Ett Snille blir till
“Tävlar varje dag!”
“Jättekul app! Intressanta frågor.”
“Jag läser med glädje alla frågor och svar från DN Snille, men idag har tyvärr ett fel insmugit sig […]”
Appen DN Snille lanserades 2019, och har sedan dess fått en lojal användarskara av quiz-älskande DN-läsare. De använder Snille för att det är kul, allmänbildande och utmanande.
Användarna är inte bara lojala, de är också engagerade i att frågor och svar är korrekt formulerade. Om ett fel har smugit sig in dröjer det inte länge förrän det rasslar till i inboxen.
DN Snille är en kunskapsapp med massor av quiz för Dagens Nyheters prenumeranter. Det släpps nya quiz varje dag och och användarna kan följa sin utveckling över tid. De kan välja att tävla på tid och klättra på topplistorna — eller quiza i lugn och ro utan tidspress. Blir de blåbär eller mästare?
I appen kan de vässa sin allmänbildning med olika typer av frågesport:
• Veckans nutidsquiz
• Quiz med olika teman som Kultur, Vetenskap, Sport och Mat & Dryck
• Skolquiz för olika årskurser utformade efter läroplanen
• Ordtest från högskoleprovet
En snillrik historia
Hur dök idén till DN.Snille upp? DN:s redaktionschef Anna Åberg berättar:
DN har en lång tradition av kunskapstester. Under många år genomförde DN den årliga Nutidsorienteringen i svenska skolor, och veckans nutidstest på DN.se är mycket populära.
2018 genomfördes djupintervjuer med prenumeranter och tidigare prenumeranter, där det tydligt framkom att en av drivkrafterna bakom en prenumeration är just lärande och allmänbildning. Vi har under senare år jobbat med visionen “Från nyheter till kunskap” – både i vår produktutveckling och i våra redaktionella strategier. Det var i ett sådant idéarbete som Snille föddes. Syftet var att bättre ta tillvara på alla de kunskapstester som vi gjort och gör, samt våra läsares törst efter att lära sig, att testa sina kunskaper och att bekräfta sin allmänbildning. Vi ville göra det på ett roligt och lustfyllt sätt, och vi ville också se om vi kunde nå yngre målgrupper med det kunskapsbyggande innehållet som vi har.
Så här gjorde vi
Steg 1: Intervjuer
Vi rivstartade med att göra ett 40-tal intervjuer med potentiella användare, både vuxna och barn i grundskoleåldern. I våra samtal pratade vi om vanor, behov och trösklar när det gäller spel och underhållning. Denna research banade väg för våra tre personas: Smarta Siri, Pröjsande Pappa Pelle och Begåvade Bea.
Möt “Smarta Siri”. En vetgirig tävlingsmänniska som vill döda tid på ett givande sätt. Hon spelar gärna wordfeud under dagens mikropauser och på kvällen när lugnet sänker sig. Det är viktigt med utmaningar då hon hela tiden vill nå nya nivåer i sitt spelande.
Steg 2: Pusselbitarna läggs…
Vi satte vår målgrupp: Vuxna i åldern 25–55 år med intresse för kunskapsspel, och barn i grundskoleåldern. Med DN:s nya produkt ska de kunna testa sin kunskap, känna sig smarta, öka sin allmänbildning och ha ett vettigt tidsfördriv. Vi ville skapa en kvalitativ och lekfull kunskapsapp med en trovärdig avsändare och ett brett innehåll.
Och så började designprocessen. Utvecklare, designers, affärsutvecklare och journalister stängde in sig i det som senare kom att kallas “DN Snille-rummet” för att spåna, skissa och koda.
Steg 3: Betalansering
Efter användningstest, prioriteringar och design-iterationer föddes DN Snille version 1 med quiz från DN:s medarbetare och skolquiz från Clio, ett företag som specialiserat sig på digitala läromedel.
För att testa att allt funkade så lanserade vi en beta med länk till en enkät. Med två betaversioner och drygt 2 000 användare fick vi massor av värdefull feedback inför det riktiga släppet.
Ta da!
Vintern 2019 var det dags för DN.Snille att se dagens ljus och redan efter ett par dagar hade flera tusen prenumeranter testat appen utan några större fadäser. Lanseringen blev lyckad, puh!
“Svensk husmanskost” signerat DN:s matskribent Elin Peters är vårt populäraste quiz hittills och just Mat & Dryck är en kategori som alltid går hem, även för undertecknad. Som en av våra quizare sa: “Jag vill ju inte kunna ingenting”. Vi har lärt oss att det finns olika strategier för att få till en bra statistik trots kunskapsluckor. Antingen håller man sig till det man kan eller så snabb-googlar man lite om ämnet innan man börjar spela.
Här är topp två svåraste frågorna i DN.Snille hittills, behöver du googla? 🤓
Vad händer med Snille idag?
Just nu arbetar vi med UX-copy och uppdatering av Snilles Voice & Tone-guide, bland annat genom att intervjua användare och lyssna efter deras ordval när de pratar om produkten.
Sedan starten har Snille även hunnit få ett nytt utseende och en ny startsida för att förtydliga skillnaden mellan tävlingsquiz och vanliga quiz. I samband med detta lade vi även till två nya spelsätt med slumpade frågor. Dessa förändringar gjorde vi baserat på feedback vi fått in från användare via enkäter.
Vi har fler önskemål från våra användare att bocka av: belöningar, quiz-rekommendationer, mer rättvis statistik, att kunna utmana vänner. På sikt vill vi också nå ut till ännu fler vetgiriga.
Har du idéer om hur DN Snille kan bli ännu bättre? Hör av dig till oss, vi lyssnar och utvecklar appen kontinuerligt — samtidigt som DN:s quizmakare varje dag jobbar fram nya kluriga frågor.
Mejla till snille@dn.se.