Draga USR, te rog io…

… citeva chestii si sa ma asculti si pe mine putin. Nu doar ca te-am votat dar mie mi se pare ca ai cumva obligatia sa ma asculti. Pentru ca in definitiv iti sint client social si, ca orice client, am orecare drepturi.

Deci pe scurt niste chestii iar apoi iti explic mai pe larg:

  1. Inceteaza sa mai vrei sa fii un brand (produs, partid, whatever) pentru toata lumea. Unii beau Nococ, altii Heineken, altii craft — stii ce zic, treaba cu familia traditionala ;)
  2. Uita-te la viitor, nu la trecut. Fii un partid 2.0 pentro o societate 2.0
  3. Nu replica ce face concurenta (aka PSD, PNL, etc). Gaseste-ti diferentiatorul/nisa si executa excelent acolo. Spus altfel, nu intra in jocul adversarului, mai ales daca e mult mai puternic decit tine.
  4. Cunoaste-ti clientul, intreaba-l si adapteaza-ti mesajul si actiunile continuu. Utilizatorul este bunul cel mai de pret pe care il ai, si tu partidul USR si Uber si Apple si orice alta entitate care joaca (si cistiga) in societatea asta noua.
  5. Esti unicorn, nu elefant. Actioneaza si gindeste ca atare.

Ne intrebam zilele astea cu totii (cel putin toti din bula mea) ce-i de facut si cum ne opunem aiurelii generalizate din politica si societate.

Asa ca m-am oprit dintr-ale mele sa pun aici pe ecran citeva ginduri si posibile solutii.

Deci, ai ajuns in Parlament pentru a reprezenta segmentul de populatie care te-a ales si te-ai pricopsit cu o responsabilitate, nu doar cu o insigna la rever. Lucreaza deci cu intrumente adaptate oamenilor astora, social media, FB, messaging, USP, growth tactics si asaaa mai departe. Nu-i niciun rocket science, e plin internetul de informatii si Bucurestiul de specialisti ff buni.

Uite, am creat repejor o audienta pe Facebook: vorbitori de limba romana in Europa si America de Nord cu studii superioare si interes in societate si politica.

5.1 milioane de oameni pe profilul tau.
Cu 100 de euro pe zi ai un reach de cca 100 de mii.

Faci un set de teme de interes pt targetul tau, pui pe hirtie sa spunem 7–8 probleme majore referitor la societate si economie. Nu e greu, pot eu sa vin cu citeva idei. Sau le extragi din platforma program, in cazul in care n-a fost scrisa din burta.

Cu vreo 70$ faci un cont pe, sa spunem, Instapage si creezi acolo 7–8 landingpage-uri axate pe cele 7–8 teme identificate mai sus. Pui un CTA si un form in care omul sa isi lase adresa de email.

Apoi, in Facebook faci cite un ad pentru fiecare tema in discutie. Deci 7–8 ad-uri. Le rulezi pe un adset care are ca audienta cele 5 milioane de conturi mentionate mai sus si bagi in asta timp de o luna cite 100 euro pe zi. Deci 3000 de euro pe un reach total de cca 3 milioane.

Dupa o luna de zile te uiti si evaluezi care ti-e bazinul electoral, ce parti din audienta ti-a raspuns mai bine, care mesaj a performat cel mai bine. La treaba asta se pricep de minune o gramada de oameni care, sint sigur te-ar putea ajuta cu draga inima, draga USR. Daca nu stii tu, cred ca pot intreba eu si gasesc pe cineva sa se ocupe de asta si sa analizeze datele. Moka, din convingere. Si pentru ca s-au saturat mai ales. Si pentru ca, cel mai probabil, te-au si votat.

Te alegi cu 1–2 mesaje principale si inca vreo 2 secundare.
Acum, odata ce stii despre ce vorbesti, poti incerca o diversificare si o targetare mai puternica. Sa stii ce vorbesti si mai ales cu cine, e mare lucru…

Faci alta campanie, mai inventezi niste virale pe Youtube (stiu eu o agentie la Londra care fac treaba asta excelent pt cca 8000 de lire) si te apuci sa stringi in jurul tau o gasca substantiala de early adopters.

Cu o investitie de cca 10k euro (plus ceva reach organic) estimez undeva pe la 20–30 de mii de oameni interesati si activi in jurul ideii tale, draga USR. In cca 6 saptamini incepind de azi.

Poate ai auzit si de Mailchimp. Trimiti ceva mailuri, ii tii activi si engaged. Faci un flow de comunicare, totul e automatizat, nu-ti bati capul. Prezinti viziunea, explici, ceri, intrebi.

Apoi uite, poti incerca un crowdfunding. Sau un protest virtual prin Facebook Live, sau GoHomeDaddy challange sau alte chestii cu care trib-ul asta al tau ar reactiona.

Si ca tot am amintit de crowdfunding, am asa un feeling ca daca ai avea un mesaj smart si un proiect clar (adica market-fit) ai putea face rost destul de repede de 100k euro. Ca sa maresti baza de sustinatori, desigur, ca doar nu pentru afise, zahar si ulei. Si sa te pregatesti de alegeri, sa angajezi consultanti, sa finantezi urmatoarele runde de fundraising, sa pui pe roate un guvern alternativ, sa ai bani de deplasari si asaaa mai departe.

Ma rog, sint doar citeva idei, uite scrise de aici de la birou printre picaturi. 
Acum, draga USR, ma intorc la ale mele. Btw, cum e acolo in parlament, toate bune?

Cu drag si speranta,
Bogdan

PS: mi-as dori sa mai vorbim si despre democratie fluida (poti incepe in interiorul partidului, ca un test si un use-case, apoi daca merge, scalezi si replici)… dar asta e alta tema si poate alta data.