Övergångsfasen mellan student och professionell

Lilian Jap
Bonnier News Tech
Published in
3 min readDec 16, 2019

Som student i sin slutfas kan en känsla av att all kunskap man lärt sig under flera år aldrig är tillräcklig för att påbörja ens professionella karriär. En känsla av att man är en bluff kan infinna sig när det närmar sig examen och första dagen på jobbet. En dag som man tänkt mycket på under studietiden och som för många är en milstolpe. Dagen då man ska lämna skolans trygga värld och kasta sig ut i arbetslivet. Vi (Karolin och Lilian) pratar av egen erfarenhet då vi för bara tre månader sen var mitt i denna förändringsfas och känsla.

Bluffsyndromet, kanske mer allmänt känt i sin engelska tappning Imposter Syndrome, var något som det ofta snackades om under studietiden. Desto närmare examen man kom, desto vanligare blev det att man ifrågasatte sig själv. Vad kan jag? Vem är jag? Vad vill jag?

Bluffsyndromet syftar till att personen som “lider” av bluffsyndromet är övertygad om att den “bluffar” och inte förtjänar sin framgång, trots yttre tecken på kompetens. (Wikipedia)

I våras tog vi båda examen från Medieteknikprogrammet på KTH, och i augusti började vi i Dagens industris webbteam som en del av Bonnier News Techs talangprogram, Digital Potential Program (DPP). Känslan av att vi bluffar försvann snabbt då DPP tillät oss att få en bra mjukstart till vår nya position som juniora utvecklare. Med en tillåtande kultur och utrymme för att lära sig hjälpte DPP till att få en väldigt bra början i denna nya fas i livet. Helt enkelt learning by doing och få använda sin utbildning i praktiken i en miljö där det alltid finns tillfälle att ställa alla möjliga frågor.

Programmet vänder sig till nyexade och är lite som en “räkmacka” in på Bonnier News Tech.

Vi med flera från webb-teamet på Di.

Så vad innebär egentligen talangprogrammet DPP? Programmet vänder sig till nyexade och är lite som en “räkmacka” in på Bonnier News Tech (citat: Sofia Nydahl Ericsson). I år är vi sex stycken utvecklare som är en del av DPP och vi är stationerade på olika ställen i huset (Dagens industri, Expressen, Lifestyle och Services). Från starten så är vi alla en del av ett team och sätts direkt in i “riktigt” arbete som når våra besökare på de olika varumärkenas plattformar. DPP är egentligen som vilken annan anställning som helst, bara det att man under de 6 första månaderna har extra stöd av hela teamet och främst av sin “Buddy”.

En stor del av charmen med att jobba på en tech-avdelning i ett mediehus med etablerade varumärken är att man verkar inom en bransch som är i ständig förändring. Att ställas inför nya utmaningar och samtidigt se att det man gör når och berör människor, via den journalistik Bonnier News skapar, är en stor motivation.

DPP på Bonnier News öppnar upp möjligheten att kombinera lärande med en arbetsplats som har vettiga värderingar och en inkluderande kultur. Trots känslan av att vi inte kan någonting och ska ut i arbetslivet utan någon “riktig” arbetserfarenhet, kommer det i slutändan ner till vad vi tycker är intressant och vilka vi väljer att utveckla för. Vilken produkt eller vilka varumärken är vi villiga att stå bakom? På vilket sätt vill man att ens arbete bidrar och påverkar?

Lilian Jap & Karolin Karlsson från Di-gruppen.

--

--