Yeni Başlayanlar için Google Ads

Orkun Dönmez
BoostRoas
Published in
7 min readNov 25, 2019

Tüm yatırımlar büyük bir hızla dijitalleşirken, satın alma kararlarını da artık dijital ekranlara bakarak veriyoruz.

Hızlı dijitalleşme markaların pazarlama faaliyetlerini de dijitalleştirerek günden güne dijital pazarlama yatırımlarının arttırmasına sebep oluyor. Dolayısıyla büyüyen sektörle birlikte yeni uzmanlara ihtiyaç duyuluyor. Özellikle Türkiye’deki arz talep dengesizliğini düşünecek olursak, kariyer planlarını dijital pazarlama uzmanı olarak şekillendirmek hiç de fena fikir olmayacaktır.

Peki gelelim dijital pazarlama uzmanı nedir, ne iş yapar? Bu sorunun çok kapsamlı yanıtını sizlere lego parçalarına bölerek aktarmaya çalışacağım. Gelin birlikte Dijital Pazarlama’nın önemli bir parçası olan Google Ads’e birlikte bakalım.

Google Ads nedir?

Google’ın geliştirdiği ve reklamverenlerin Google’ın reklam ağını kullanarak hedefleri doğrultusunda farklı reklam türleri ile kullanıcılara ulaşmak için ödeme yaptığı çevrimiçi bir reklamcılık hizmetidir.

Firmalar neden pazarlama bütçelerinin bir kısmını Google Ads’e ayırmayı tercih ediyor? Google’ın Youtube kanalı Learn with Google videolarına bir göz atmanızı öneririm.

Nasıl Google Ads uzmanı olabilirim?

Biraz teorik bilgiye, bolca deneyime ihtiyacınız var. Her ne kadar teknik dökümanlar size ihtiyacınız olan başlangıç adımlarını verecek olsa da hesabın yapılandırılmasında ve optimizasyonunda sizi öne çıkarak olan tecrübenizdir.

Kısa sürede nasıl uzman olabilirim?

En çok gelen sorular arasında ilk 5’e girer sanırım 🙂 Hiçbirimizin vakti yok ya da kısa sürede öğrenip rahat etmek istiyoruz. Her ne kadar bu işin gizli bir formülü olmasa da; tecrübe ile yakından ilgisi olduğu için, bilgi seviyesi yüksek olan ve deneyimlerini paylaşmayı seven bir ekiple çalışmanızı tavsiye ederim.

Google Ads Uzmanlığı ve Sertifikasyonu

Başlangıç aşamasında Google’ın bilgileri ücretsiz olarak paylaştığı öğrenim merkezini inceleyebilirsiniz. Buradan edineceğiniz bilgiler sizi Google Ads sertifika sınavlarına hazırlayacaktır.

Gelin sizi bekleyen sertifika sınavlarına göz atalım.

Google Ads sertifikasını almak için ilk olarak Reklamcılığın Temelleri sınavını geçmeniz, sonrasında da uzmanlık sınavlarından birini geçmeniz gerekiyor. Geçtiğiniz her uzmanlık sınavı sonrasında da yeni bir sertifika sahibi olacaksınız. Sınavı geçemezsiniz üzülmeyin, ücretsiz olmasının yanısıra 1 gün sonra tekrar şansınızı deneyebilirsiniz.

Google Ads Temel Düzey (Zorunlu) : Temel ve orta düzey reklamcılık konuları, kampanya yönetimi ve optimizasyonu ile ilgili konuları içerir.

Arama Ağı Reklamcılığı : Temel düzey sınavına göre daha çok uygulamaya yönelik bir sınavdır. Arama Ağı’nda reklam kampanyaları oluşturma, yönetme ve optimizasyonu konularını içerir.

Görüntülü Reklamcılık : Görüntülü Reklam Ağı kampanyaları oluşturma, yönetme ve optimizasyonuna yönelik ileri düzey sınavdır.

Mobil Reklamcılık : Mobil reklam biçimleri, teklif verme ve hedefleme, kampanya ayarları, optimizasyonunu içeren temel ve ileri düzey bir sınavdır.

Video Reklamcılığı : Youtube ve web üzerinde video reklam kampanyaları oluştururken yönetme ve optimizasyon işlemlerinin yapılmasını içerir.

Alışveriş Reklamcılığı : Alışveriş reklamcılığı için Merchant Center hesabı gerekir. Bu hesap ile ürünler manuel ya da xml ile ürün feed’ine yüklenir. Bu işlemlerin yapılması, kampanya oluşturma ve optimizasyonu dahil olmak üzere temel ve ileri düzey konuları içerir.

Online olan sınavlar sırasında destek almak için Google dökümanlarından faydalanabilir, aktif olarak kullanığınız Google Ads hesabınıza göz atabilirsiniz. Peki ya Google arama motoru? Evet soruların cevaplarını bulmak için Google’ı da kullabilirsiniz ve hatta çıkmış soruların cevaplarına da 2–3 tıklama sonrasında erişim sağlayabilirsiniz. Sınırsız deneme hakkınız olduğuna ve sınav geçmişi siz paylaşmadığınız sürece erişelemediğine göre kopya çekmek anlamsız olacak, eksik olduğunuz konuları öğrenmenize engel olacaktır.

Gelelim biraz kulak dolgunluğuna. Aşağıda sık sık karşınıza çıkabilecek bazı konu başlıkları ile ilgili özet bilgilere göz atalım.

Google Ads ile AdSense Arasındaki Fark

Google Ads, Google arama sonuç sayfalarında ve iş ortağı sitelerde reklam oluşturmanıza olanak sağlayan bir platformdur. AdSense ise yayıncıların kendi sitesine reklam almasını sağlayarak, gelir elde etmesini sağlayan bir platformdur. Özetle reklam veren tarafında Google Ads’i kullanarak Adsense üzerinden gelir elde etmek isteyen yayıncıları hedefleyebilirsiniz.

Google Ads mi SEO mu?

Dönem dönem bu konu hararetlense de dijital pazarlama uzmanlarının ikisinin de önemini inkar etmeyeceklerini düşünüyorum. Google Ads hızlı ve dinamik olarak trafik edinmenize olanak sağlarken, SEO ile yatırım maliyeti yüksek kelimelerden ücretsiz trafik elde edebilir, yeni kullanıcı edinmek için alternatif stratejiler uygulayabilirsiniz. Google arama motorundaki reklamların organik sonuçlara benzemeye başladığını da düşünecek olursak SEO ve Google Ads’i etkin kullanan firmalar ön plana çıkacaklardır.

Anahtar Kelime Planlayıcı

Reklam verirken görünmek istediğiniz kelimeler aslında bellidir. Ancak bu kelimeler ne kadar genişletilirse (ilgili olmak şartıyla), reklamveren için o kadar avantajlıdır. Maliyetleri düşürür, pazardaki potansiyeli kaçırmazsınız. İşte tam bu noktada Google’ın ücretsiz olarak kullanılmasına izin verdiği aracı olan Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmak faydalı oluyor. İstediğiniz kelimeyi ya da ürünü yazarak, aranma hacimlerine ve tıklama başına maliyet tekliflerine bakabilirsiniz.

Anahtar Kelime Eşleme Türleri

Arama ağı reklamlarınında kullanılan 5 farklı anahtar kelime eşleme türü vardır:

  • Geniş eşleme: Eş anlamlı kelimeler, yazım yanlışları, alakalı aramalar, bazen de alakasız aramalara neden olabilir. (Önerilmez)
  • Geniş Eşleme Düzenleyicisi: Geniş eşlemeye benzer mantıkta çalışır ancak anahtar kelime içerisinde muhakkak olması gereken kelimeleri seçebilirsiniz.
  • Sıralı Eşleme: Yazdığınız anahtar kelimeleri içerip başına ya da sonuna farklı kelimeler getirilmesini sağlar.
  • Tam Eşleme: Reklamlarınız birebir anahtar kelime yazıldığı zaman gösterilir.
  • Negatif Eşleme: Reklamlarınızı hariç tutmak istediğiniz anahtar kelimeleri negatif olarak ekleyebilirsiniz.

Google Ads Editör

Reklam paneline ek olarak hizmet veren Google Ads Editör ile hızlı ve çevrimdışı çalışmanıza olanak sağlar. Kampanyalarda toplu düzenlemeler yapabilir, kampanyaların html çıktılarını alabilirsiniz. Offline ortamda çalışmanıza izin vererek, birden fazla uzmanın aynı anda düzenleme yapmasını mümkün kılar.

Kalite Puanı

Kalite Puanı, Google Ads’te başarıyı arttıran en önemli metriklerden biridir. Yüksek kalite puanı, düşük tıklama başı maliyetleri ile rakiplerinizin önüne geçmenize olanak sağlar. Kalite Puanı Optimizasyonu yazımızda detaylara göz atabilirsiniz.

Google Ads ile Analytics Entegrasyonu

Google’ın ücretsiz olarak sunduğu ölçümleme servisi Analytics üzerinden de Google Ads metriklerini gözlemleyebilir, remarketing listelerinin oluşturabilir, hemen çıkma oranını Google Ads arayüzünde görüntüleyebilirsiniz. Entegrasyon işlemi hakkında detaylı bilgi alın.

Reklam Uzantıları

Reklam Uzantıları ile işletmeniz, servisleriniz veya ürünleriniz hakkında kullanıcılara daha fazla bilgi vermenize olanak sağlar. Reklam metnine ek olarak kullanılan reklam uzantıları da reklam tıklamaları ile aynı şekilde ücretlendirilir, ek bir maliyeti yoktur.

  • Site bağlantıları: Kullanıcılara reklam metni dışında, site içerisindeki alakalı sayfalara direkt yönelmesini sağlamak için kullanabilirsiniz..
  • Telefon uzantıları: Mobildeki kullanıcıların arama butonuna tıklayarak aramasını sağlarken bilgisayardan girenler ise reklam metninde telefon numarasının görüntülenmesi sağlar.
  • Yer uzantıları: Kullanıcıların, işletmenizin nerede olduğunu harita üzerinden görmesine olanak sağlar.
  • İnceleme uzantıları: Üçüncü taraf siteler sizin hakkınızda bir yazı paylaşmışsa reklamınıza ekleyebilirsiniz.
  • Ek bilgi uzantıları: Reklam metnine ek olarak, kullanıcılara sunulan ürün ve hizmetler hakkında detaylı bilgi verebilirsiniz.
  • Uygulama uzantıları: Mobil uygulamanız var ise reklam metninin altında gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Kampanya türleri

Farklı hedefler doğrultusunda Google platformu üzerinden oluşturabileceğiniz farklı reklam türleri bulunmaktadır.

  • Arama Ağı: Yalnızca seçtiğiniz anahtar kelimeleri aratan kullanıcılara ulaşmak için kullanılır.
  • Görüntülü Reklam Ağı: Hazırladığınız görseller ile seçtiğiniz hedef kitleye reklam yapmanıza olanak sağlar. Yanlış hedeflemeler yapmanız durumunda geri dönüş elde edemeden yüksek bütçeler harcayabilirsiniz.
  • Alışveriş Reklamları: Merchant center’a ürün feedi yüklenerek, Google arama ağında görsel, fiyat, açıklama gibi özelliklerle reklam verilmesine olanak sağlar.
  • Video: Youtube’a özel görsel ya da videolar ile reklam verebilirsiniz.
  • Evrensel uygulama kampanyası: Eğer mobil uygulamanız varsa, arama ağı, görüntülü reklam ağı ve Youtube’da uygulamanızı tanıtabilirsiniz.

Google Ads API

Uygulama Programlama Arayüzü (API), ajanslar ve birden çok müşteri hesabı yönetenlerin kullanabileceği, doğrudan Google sunucusuna bağlanarak uygulamalar oluşturmaya yarar. Müşterilerinize daha basit bir arayüz sunarak, onların görmek isteyeceği uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Kupon Kullanımı

Google tarafından istenen basit ölçütleri yerine getiren reklamverenlerin hesabına kredi yüklemektedir. Reklamverenleri teşvik etmek ve kullanımı alıştırmak amacıyla kuponlar dağıtır. Promosyon kodlarının nasıl kullanılacağına buradan göz atabilirsiniz.

Not: Aynı site için birden fazla kod kullanımı hesabınızın askıya alınmasına sebep olabilir. Bunu Google’a ücretsiz reklam verme yolu olarak değil de başlangıç için teşvik olarak görmekte fayda var 🙂

Reklam Önizleme ve Teşhis Aracı

Reklamlarınızın seçtiğiniz lokasyon ve dil ayarlarındaki gösterimini sorgulamanıza olanak sağlar. Örneğin İstanbul’dan Londra’da yönettiğiniz bir hesabın görünümüne reklam önizleme aracını kullanarak erişebilirsiniz. Ek olarak reklamınızın görüntülenmemesi durumunu da sorgulayabilirsiniz.

Askıya Alınan Google Ads Hesabı ve Çözümü

Ödeme sorunları ya da politikaları ihlalleri sebebiyle Google hesabınızı askıya alabilir. Askıya alınan hesapları tekrar etkinleştirmek için sorunun ne olduğunu tespit edip düzeltilmesi gerekmektedir. Düzelttiğiniz halde reklamlar hala yayınlanmıyorsa destek ile görüşebilirsiniz. Bir sitenin defalarca askıya alınması, MCC hesabının altındaki hesapların sürekli askıya alınması bir daha reklam verememenize varan daha büyük sorunlara sebep olabilir.

Ticari Markalar

Trademark alarak Google reklamlarında tescilli markanızın ismini koruyabilirsiniz. Bu sayede rakipleriniz reklamlarında sizin marka & ürün ismini geçiremeyeceklerdir.

Not: Trademark anahtar kelime hedeflemeleri içermez. Trademark almış olsanız bile rakipleriniz sizin marka kelimenize reklam vermeye devam edebilir.

Hesap İptal Etme ve Silme

Hesabınızı istediğiniz zaman silebilirsiniz. Hesabınızda bakiye varsa geri yatırılacaktır.

Kampanya dönemi bittiyse silmek yerine kampanyaları durdurmayı tercih edebilirsiniz. Silinmiş bir Google Ads hesabı tekrar kullanılamamaktadır.

Hesabı silmek için Google’ın yönergelerini takip edebilirsiniz.

Günlük Bütçenin Belirlenmesi

Günlük harcama miktarını belirleyerek, hesap bütçesini kontrol altına almanıza olanak sağlar. Google’ın son güncellemesi ile birlikte Google x2 ‘e kadar bu limiti genişletebilmektedir.

Görsel Reklam Boyutları

Görüntülü reklam ağında vereceğiniz reklamlar için farklı boyutlarda görsellere ihtiyacınız olacaktır. Reklamın yayınlanacağı sitelerde, hangi boyutlara uygun alan varsa o görsel yayınlanır. Farklı boyutlarda görsel hazırlarsanız, reklamınızın gösterim alma oranı artar ve performanslarına göre optimize edebilirsiniz. Görsel boyutlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Otomatik Etiketleme

Otomatik etiketlemeyi açtığınız zaman, tüm nihail url’ler otomatik olarak etiketlenir. Yani her reklam için ayrı utm vermenize gerek yoktur, kendiliğinden datalar yansıyacaktır. Bu sayede daha detaylı raporlar alabilirsiniz.

Limitler

Sürpriz olmaması adına limitlere de göz atmakta fayda var. Her ne kadar limitler de çokmuş gibi görünse de o gün geldiği zaman sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz 🙂

Negatif kelime listesi: 20 adet

Kampanya: 10.000 adet

Kampanya başına reklam grubu: 20.000 adet

Reklam grubu başına hedefleme ögesi (anahtar kelime, yerleşim, hedef kitle listesi): 20.000 adet

Diğer limitleri buradan inceleyebilirsiniz.

Scripts

Google Ads’teki bazı işlemleri daha kolay ve topluca yapmanızı sağlar. Optimizasyon yaparken bu scriptlerden faydalanarak, belirlediğiniz kurallara göre hesabın otomatik olarak düzenlemesini sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar

Google Ads Yardım Merkezi

Yeni başlayanlardan uzmanlara kadar herkesin ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmiş bir kılavuzdur. Biraz karışık görünebilir ancak adım adım ilerlerseniz sağlam bir temel atabilirsiniz.

Google Ads Türkiye — Youtube Kanalı

Yardım kılavuzunun karışık olduğunu düşünenler ve görsel olarak daha iyi anlayanlar için mükemmel bir kaynak. PPC kavramlarını basit ve akılda kalıcı bir şekilde anlatan bu videolar ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca Google’ın kendi kanalı olduğu için yeni gelişmeleri de takip edebilirsiniz.

Yazıya ulaşmak için: https://blog.boostroas.com/yeni-baslayanlar-icin-google-adwords/

--

--