Politică cu ochi și adidasi

Timp de 28 de ani am fost furios, groaznic de furios. Mi-am transferat, cu fiecare ocazie, frustrarea din viscere catre plamini si-am urlat cit am putut. Am votat, am strigat, am fost, ca toata lumea, nervos. Cu scuipati, suparare si uneori tricouri tematice (asa cum mai deunazi amicul Radu a tinut a-mi aminti cu o filmare veche de vreo 13 ani).

Prin iunie, eram inca la Londra pe vremea aia, am scris un gind care, printr-un joc al sortii pe care doar online-ul il poate zamisli, m-a adus unde sunt acum: parte dintr-un demers nebun, numit USR si RO100.

In doar 2–3 luni am ajuns sa cunosc niste oameni care mi-au dat peste cap tot echilibrul format in ani si ani de chibiteala sociala. Tot ceea ce cunosteam eu de la televizor ca intrupare a politicianului mi-a fost drastic zdruncinat.

Am cunoscut pe repede inainte tot felul purtatori de functii, de la consilieri in primarii, pina la deputati si senatori. Oricit de informat ai fi, vrind-nevrind, ajungi sa asociezi ideii de politician figurile de molusca si mustatile smecherite pe care le vezi zi de zi zbenguindu-se in voie prin televizoare. Am intilnit insa oameni normali, imbracati normal, cu masini normale, care se ditreaza normal si vorbesc normal… I-am urmarit miscindu-se, vorbind, fumind, mimind cuvintul “decit” la 3 dimineata, jucind mafia pe DNA si pesedei sau facind, dezinvolt si relaxat, bancuri unii pe seama altora. Mi-ar fi putut fi oricind prieteni, colegi de scoala, parteneri de schi sau mai stiu eu ce alte povesti. I-as fi putut intilni, si poate i-am si intilnit, in Laptarie, in Fabrica, in Expirat sau in Colectiv.

Pe Allen il stiam de multi ani, inainte sa fie senator de Brasov. Allen a fost instructor de schi in Poiana apoi a facut, de nebun, Federatia Romana de Curling. Acum citeva zile eram la el la Comisia de Mediu din Senat (al carui presedinte este) si, plimbindu-ne pe acolo, nu contenea sa imparta cite un “saru’mina” la toate femeile de serviciu intilnite in cale. “Doamnă, nu vă supărați, se mai poate intra in sala de plen?”.

Mai sunt multi, Florina Presada, o mina de om care incearca sa ii tina piept grobianului serban nicolae in comisia de administratie, Tudor Benga, Raluca Teodor, Cristina Pruna, Ionut Mosteanu, Cornel Zainea, omul care se zbate zi si noapte sa opreasca dezastrul chimic din gropile de gunoi. Sau Claudiu Nasui, al doilea om cu care am vorbit despre politica #altfel si pe care l-am intrebat verde-n fata, “e vreo sansa ca USR sa colaboreze intr-un viitor apropiat cu Ciolos, ca altfel eu unul nu imi irosesc timpul…?”. Sau Radu Mihail, senatorul de Diaspora, cel care si-a lasat viata ce si-o construise in Franta pentru a se intoarce nu doar in Romania, ci in nimicul politicii romanesti. Sau Catalin Drula, parlamentarul venit din Silicon Valley, sau Cristi Ghinea, sau Dan Barna, mai nou presedinte de partid… Sau Vlad Alexandrescu, fost minsitru al culturii in guvernul tehnocrat si un om de o delicatete dezarmanta. Sau altii si altii, oameni la fel de misto dar fara functii rasunatoare: Alin, Diana, Anda, Bogdan, Gabi, Vali, Carmen, Radu, George, Denisa, Ariel, Paul, Rares, etc, etc

Ce au oamenii astia in comun? Un lucru pe cit de simplu dar pe atit de greu de gasit in maimutele lobotomizate care se vintura prin presa si televizoare: ochii si adidasii.

Ochi vii si normali, nu ochi bulbucati de peste fiert si nici d-aia mijiti de cotofana smechera. Ochi si adidasi normali, pentru mine unul e indeajuns sa cred ca inca mai exista o speranta, ca oamenii asemeni noua nu au plecat toti. Ca inca mai sintem citiva care tinem cu dintii de intrerupatorul ala, doar-doar nu s-o stinge definitiv lumina.

PS: daca te-ai surprins ridicind sceptic dintr-o sprinceana la gindul ca doar cu ochi si adidasi normali se poate construi o clasa politica #altfel, mai gindeste-te. Cum ar trebui sa fie oamenii #altfel pe care i-ai vota, la fel ca ailalti, in costume scumpe imbracate tantos peste sufletele lor hide?

Like what you read? Give Bogdan Coman a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.