Hogyan add magadból a legjobbat a kompetenciát mérő interjúkon?

Kiút a kérdések és elvárások útvesztőjéből

Őszintén mondhatom, a legnagyobb tanulság a karrierem során az volt, hogy ne azt próbáljam kitalálni, mire kíváncsi az interjúztató, hanem adjam önmagamból a legjobbat minden helyzetben.

Pályakezdőként volt egy multi cég, ahol nagyon szerettem volna bekerülni a Management Trainee Programra. Ez volt az első, sok körös, komoly felvételim, és a végén bekerültem az AC-ra, ahol kompetenciákat mértek. Mindent elkövettem, hogy a nagy napon tökéletesen felkészülve érkezzek. Minden információt begyűjtöttem a cégről személyes és internetes forrásokból, körbejártam minden, számomra fontosnak tűnő kérdést, hogy tudjam, pontosan mit várnak el, és mi fog ott történni. Annyira meg akartam felelni az általam vélt elvárásoknak, hogy az AC-n egyetlen pillanat nem volt, amikor önmagam lettem volna. Próbáltam eljátszani egy, a fejemben élő tökéletes jelöltet, akit szerintem a vezetők és HR-esek kerestek. Csúnya bukás lett a vége.

Ekkor tanultam meg, hogy a legfontosabb az, hogy önmagamat adjam minden felvételi helyzetben, és a felkészülésem ne a gondolatolvasásról szóljon.

Ma, jó pár éves munkatapasztalattal, néhány sikeres kompetencia-interjúval a hátam mögött már azt is tudom, hogy ha az interjún meg merem mutatni magam, akkor jó eséllyel az erősségeim miatt választanak ki, és a hétköznapi rutinok mellett megélhetem a számomra örömet adó, szakmai önmegvalósítást jelentő pillanatokat és feladatokat is.

Honnan tudod, hogy éppen a kompetenciáidat mérik fel egy interjún?

Bár minden interjún általában kérdeznek az előző munkatapasztalataidról, a kompetencia alapú interjúkon viszont a konkrét múltbeli helyzetek mélyére akarnak ásni ezekhez hasonló kérdésekkel:

  • Mesélj el egy vezetővel/munkatárssal/ügyféllel kialakult konfliktushelyzetet, amit sikeresen kezeltél! Ha ez a helyzet ma adódna, mit csinálnál másképp?
  • Mondd el, mi volt a legnagyobb változás, amihez alkalmazkodnod kellett a munkád során? Hogyan boldogultál vele? Hogyan oldottad meg? Mi volt a tanulság a számodra ebből az esetből?

Próbáld ki a következő tippeket a legközelebbi kompetenciákat mérő állásinterjún!

1. Ahelyett, hogy az interjúztató gondolataiban próbálnál olvasni, koncentrálj a válaszra és önmagadra!

Sokszor könnyen kitalálható, hogy milyen kompetenciát szeretnének egy kérdéssel felmérni, mégse erre figyelj. Ha nem vagy szakavatott interjúztató, könnyen ‘mellé lőhetsz’. Ráadásul, ha videointerjút készítesz, amit otthon előre felvehetsz, ott még az interjúztató hangjából, testbeszédéből sem fogsz tudni olvasni. Csak magadra hagyatkozhatsz.

2. Légy tényszerű és konkrét!

Fontos, hogy részleteiben és pontosan el tudd mondani, mi történt. A hitelességet növeli, ha időpontot és személyeket vagy érintetteket is említesz.

3. Válaszolj S.T.A.R.-ként!

Situation — Szituáció:
Mutasd be röviden a munkaszituációt, amiben helyt kellett állnod.

Task — Feladat:
Mondd el a feladatot, amit el kellett végezned. Légy ebben is szabatos.

Action — Akció:
Meséld el, hogy pontosan mit és hogyan csináltál.

Result — Eredmény:
Mondd el azt is, milyen eredményre vezetett mindez.

4. A lényeget emeld ki!

Ne légy terjengős a válaszaidban. Sőt, a videointerjúkon időkorlát is van a kérdéseknél, ezért fontos, hogy jól gazdálkodj az idővel minden válasznál!

5. Arról beszélj, ami megtörtént, és ne arról, “mi lett volna, ha…”!

Az interjúztatók általában elég képzettek ahhoz, hogy a testbeszéded alapján meg tudják ítélni, mikor mesélsz megtörtént eseményről, vagy mikor találsz ki éppen egy újat.

6. Nem baj, ha nem oldottál meg valamit jól korábban. Egészítsd ki akkor a beszámolód a tanulságaiddal!

Minden tapasztalat jó tapasztalat. Mindannyian úgy tanultunk meg járni, hogy próbálkoztunk, elestünk, de újra felálltunk és egyre ügyesebbek lettünk. Miért lenne ez ma másként? Nyugodtan el lehet mondani, ha nem voltál elégedett a megoldásoddal, és azt is, hogy miként oldanád meg most ugyanazt a helyzetet.

7. Add önmagad!

A cégek is tudják, hogy nincs tökéletes pályázó. Felvállalhatjuk a fejlesztendő területeinket bátran — ez magabiztosságról és reális önismeretről árulkodik. Sőt, ha azt is elmondjuk, mit teszünk ezek fejlesztése érdekében, még meggyőzőbb lesz a munkáltató számára, hogy ez a ‘hiányosság’ kezelhető, megoldható, azaz nem jelent majd problémát.

A bölcs munkáltatók a következőképp állnak a munkatársak tapasztalataihoz, hibáihoz:

“Megkérdezték, ki fogom-e rúgni azt a kollégát, akinek egy hibája a cégnek 600.000 dollárjába került. Azt válaszoltam, hogy épp most költöttem 600.000 dollárt a képzésére. Miért akarnám, hogy más cég alkalmazza ezt a tapasztalatot?” (Thomas John Wattson, az IBM első CEO-ja)

Légy büszke a tapasztalataidra, és mutasd meg, ami benned van!


Az Indivizo egy okos videointerjú és kiválasztás app. Itt gyűjtjük az ötleteinket és gondolatainkat HR, tech és UX témákban.

Hiszünk benne, hogy mindenki tehetség. Több lehetőséget adhatunk nekik videointerjúval arra, hogy megmutassák, milyen nagyszerűek.

REGISZTRÁLJ INGYEN