Személyre szabott élmény

Nagyobb szabadságot a felhasználóknak


Email címmel rendelkezni ma már teljesen hétköznapi dolog. Mathilde Collin szerint ez még sokáig így is marad.

A folyamatosan beérkező levelek között azonban akadnak kevésbé érdekesek is. Minden bizonnyal egy részük spam, a másik felük olyan hírlevelek tömkelege, amikre – jó eséllyel – szándékoltan iratkoztunk fel.

Több oka lehetett a feliratkozásnak, de a legvalószínűbb, hogy egy korábban látott tartalom felkeltette az érdeklődésünket és a jövőben is szerettünk volna értesülni róla.

Hiába fogott meg valami specifikus tartalom, onnantól, hogy megadjuk az email címünket általában kevés kontrollunk marad a beérkező tartalom felett. Azt kapjuk, amit minden más feliratkozó. Ha kevesebb a számunkra érdekes tartalom, mint a közömbös, felmerülhet bennünk, hogy leiratkozzunk. A remény hal meg utoljára alapon ez ritkábban éri el az ingerküszöböt. Nehány esetben mód van ritkább értesítést kérni, de nagyjából itt ki is fújnak az opciók.

Ezen lehetőségek közül egyik sem oldja meg a valódi problémát, ami miatt valójában megrendült a felhasználó bizalma. Se az érdeklődő nem kapja meg a számára hasznosnak remélt tartalmakat, se a hírlevél alkotója nem jut el a felhasználójához hatékonyan. Ez negatív élmény mindkét oldalnak.

Mi lehet a megoldás,
hogy mindenki elégedett legyen?

Nagyobb szabadságot kell adni a hírlevél feliratkozóknak.

Olyan tartalmat kell a felhasználónak eljuttatni, ami őt érdekli. Ami nem foglalkoztatja, azzal nem kell feleslegesen terhelni. Ezzel a fogyasztói élmény teljesen más pályára állítható. Így, amikor befut a hírlevél inkább pozitív érzelmeket generál, ahelyett hogy rögtön a törlés (rosszabb esetben a spam) gombot keresné a felhasználó.

A Bornaptárnál a felhasználóink személyre szabott informálását a kezdetektől kulcsfontosságúnak tartjuk. Megkerestük azt a három szempontot, amivel testre szabott tartalmat kaphat minden érdeklődő.

Hiszen miért is létezik a termék, ha nem azért, hogy a felhasználóknak a lehető legpozitívabb maradandó élményt adjuk?
a felhasználónak a személyre szabott tartalom egyszeri extra ráfordítást igényel

Mi három kérdést teszünk fel felhasználóinknak hírlevél feliratkozáskor:

  1. Mikor küldjük a hírlevelet?
  2. Milyen esemény érdekel?
  3. Hova mennél szívesen?

Nem muszáj válaszolni a kérdésekre, de csak akkor lehet személyre szabott a tartalom, ha a későbbi kényelemért cserébe a felhasználó rászánja az egyszeri extra időt. Ez egy jól megtervezett felületnél nem tart tovább legfeljebb 1–2 percnél.

A felméréseink, a visszajelzések és a statisztikáink alapján igény van a személyre szabott tartalomszolgáltatásra.

Hogyan készíthetsz a felhasználóid számára
hasznos hírlevelet?

https://twitter.com/chybee/status/385008633110478848

Természetesen számtalan szempont és módszer létezik az érdeklődés fenntartására, azonban ha legalább az igényekre figyelsz az már fél siker. Azt add a feliratkozóidnak, amire kiváncsiak és ne azt, amit te tartasz fontosnak! Meg fogják hálálni.

István a Bornaptár társalapítója.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated István Tóth’s story.