Alla vill ha feedback

Hanna Borjesson
Bonnier News Tech
Published in
3 min readOct 4, 2019

På Bonnier News Tech är en sak precis som på många andra arbetsplatser: Medarbetarundersökningen visar att vi som jobbar här vill ha ännu mer feedback på hur vi presterar.

Hur svårt kan det vara?

Några medlemmar från olika utvecklingsteam träffades för att prata om hur vi kan bli bättre på feedback. Vi diskuterade allt från feedback när man par- eller mobb-programmerar till strukturerad feedback i samtal med chefen eller sin produktägare. Vi kom fram till att det är den löpande och utvecklande feedbacken mellan kollegor som är mest värdefull att utveckla hos oss. Sådan feedback som handlar om beteende, tillvägagångssätt och samarbete.

För att lyckas med det behöver vi prata konstruktivt med varandra på ett sätt som utvecklar oss att bli bättre på det vi gör. Och hur gör man för att få till det?

“Det vore bra med ett bedömningssystem utformat efter önskat beteende och önskade egenskaper, så att man vet vad som är önskvärt och hur man levererar på det” resonerade en. “Olidligt, jag skulle resa mig och åka hem direkt om det var så” sa en annan. Alla vill alltså inte ha feedback på samma sätt…

Vi bestämde oss för att ta reda på mer och kolla vad forskningen säger om feedback. En person i gruppen hade specialkompetens på området så han fick i uppdrag att berätta om det och komma med förslag på hur vi ska gå tillväga för att skapa en bättre feedback-kultur.

Grundrecept för fungerande feedback

Några saker är forskningen överens om när det gäller feedback. Grunden är att prata utifrån sig själv, att säga “jag” upplever, känner, behöver eller önskar. Sedan ska man förstås vara ärlig och ta ansvar för det man säger. Det en beprövad modell för konstruktiv feedback i några snarlika varianter. Vi gillar Non Violent Communication här på Bonnier News Tech (det är värt ett eget inlägg) och den feedback-modellen ser ut så här:

  1. Observation: uttryck det du har lagt märke till, fakta utan tolkning
  2. Känsla: beskriv hur det du observerar får dig att känna
  3. Behov: koppla den känslan till dina behov som ligger bakom
  4. Önskemål: uttryck konkret vad du önskar kopplat till det behovet och förklara varför

Den som ger feedback ska undvika värderingar och krav på hur mottagaren ska agera, men kan gärna höra efter hur det den sagt uppfattas och om det är görligt för den som får feedbacken. Den som får feedback kan gärna ge respons genom att fråga vad den kan göra för att möta upp på önskemålet, och genom att vara med och diskutera vägar framåt.

Vi kör igång

Vi förstår att det inte räcker med vetskap och att vara överens om metod för att vi ska bli vassa på att ge varandra konstruktiv feedback. Vi måste hitta ett sätt att öva och få in det i vår vardag på ett sätt som känns naturligt.

Kollegan med specialkunskap på området föreslog att vi skulle värma upp genom att använda veckans sista standup till att alla får dela den bästa och sämsta upplevelsen under veckan. Det får handla om vad som helst, men man ska utgå från sig själv och berätta ärligt. Vill man så kan man också berätta om det finns känslor, behov och önskemål kopplade till veckans höjdare och bottennapp.

Stand up med Data-lake teamet.
Stand up med Data-lake teamet. Foto: Hans-Göran Persson

Vi vill undersöka hur det påverkar vårt sätt att prata med varandra och om det kan vara ett sätt att bli bättre på feedback. Så nu kör vi igång och testar den här uppvärmningen och återkommer om några veckor och berättar hur det går!

--

--