuğunuzun görsel olarak ilgisini çeken çizgi filmler sayesinde dile kulak aşinalığı geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

Disney Channel, Jojo, Cartoon Network gibi kanallardaki programlar yaşı biraz daha ilerlemiş çocukların takip etmesi için ideal.

Yaşı daha küçük çocuklar için de Peppa Pig gibi dünyaca ünlü çizgi fimlerin İngilizce bölümlerine internetten ulaşabilirsiniz.

2. Çocuklar için İngilizce Oyunlar

Çocuklarınıza İngilizce eğitim verebileceğiniz en iyi yöntem onlarla oyun oynamak…

Çocuklar için İngilizcelerini geliştirebilecekleri bir başka mecra da; eğitim setleri ve oyun içeren çeşitli akıllı telefon uygulamaları…

Bilgisayar ve tabletlerin önünde geçirilen vaktin çocuğunuzun için daha verimli geçmesini istiyorsanız, tabletinize onunla beraber oynamak için Apple Store veya Google Play’den çeşitli İngilizce öğrenme oyunları indirebilirsiniz.

İnternetten satın alabileceğiniz, BBC Active Kids English Zone gibi, bol bol oyun içeren eğitim setleri de uygulamalı eğitim şekli sayesinde çocuğunuzun daha uzun süre odaklanabilmesine ve öğrendiklerini pekiştirmesinde katkıda bulunacaktır.

3. Çocuklar için İngilizce Eğitici videolar

Çocuklar için İngilizce eğitici videoları beraber izleyerek, ailecek güzel vakit geçirebilirsiniz.

İnternet (özellikle Youtube), çocuklar için İngilizcelerini geliştirebilecekleri bir başka zengin kaynağı oluşturuyor.

0–6 yaş arası çocuklar, yazma veya ezberletme gibi daha geleneksel yöntemlere yetişkinler gibi tepki vermeyecektir. Eğlenirken uygulamak, çocuklar için İngilizce öğrenme sürecini hem daha zevkli hem de daha verimli kılar.

Harfler, sayılar, renkler, şekiller, mevsimler, meyveler, sebzeler, hayvanlar, giysiler gibi İngilizcenin temel konularını animasyon formatında öğreten kısa videolar, çocuğunuzun kelime dağarcığının genişlemesinde bir hayli etkili olacaktır.

Bu videolar, görsel olarak da zengin olduğu için çocuğunuzun çabuk sıkılmasını önleyecek, onu öğrenmeye teşvik edecektir.

4. Çocuklar için İngilizce şarkılar

Çocuklar için İngilizcenin kulak aşinalığı yaratması için şarkılar ve ninnilerden faydalanabilirsiniz.

Dilin kulağa yerleşmesi için çocuklara İngilizce şarkılar ve ninniler dinletmek iyi bir yöntemdir.

Araştırmalara göre, 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa ileride bu dili konuşmaları da o denli kolay oluyor. Onlara dinleteceğiniz veya söyleyeceğiniz İngilizce ninniler ile onları rahatlatırken, dili hafızalarına atmalarını sağlayabilirsiniz.

Çocuklar için İngilizce şarkı dinlemek veya indirmek için aralıksız İngilizce şarkı dinletisi yapan SeeZisKids sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://seeziskids.com/tr/araliksiz-cocuk-sarkilari/

Okuma yazma seviyesindeki çocuklar için İngilizce şarkılara eşlik etmek üzere şarkının sözlerini de indirip, üzerinden birlikte geçebilirsiniz. Böylece çocuğunuza hem şarkının sözlerini daha detaylı anlatabilir, hem de ona yazılı İngilizceyi takip edebilme kabiliyeti aşılayabilirsiniz.

Birçok mecrada İngilizce şarkıların sözlerini çeviriliriyle birlikte bulmak mümkün. İki dilden de takip edebilmek, çocuğunuz için İngilizce öğrenimini daha da kolaylaştıracaktır.

5. Çocuklar için İngilizce Görsel Eğitim

Çocuklarınıza İngilizce öğretirken görsel hafızanın yanı sıra diğer duyuları da harekete geçirecek aktiviteler yapın.

Videolar, eğitim setleri ve oyunların yanı sıra; İngilizce hikaye ve boyama kitapları, yiyecekler ve çeşitli oyuncaklar gibi, çocukların duyu organlarını harekete geçirecek araçlar kullanabilirsiniz.

Kelimeleri çocuklara birden fazla duyu kullandırarak öğrettiğiniz takdirde, öğrendikleri onlar için hem daha kalıcı olacak hem de öğrenim süreleri kısalacaktır. Örneğin, çocuğunuza meyve yediriyorsunuz, diyelim ki tabağında çilek var. O sırada ona ”çilek” kelimesinin İngilizcesini de öğretebilirsiniz.

İşitmek, tatmak, görmek, koku almak ve hissetmek duyularından yararlanarak çocuğunuza çeşitli kelimeler öğretebilirsiniz. Mesela, bardağınızdaki ‘buz’ dikkatini çektiyse, buzun İngilizcesini ona öğretirken, çocuğunuzu buza dokundurup, tatmasını sağlayabilirsiniz.

0–3 yaş çocuklar için İngilizce Eğitimin püf noktaları

  • ‘Aynı anda öğrenme’ yöntemi ile çocuğunuza iki dili aynı anda öğretebilirsiniz.
  • İngilizce dil bilen bir bakıcınız varsa, çocuğunuzla sadece İngilizce konuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sistemi kendiniz de çocuğunuzla ara sıra tekrarlayabilirsiniz. Mesela, günün bir kaç saatini çocuğunuzla sadece İngilizce konuşmaya ayırabilirsiniz.
  • Çocuklara İngilizce öğretirken tekrar çok önemlidir. Mesela, çocuğunuza daha önce öğrettiğiniz bir kelimeyi, görseller göstererek, oyuncaklardan yararlanarak ona tekrarlatabilirsiniz.
  • Çocuklar için oyun en iyi öğrenme yöntemidir. Yukarıda bahsettiğimiz tekrarları çocuğunuza oyun şeklinde de yaptırabilirsiniz. Mesela, daha önceden ona hayvanları öğretmişseniz, peluş hayvanlarını odanın farklı yerlerine serpiştirin ve İngilizcelerini söyleyerek size getirmesini isteyin. Veya, daha önce renkleri öğretmişseniz, birlikte boyama yaparken kullanmak istediği renkleri ona İngilizce tekrar ettirin.

5–12 yaş çocuklar için İngilizce Eğitimin püf noktaları

  • İmkanınız varsa, çocuğunuzu İngilizce eğitim veren bir anaokuluna gönderin. Çocuğunuz bu şekilde, küçüklükten evde başlattığınız dil eğitimini, akranları ve öğretmenleri ile daha disiplinli bir ortamda pekiştirme ve geliştirme şansı bulacaktır.
  • Sosyal ortamlar, çocuklar için İngilizce gelişiminde önemli rol oynar. Çocuklarınıza, kendi arkadaşları ile bolca etkileşerek İngilizcelerini geliştirebilecekleri rahat ortamlar sunun.
  • Okuma yazmayı geliştirmiş çocuklar için, İngilizceyi pekiştirmenin en iyi yolu bol bol konuşmaktır. Çocuğunuz ev ve okul ortamında yeteri kadar İngilizce konuşma şansı yakalayamaz diye korkmayın. Öğrendikleri yeni konuları, Konuşarak Öğren platformu sayesinde, ana dilleri İngilizce olan eğitmenlerle internet üzerinden yapacakları kısa konuşmalar sayesinde daha da pekiştirip, İngilizce seviyelerini rahatlıkla ilerletebilirler. (http://www.konusarakogren.com/)

Çocuklar İçin İngilizce Öğrenmenin En Etkili 5 Yöntemi son güncelleyen: Temmuz 7th, 2018nihat

Konuşarak Öğren, Amerikalı Eğitmenlerle, Günlük 10/20/30 Dakikalık Derslerle Konuşarak İngilizce Öğrenmenizi Sağlar. Hem de Evinizin/İşyerinizin Konforundan!

Konuşarak Öğren’i Ücretsiz Deneyin

Originally published at blog.konusarakogren.com on May 6, 2017.

--

--

Konuşarak Öğren
konusarakogren

konusarakogren.com, was founded in 2009 in Istanbul Technical University, Istanbul, Turkey.