Videointerjú — cégek, akik megtalálták a kiválasztásukban a helyét

Mikor elindítottuk az Indivizo-t, úgy éreztük, pontosan tudjuk, milyen problémát akarunk vele megoldani. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire jött be az elképzelésünk, és megkérdeztük a felhasználóinkat, ők hogyan használják a szoftvert. Nagy örömünkre olyan problémákat is megold a videóinterjús applikációnk, amire mi nem is gondoltunk!

Időmegtakarítás

Nagy szervezeteknél gyakran előfordul, hogy egy-egy HR-es egyszerre 10–20 pozícióra is alkalmas jelöltet keres. Az Erste Bank Hungary Zrt. a kiválasztások során hangsúlyt fektet arra, hogy a kiválasztásra kerülő jelöltek a szakmai követelmények mellett megfelelően tudjanak kommunikálni a banki környezetben– ezért döntött úgy, hogy videóinterjúval szűri elő a jelölteket.

„Egyidejűleg számos pozícióra fut keresésünk, így fontosnak tartjuk a kiválasztási hatékonyság növelésére tett újító módszerek, technikák tesztelését, bevezetését. Vezetőink is folyamatosan részt vesznek a kiválasztási folyamatban, sok jelölttel személyesen találkoznak. A videóinterjú segítséget nyújt nekünk abban, hogy a vezetőink olyan jelöltekkel találkozzanak a személyes interjúk alkalmával, akik megfelelnek a szakmai alapkövetelményeinknek vagy egyéb, a munkavégzés sikeres elvégzéshez szükséges elvárásoknak, mint a kommunikációs készség vagy a személyes meggyőzés. Ezzel a módszerrel is támogatjuk vezetőinket a munkaidejük eredményes menedzselésében.”
— Erste Bank Hungary Zrt.

A Patika Menedzsmentnél számszerűsítették is, hogy mennyivel kevesebb idő az Indivizo-val felvenni valakit:

„Időigényét tekintve fele annyi időbe került. /Emellett több embert tudtunk így „megnézni”./ Igen, onnantól kezdve, hogy felmerült az igény, odáig, hogy valakinek ajánlatot tettünk, és ő el is fogadta az ajánlatot, fele annyi időt jelentett.”
— Patika Management

A Telenor szintén azt emelte ki, hogy mindenkinek időt spórol a videóinterjú: a jelentkezőnek, a HR-esnek, és a szakmai vezetőnek is.

“Időkihasználás szempontjából a lehető legjobb megoldás, a telefonos előszűréseket gyakorlatilag 100%-ban kiváltja a videóinterjú. Mindenki számára sokkal hatékonyabb: nem kell a jelölttel külön egyeztetni, hogy mikor alkalmas számára egy telefonos beszélgetés, akkor tudja felvenni a videót, amikor szeretné; és mi is, illetve a szakmai vezető is, akkor tudjuk visszanézni a videókat, amikor szeretnénk.”
— Telenor

Startupként mi is szembesültünk azzal, hogy mekkora munkakiesést jelent, ha egyszerre kell az összes érdekelt félnek egy helyen lennie, és mennyivel egyszerűbb, ha mindenki a saját tempójában tud elgondolkozni a jelentkezőn. A Telenor példája mutatja, hogy ez a probléma nem cégméret-függő!

Brandépítés

A jó munkaerőért egyre nagyobb a verseny — fizetésben, munkakörnyezetben, abban, hogy mekkora hatáskört adunk az alkalmazottaknak. A Telenor ezzel kapcsolatban egy olyan problémára világított rá, amire mi nem is gondoltunk: ha a jelölttől videóinterjút kérünk, nemcsak azt mutatjuk meg, hogy a cég a legmodernebb eszközöket alkalmazza, hanem azt is, hogy tiszteletben tartja a jelöltek idejét (hiszen a videóinterjút a jelölt bármikor elkészítheti, és nem kell bejönnie az irodába sem). Így a cég már a felvételi folyamat közben vonzóbb lesz, mint a konkurencia.

„A jövőnket mi is a digitális világban képzeljük el, és ehhez a képhez abszolút passzol a videóinterjú mint eszköz. Ez jó lehetőség arra, hogy azok a jelöltek, akik hozzánk pályáznak, tudják, hogy milyen high-tech környezet vár majd itt rájuk..”
— Telenor

Nyelvi előszűrés

A nyelvi előszűrés azt jelenti, hogy a jelentkező, a szakmai vezető, és a HR-es mellett még annak a kollégának is jelen kell lennie, aki beszéli az adott nyelvet. Nem csak a HR-es kap ínhüvelygyulladást, mire ezt mindenkivel lelevelezi, de plusz egy ember esik ki a munkából azért, hogy leellenőrizhesse a jelentkező nyelvtudását. A Hungarocontrol Zrt ezt a lépést videóinterjúval váltotta ki:

Van egy többfordulós kiválasztásunk, ami miatt sokszor kellett a jelölteknek bejönniük. Csupán a nyelvi előszűrésért pedig nem akartuk külön behívni őket. Mivel az AC-n voltak üresjáratok, ezzel az eszközzel hasznosan ki tudtunk tölteni, ráadásul anélkül, hogy nekünk jelen kellett volna lennünk. Időstrukturálásban iszonyatosan sokat tudott segíteni. A jelölteket sem kell irreális időpontokban (pl. reggel 6, este 8) behívni, mi viszont meg tudjuk nézni reggel 6-kor vagy este 8-kor is.”
— Hungarocontrol Zrt

Vezetői bevonás

A szakmai vezetők sokat panaszkodnak arra, hogy az előszűrés nem megfelelő, mert a jelöltek a szakmai kérdéseken elbuknak. Viszont ha minden interjúra berángatjuk őket, egy nagyobb cégnél le is állna az élet. Az Indivizo-val már az előszűrésen letesztelhető a szakmai tudás — hiszen azt a szakmai vezető bármikor le tudja ellenőrizni a videó visszajátszásával. Arról nem is beszélve, hogyha a menedzser már ilyen korán bevonódik a felvételi folyamatba, sokkal gyorsabban fogja csapattagnak érezni a felvett jelöltet — hiszen része volt abban, kit válasszanak.

„Amikor felmerült a videointerjú lehetősége, akkoriban a duplájára nőtt a cégmenedzsment létszáma. Ennek következtében a menedzsment tagjai szerettek volna nagyon beletekinteni, részt venni a kiválasztásban. Könnyen be tudtuk vonni őket azzal, hogy szakmai kérdéseket tudtak feltenni már az előszűrésnél.”
— Patika Management

A Patika Menedzsment azt is elmondta nekünk, hogy számukra a videóinterjúk alatt tisztázódott, kit is keresnek valójában — a HR-esek a szakmai vezetők véleménye alapján tudták finomítani a profilt.

Több jelentkező + alaposabb előszűrés = szuper lenne, de hogyan?

Az ICT és egyéb cégeknél egyre gyakoribb, hogy a CV helyett a kompetencián van a hangsúly: azon, hogy hogyan tudja a jelentkező az adott próbafeladatot megoldani. Próbafeladatot általában csak azoknak adtak, akiknek a CV-jük átment a szűrésen — eddig. Videóinterjúval azonban lehetőségük van a jelentkezőknek arra, hogy a CV-jüknél, vagy egy telefonbeszélgetésnél sokkal többet mutassanak magukból, és a szakismeretüket is rögtön meg tudják villantani, függetlenül attól, hogy van-e diplomájuk az adott szakterületen. A Telenor ezt így foglalta össze:

„A videóinterjú segítségével több jelöltnek tudunk lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. A vezetők részéről nagyon pozitív visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy ők is láthatják a felvételeket, így a pályázókról olyan első benyomást szerezhetnek, amely elég a döntéshez, hogy szeretnének-e velük személyesen is találkozni. Az előszűrés így megalapozott és hatékony, és nem az interjún derül ki, hogy valakinek az önéletrajza nagyon jó, ám a kommunikációja kevésbé, esetleg nem igazán illeszkedik a vállalati kultúrába, vagy a csapatba. Egy önéletrajz alapján ezek nehezen eldönthető kérdések. A videóinterjú után sokszor meglehetősen redukálódik azon jelöltek száma, akikkel személyesen szeretnénk találkozni.”
— Telenor

+1 a használható rendszer

Mi is sok HR szoftvert kipróbáltunk, amíg az Indivizo-t tökéletesítgettük — tudjuk, hogy ezek sokszor nehézkesek, és nehezen átláthatóak. Igyekeztünk a saját termékünketapplikációnkat másmilyenre fejleszteni — és nagyon boldogok vagyunk, hogy a visszajelzések alapján sikerrel jártunk!

“Nagyon tetszett, hogy egyszerű, átlátható a felület, nincsenek felesleges gombok, pont annyira minimál, amennyire kell.”
— Patika Menedzsment

Köszönjük a visszajelzéseket a partner cégek HR munkatársainak!

Az Indivizo egy okos videointerjú és kiválasztás app. Itt gyűjtjük az ötleteinket és gondolatainkat HR, tech és UX témákban.


Az Indivizo egy egyszerű automatizált videointerjú alkalmazás.

  1. Te előkészíted az interjú kérdéseket.
  2. Az alkalmazás levezényli a videointerjúkat nélküled.
  3. A jelölt videó válaszai rögzülnek az alkalmazásban.

Próbáld ki ingyen