Dagens Nyheters Läsarpanel

Anna Corneliusson
Bonnier News Tech
Published in
5 min readMar 3, 2020
Användartest av DN-appen ☕️🍬

Som UX Designer på Dagens Nyheter är min huvudsakliga uppgift att lyssna till våra läsares åsikter och önskemål. Hur ser deras relation till DN ut och vad har de för vanor när det gäller nyhetskonsumtion? Och hur kan vi bygga nya produkter som i sin tur kan ge nya meningsfulla vanor för våra användare?

Dilemmat: Hitta läsare till våra användartester

För att få dessa insikter måste vi såklart prata med våra läsare och vi har haft olika metoder för att få till en bra ruljans av användartester. Det har varit lite knepigt när det gäller tester som tar längre tid än vad man kan få ut av ett guerrilla test. Vi har provat att boka in tester genom att vår kundtjänst ringer upp prenumeranter — en process som kräver framförhållning, mycket administration och som dessutom kostar en slant. Vi behövde ett sätt som gick snabbt och som gav en hög svarsfrekvens bland de läsare vi kontaktade.

Vår idé: En läsarpanel

Så. Hur skulle vi lyckas att med kort varsel och på ett kontinuerligt sätt hitta lämpliga användare som dessutom är lediga och kan tänka sig att komma till ett kontor och göra användartester för en ringa kompensation? Vi visste att vi har engagerade läsare som ofta hör av sig med både ris och ros, så vi tänkte att det borde vara möjligt att skapa en grupp med användare: Dagens Nyheters Läsarpanel.

Logotyp

Hur gjorde vi?

Sagt och gjort. Vi lade ut en poll på DN.se som syntes för 10% av besökarna. Efter tre dagar hade vi fått ihop 320 stycken användare till vår Läsarpanel vilket var ett lagom antal att börja med. 🥳

Poll på DN.se (en del av frågorna)

Högt tryck

Det visade sig vara ett ordentligt tryck när vi skickade ut en första förfrågan till användartest och så har det fortsatt. Efter någon timme är våra 9 tider bokade. Adjö till tröga processer och hej till raska kliv!

En del läsare hör till och med av sig då de besviket insett att tiderna har tagit slut. Numera får vi skicka ut inbjudningar till mindre grupper för att undvika denna trista upplevelse.

Det gäller att vara på alerten…

Engagerade användare

Våra möten med läsarna ger oss inblick i hur stark relation många har till Dagens Nyheter. Många har haft DN i föräldrahemmet och sen fortsatt prenumerera själva. Kanske har man börjat med att läsa serierna som barn och har sedan dess läst DN mer eller mindre varje dag. Överhuvudtaget är de flesta mycket engagerade och vill dela med sig av sin personliga relation till tidningen. Ibland hinner vi nätt och jämnt med att göra själva testet. 😊

Vid varje möte så startar vi sessionen med att fråga om deras vanor när det gäller nyhetskonsumtion. Hur ser en vanlig dag ut? Vad gör de när de åker tunnelbana? Lyssnar de på podcast eller scannar de uppdateringar i en nyhetsapp eller sitter de med en tidning i knät? På så sätt kartlägger vi olika beteendetyper som är fler och mer exakta än de vi har utgått från tidigare.

Titta vad som damp ner i brevlådan!

Inte bara användartester

Läsarpanelen används till mer än modererade användartester på plats i DN-skrapan. Vi samlar in svar på våra frågor via enkäter. Det kan handla om nya affärsideér, specifik funktionalitet eller om själva innehållet i tidningen. Nyligen hade vi en idé för en ny sida i DN-appen. Frågan var vad den skulle döpas till. Vi hade flera olika namnförslag som bollades i Slacktråden och bestämde oss för att rådfråga vår kära panel.

Vi planerar också att utföra användartester av prototyper på distans, via ett verktyg som presenterar click maps och time to success — det kommer bli kul att testa!

Lärdomar hittills

Så, är det bara guld och gröna skogar med en läsarpanel? Mjo, mest, men visst kräver det en del administration. Det blir en del mailande fram och tillbaka och sms:ande vid avhopp (för 9 bokade tider får vi 5–7 läsare som dyker upp). Vi har också lärt oss att vara EXTREMT tydliga med att testerna sker på DN:s kontor och inte på distans då många missförstod detta vid vårt första test.

En liten checklista för att skapa sin egen grupp av användare:

  1. Bestäm en rimlig kompensation för tester på kontor.

2. Gör en inventering för att bestämma hur många personer du behöver. Hur ofta vill du göra tester? Behövs olika målgrupper? Hur ofta är det ok att samma person återkommer?

3. Förbered all kommunikation som kommer krävas: Poll, välkomstmejl och mall för inbjudningsmejl till användartester.

4. Lägg ut en poll på din sajt eller app. Om du vill kunna köra tester på distans så erbjud detta som ett alternativ — kommer troligen ge en högre svarsfrekvens. Om du behöver olika målgrupper, ställ relevanta frågor så du kan göra en segmentering när du ska göra ditt första test.

5. När du har fått ihop din grupp med användare, skicka ett välkomstmejl där du berättar lite mer om vad de kan förvänta sig.

6. Skicka ut inbjudan till ditt första test. Vi använder Google Forms med tillägget Eliminate Choice för tidsbokning. Aktivera användarna så fort som möjligt, så de inte glömmer bort att de har anmält sig.

KLART!

Yezzz

--

--