Google Ads Hesap Analizi — En Sık Yapılan Hatalar

Orkun Dönmez
BoostRoas
Published in
8 min readSep 12, 2019

Google Ads hesap yönetiminde kritik detaylara önem verilmediği zaman istenilen performansa ulaşılamıyor ya da yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalınabiliyor. Ve işin ilginç tarafı ise bunu sadece yeni başlayanlar değil, işi bilen taraf olarak bizlerin de farkında olmadan bazı ayrıntıları kaçırdığına şahit oluyoruz. İşte tam olarak bu yüzden Boostroas’ta sürekli eğitim programları düzenleyerek ekipçe standart bir yapıda ilerleyip, uyguladığımız metodoloji sayesinde yönettiğimiz tüm hesapları aynı seviyeye getirip standardizasyonu sağlayarak hata payını minimize ediyoruz.

Bu yazıda ise incelediğimiz tüm hesaplardaki ortak sorunlara değinip, standart bir hesap yapısı oluşturmak için hangi adımlar atılmalı onlardan bahsedeceğim.

Marka Adınızı İçeren Kampanyalar

Google Ads hesap yapısının temelini markanızı arayan kullanıcılara gösterilen reklamlar oluşturmalıdır. Bu seviyede yapılan tüm pazarlama faaliyetleri marka bilinirliğinizi arttırır. Bu yüzden hesap yapısının temelini marka reklamları üzerine inşa etmek bu süreçte kritiktir.

“Markamı bilip arayan kullanıcılar nasıl olsa beni bulur” diye düşünmeyin! Arama sonuçlarında ne kadar görünür olursanız, kullanıcıyı siteye çekme şansınız o kadar artar. Rakipleriniz sizin adınıza reklam verip kullanıcıları kendi sitesine çekebilir ve kullanıcılar sitenin farklı olduğunu anlamadan ya da sunulan kampanyaların cazibesine kapılarak alışverişlerine rakibinizin sitesinden devam edebilirler. Bu yüzden marka adınızı içeren reklamlarını oluşturmalı ve rakiplerinizin üzerinde yer almalısınız!

Marka ismi ile arayanlar ek olarak o markanın belirli bir ürününü/özelliğini arıyorlarsa, kullanıcılar Marka + Anahtar Kelime ile farklı aramalar gerçekleştirebilirler. Örneğin, Amazon Televizyon diye arayan kullanıcıları anasayfaya göndermek hatalı olur. Bunun yerine televizyon sayfasına yönlendiren özel bir reklam metni oluşturmak gerekir. Bunu da her özelliğe ayrı ayrı reklam grupları oluşturarak gerçekleştirebilirsiniz.

Gösterim Payı Optimizasyonu

Marka kampanyaları üzerinden gidecek olursak optimize etmek için odaklanmanız gereken bir metrik olan gösterim payının inceliklerine gelin birlikte bakalım.

Gösterim payı metrikleri neleri içerir? Arama Ağı Gösterim Payı, Arama Ağı Kaybedilen GP(Bütçe), Arama Ağı Kaybedilen GP (Sıralama)

Marka kampanyalarında %100 gösterim payına ulaşılmalıdır. (Rekabet yoğun ve yüksek cpc var ise analiz edip optimum seviye belirlenebilir)

Eğer son 7 güne bakıldığında gösterim payı %70’lerde ise, bu kaybın bütçeden mi yoksa sıralamadan mı olduğu kontrol edilir. Bulgulara göre ya bütçe arttırılabilir ya da cpc teklifleri yükseltilebilir.

Eğer bir kampanyanın performansı düşük maliyetli gerçekleşiyorsa bütçeden dolayı kayıp olmaması gerekir. Sınırlı bütçeli kampanyalarını bu gözle yeniden değerlendirmek gerekebilir.

Single Product Ad Groups (SPAGs)

Shopping kampanyalarında uyguladığımız yöntem. Yapı çok basit. Her ürün için ayrı bir reklam grubu oluşturuyoruz, optimizasyon yaparken ise tetiklenen kelimeler ürünle alakalı değilse negatif ekliyoruz.

Bunu yapınca ne gibi avantajlarımız oluyor bir göz atalım.

Her ürüne reklam çıkmak zorunda değiliz, reklam maliyeti olmasını istemediğimiz düşük fiyatlı ürünler olabilir.

Normal şartlarda tetiklenen kelimeler hangi ürünler için tetikleniyor bilemiyoruz. Bunu kolayca görebilmek için reklam gruplarına bölmek en iyi yöntem. Arama terimleri raporuna bakarak optimize etme şansımız oluyor.

En kuvvetli olduğunuz ürünleri ayırıp ayrıca yönetebiliyoruz. Bu sayede daha karlı bir kampanya haline getiriyoruz.

Smart Shopping Kampanyalarında Yapılan En Büyük Hata

Smart Shopping kampanyası normal shopping kampanyasına göre öncelikli olarak çalışır. Smart shopping açıldıktan sonra diğer Shopping kampanyasının durdurulması gerekir. Yani, tüm ürünleri içeren bir Shopping kampanyanız varsa Smart Shopping açtığınız an önceki kampanyanız çalışmayacaktır. Kampanyanın öğrenmeyi tamamlaması ve tam performans göstermesi zaman alır bu nedenle performansını 15 gün sonra değerlendirmek gerekiyor.

Kampanya oluştururken, maximize conversions stratejisi ile başlanıp, yeterli dönüşüm toplandıktan sonra hedef ROAS stratejisine geçilir. Optimizasyon için bütçe ve ROAS ile ilgili değişiklikler gerçekleştirilebilir. Eğer belirli bir kategoriye özel smart shopping kampanyası açtıysanız, örneğin nike kategorisi diyelim. Nike kategorisini diğer Shopping kampanyalarından negatiflemeniz gerekmektedir.

Single Keyword Ad Groups (SKAGs)

Yani search kampanyalarında olması gereken yapıdır. Reklam grupları anahtar kelimelere özel olacak şekilde oluşturulmalıdır. Böylece anahtar kelimelere özel reklam metinleri yazarak kalite puanını arttırabilirsiniz. Tersten gidecek olursak, anahtar kelimeye özel reklam metni yazılması gerekiyorsa reklam grubunu ayrıca oluşturun. 🤓

Search kampanyalarına Display Network’ü dahil etmeyin

Search kampanyalarında farklı ağlar hedeflenebilir. Ancak Yalnızca Arama Ağı seçildiğinde reklamlar sadece arama ağında gösterilir. Görüntülü reklam ağı tiki kaldırılmadığında reklamların gösterildiği yerlerden dolayı performans olumsuz etkilenecektir.

Arama ağı iş ortakları tiki ise seçili kalabilir genelde performans anlamında olumsuz bir durumu yoktur ancak optimizasyonlar sırasında kontrol edilerek bu alanın performansına göre kaldırabilirsiniz.

Manuel CPC

Kampanyalar ilk başladığında teklif stratejisi olarak Manuel CPC seçilmesini öneriyoruz. Eğer target cpa, target roas ya da dönüşümlere göre optimize et derseniz henüz kampanyada yeterli veri olmadığı için teklif stratejileri düzgün çalışmayacaktır.

Böylece tekliflerin yönetimi tamamen sizin elinizde olur. Kampanyalar çalışmaya başladıktan sonra optimizasyon çalışmaları yaparak performans metriklerine göre teklifleri arttırıp azaltabilirsiniz.

Geliştirilmiş TBM

Bir çeşit akıllı teklif stratejisidir. Ancak Target Roas ya da Target CPC gibi geniş sinyaller kullanamaz. Demografi, tarayıcı, konum ve günün saati gibi metrikleri inceleyerek cpc tekliflerini otomatik olarak arttırıp azaltabilir. Genelde kullanımı yaygın değildir, ancak kampanyaların çoğunda dikkat edilmediği için işaretli olarak gelmektedir. Manuel CPC’yi tek başına kullanmanız hesap yönetimi açısından kontrolü elden bırakmamanızı sağlar.

Dil Seçimi

Sadece Türkçe dilini seçmeyin. Dili İngilizce olup Türkçe arama yapan kullanıcıları kaçırabilirsiniz. Kimin ne getireceği belli olmaz 😅

Dönüşüm Seçimi

Her kampanyanın farklı hedefi olabilir. Örneği bir kampanyanızın satış odaklı olmasını beklerken diğer kampanyanızdan düşük cpc ile trafik elde edebilirsiniz. Bu kampanyanızın dönüşümünü sepete ekleme, kayıt olma ya da 3 üzeri sayfa gezenler olarak seçerseniz daha mikro bir hedef ile kampanyanızı optimize edebilirsiniz.

Çapraz Negatifleme

Yine marka kampanyası üzerinden gidelim; Amazon ve Amazon Televizyon kelimesine 2 farklı kampanya oluşturduk. (Marka ve Marka + Jenerik olarak bölüyoruz kampanyaları) Televizyon kelimesini Amazon kampanyasından negatiflemezsek her iki tarafta da tetiklenecek ve performansı düzgün göremeyeceğiz. O yüzden birbiri altından tetiklenecek kelimeleri çapraz olarak negatiflemek gerekmektedir.

Negatif Kelimeler

En çok hata yapılan alanlardan biri de negatif kelimeler. Bir kelimeden tetiklenen kelimeleri sürekli negatif eklediğini ama bir türlü kökünü kurutamadığından şikayetçi 1.000.000 kişi bulabilirim. 👀 Çünkü panel üzerinden bir kelimeyi negatif eklediğiniz zaman Google onu tam eşleme olarak aldığı için sadece bir kelimeyi negatiflemektedir.

Aslında çözümü çok basit, negatif eklenecek ortak bir kelimeyi sıralı eşleme türü ile negatif eklemek ve hesap genelinde kullanmak için bir negatif liste oluşturmak gerekiyor.

Örneğin, oyun kelimesini “oyun” olarak negatif eklerseniz sorun çözülür. 🐿

Arama Terimleri Raporu

Tetiklenen kelimeleri genel olarak görebiliyoruz, peki ya bir anahtar kelimeden hangi arama terimleri tetiklenmiş hiç baktınız mı? Tıklama oranı düşük anahtar kelimeleri bir incelemekte fayda var. 🐣

Reklam Zaman Planlaması

Kampanyalarınızın performansı haftalık ortalamada iyi olabilir ancak günlük olarak incelediğinde performansı hep düşük olan günleri görebilirsiniz. Böyle günlerde (özellikle haftasonları) kampanyalarını duraklatmak ya da harcamayı düşürmeyi düşünebilirsiniz.

Cihazlar

Belkide kampanyanızın performansı sandığınız kadar kötü değildir. Cihazlar kırılımında baktığınızda mobile daha çok para harcadığınızı ve aslında kampanya performansını düşürenin mobile verilen yüksek teklifler olduğunu görebilirsiniz.

Remarketing Listeleri

Remarketing listenizde olan kullanıcılara daha yüksek teklif veriyor musunuz? Bize göre yeni kullanıcılardan daha yüksek cpc’yi hakediyorlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken küçük bir nokta var. Targeting derseniz kampanya sadece remarketing kitlesine gösterim yapar. Herkese göstersin ama remarketing kitlesinde daha rekabetçi olayım derseniz Observation’ı seçin.

Reklam Metni

Kesinlikle anahtar kelimeleri içeren metinler olmalıdır.

En az üç, en fazla siz ne kadar ekleyebilirseniz (Reklam metni eklemekten çekinmeyin, ne kadar çok olursa performansı iyi olan metinlerle devam edip kötüleri eleme şansınız artar)

Https’li linkler kullanın.

Path 1 ve path 2 kullanımı önemseyin.

1 tane de responsive search ads eklerseniz tadından yenmez.

Not: Geçmişte çalışan ancak şu an 404'e giden reklamları da kontrol etmekte fayda var.

DSA Kampanyalarında URL Negatiflemesi

Dönüşüm hedefi olmayan sayfalara para harcamak istemezsiniz değil mi? O yüzden biz; Blog, İnsan Kaynakları, Hakkımızda gibi sayfaların URL’lerini DSA kampanyalarında negatif ekliyoruz.

Reklam Uzantıları

Reklam uzantılarının detaylarına girmeden kısaca önemli noktalarına bakalım. Detaylarına Yeni Başlayanlar için Google Ads yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Site bağlantıları özelinde bakacak olursak açıklama satırları mutlaka eklenmelidir. Böylece arama sonuç sayfalarında daha fazla yer kaplayabilirsiniz. En az 6 adet eklenirse sistem kendini optimize edip en çok gösterilenleri öne çıkaracaktır. (6'dan fazla eklenirse daha faydalıdır)

Diğer bir nokta site bazı site bağlantılarının güncelliğini sorgulamak gerekir. Dönemsel olarak açılan indirim ya da özel günlere özel site bağlantıları bir süre sonra unutuluyor ve yayından kaldırılmıyor. Bu tarz bağlantıları kontrol etmek gerekir. Dönemsel site bağlantısı ekleyeceksek başlangıç ve bitiş tarihini önceden ayarlamak iyi bir çözüm olacaktır.

Kalite Puanı

Tıklamaları artsa maliyet düşse hangimizin hoşuna gitmezdi ki? İşte kalite puanı optimizasyonu yapıldığında bu mutlu sona ulaşabiliriz. En çok harcamış kalite puanı 7'nin altındaki kelimelerinizi listeleyin ve Kalite Puanı Optimizasyonu yazımızdaki adımları uygulayarak bu metriği optimize edebilirsiniz.

Kelime Eşleme Türü Kullanımı

Geniş Eşleme, Geniş Eşleme Düzenleyicisi, Sıralı Eşleme, Tam Eşleme gibi farklı eşleme türleri var. Bunların kullanımı konusundaki karışıklığın önüne geçmek aslında çok kolay.

Geniş Eşleme’yi kesinlikle kullanmayın. Alakasız bir çok aramanın tetiklenmesine neden oluyor.

Genellikle Geniş Eşleme Düzenleyicisini kullanın. Örn: +kırmızı +elbise

Aynı kelimenin Sıralı ve Tam eşleme versiyonlarını da aynı reklam grubunun içine ekleyebilirsiniz. Böylece eşleme türlerine göre tekliflendirme yapabilirsiniz. Örn: +kırmızı +elbise, “kırmızı elbise”, [kırmızı elbise]

Kampanyaları Hedeflerine Göre Ayırın

Bazı kelimeler yapısı gereği jeneriktirler ve bu kelimelerden dönüşüm elde etmeniz çok zordur, ancak yeni kullanıcı edinmek için de olmazsa olmazlardır. Elbise kelimesi üzerinden gidecek olursak, düşük cpc verip bu kelimeden ucuza trafik çekmek akıllıca olacaktır ancak kırmızı gece elbisesini ayrı kampanyada hedefleyip rekabetçi olmalıyız. Yani, 2 farklı kampanya oluşturmalı ve kampanya isminde bilinirlik ve performans olarak ayırmalısınız. Hesabı optimize ederken de bilinirlik kampanyalarının hedefi ucuza trafik çekmek olduğu için optimizasyon yaparken ayrıca değerlendirebilirsiniz.

Mobil Uygulamaların Hariç Tutulması

Ne yazık ki yıllardır en büyük sorun mobil uygulamalar… Bir dönem mobil uygulamaları negatiflemizi sağlayan adsenseformobileapps.com yerleşimi artık yok. Yerleşim hariç tutma listelerinden Mobil kategorileri hariç tuttuğumuzda büyük çoğunluğu hariç tutulur. Mobil uygulamaları hariç tutmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Google Ads Paneli Üzerinden Yapmak İçin:

Araçlar > Yerleşim Hariç Tutma Listleri > Yerleşim Ekle > Uygulama Kategorileri takip edilir. İstenilen mobil uygulama kategorileri listeye eklenerek hariç tutulur.

Editör Üzerinden Yapmak İçin:

Anahtar Kelimeler ve Hedefleme > Mobil Uygulama Kategorileri (Negatif) > Negatif Mobil Uygulama Kategorisi > Kampanya Düzeyinde Negatif Mobil Uygulama Kategorisi > -Kampanya Seçimi > All Apps seçilir.

Negatif Yerleşim Listesi de ekleyerek gösterimleri azaltabilirsiniz. Hesap genelinde tetiklenen tüm mobil uygulamaları indirin ve negatif yerleşim listesi olarak oluşturup tüm kampanyalara ekleyebilirsiniz.

Sıklık Sınırı

Görüntülü reklamlarda sıklık sınırı koyulmadığında sistem, aynı kullanıcıya aynı görseli sürekli gösterir ve bu durum maliyeti arttırır. Reklam grubu başına gösterim sınırını 7 olarak giriyoruz. (Sektöre ve ürününüze göre bu sayı artıp azalabilir)

Otomatik Etiketleme

Otomatik etiketleme hayatımıza girdiğinden beri reklam linklerine ayrıca utm vermeye gerek kalmadı. Ancak hala utm’li linkler veriyorsanız buradaki adımları takip ederek otomatik etiketlemeyi aktif edebilirsiniz.

Ölçümleme Hataları

Gelelim ölçümleme tarafına. Yukarıdakilerin hepsinin başarılı olması için öncelikle eksiksiz kurulmuş ve doğru ölçümleyebilen bir Analytics hesabına ihtiyacımız var. Peki genelde hesaplarda hangi problemler ile karşılaşıyoruz bir bakalım:

Analytics set-up eksikliği

Dönüşümler tanımlanmış mı? Mikro dönüşümler var mı? (Google Tag Manager üzerinden dönüşüm tanımlama ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz)

Sessions & Click farkı var mı?

Bounce Rate metriği doğru mu?

Reklam gelirleri organiğe kayıyor olabilir mi?

Merchant Center hatalarını düzenli kontrol ediyor musunuz?

Kampanyaların performansını görebilmek için raporlama ekranınız var mı?

gibi sorular doğrultusunda hesabınıza bir göz atmanızı öneriyoruz. Konu çok geniş, soru soruyu doğuruyor. Bu yazı da zamanla kendini güncelleyen bir yazı olacaktır ve iletişimde kalabilmek için haftalık içerikler paylaştığımız Boost Academy mail listesine kayıt olabilirsiniz.

Yazının orjinalindeki webinarlarımızı izlemek için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. https://blog.boostroas.com/google-ads-hesap-analizi/

Görüşmek üzere 🏄‍♂️

--

--