Ziua femeii nu e 8 martie!


Nope, ziua femeii, nu e pe 8 martie, ziua femeii este mereu. Este de-a-mpreunelea, clipa de clipa, cu ziua barbatului. Si cu a copilului. Si cu a eschimosilor si cu a masailor si cu a fluturilor albastri si a altor vietati umane sau non-umane de pe mica si frumoasa noastra planeta albastra.

Dragilor, voi doamnelor, lasati-ma sa va iubesc si sa va respect in fiecare zi, nu doar pe 8 martie. Dati-mi libertatea de a fi eu insumi atunci cind pot, cind am timp, cind cu drag imi aduc aminte de voi.

In urma cu mai bine de 2 ani, am pornit un proiect deep tech, un robot educational pentru copii bazat pe inteligenta artificiala, voice recognition si interpretare vocala. Un nou mod de a interactiona cu tehnologia pentru copii, altul decit traditionalele si blestematele de telefoane.

In treaba asta am fost 9 actionari principali, echipa de start: 5 barbati si 4 femei — Adriana, Oana, Andreea, Corina, Madalina, Alina, you really-really rock!… Intr-o initiativa foarte tehnica, cu mult hardware, electronica si chitibusuri alambicate. Am colaborat extraordinar, Oana fiindu-mi co-founder principal si om de baza in intreaga poveste. Da, ea, tipa de pe bicicleta.

Nu este vorba despre egalitate, cote de gen, feminism sau misoginism. Nu e o lupta. Hai sa fim fiinte umane, sa ne iubim reciproc si sa iubim diferentele care ne fac ceea se sintem de fapt: oameni. Ai vrea sa traiesti intr-o lume doar cu oameni blonzi? Intr-o lume doar de femei? Intr-o lume de eschimosi? Intr-o lume uniforma, asemeni tie, indiferent cine esti tu?

8 martie este o sarbatoare artificiala, nu are nicio conotatie culturala sau antropologica. Este pura ideologie, este doar politica. Este o zi a muncii pentru femeia soldat, statuata la nivel de sarbatoare de Uniunea Sovietica. Wikipedia spune asa:

Following the October Revolution, the Bolshevik Alexandra Kollontai and Vladimir Lenin made it an official holiday in the Soviet Union. On May 8, 1965 by the decree of the USSR Presidium of the Supreme Soviet, International Women’s Day was declared a non-working day in the USSR “in commemoration of the outstanding merits of Soviet women in communistic construction, in the defense of their Fatherland during the Great Patriotic War, in their heroism and selflessness at the front and in the rear, and also marking the great contribution of women to strengthening friendship between peoples, and the struggle for peace”

8 martie, 9 martie, 1 mai, 31 decembrie, I don’t fucking care, nu trebuie sa cinte fanfara ca eu sa imi apreciez aproapele, omul, femeia sau eschimosul. Ii voi iubi pe toti egal, iar daca vreunul dintre ei imi va fi apropiat, partener, sot, copil sau sotie, il voi iubi cu atit mai mult.

In rest, asa cum spune si bunul si fantasticul barbat (what?) David Bowie, suntem doar niste simpli si frumosi absolute beginners. Si asa vom ramine, pururi, indiferent cita (corectitudine) politica ne-am pompa in cap.

Multumesc, o primavara minunata noua tuturor!