Bitcoinin luonne

Zane Pocockin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
9 min readMar 30, 2020

--

Kun käsitys Bitcoinista arvopaperina on kadonnut, myös yhdysvaltalaisten markkinasääntelijöiden keskuudessa, muut yleiset tavat, joilla ihmiset yrittävät sovitella Bitcoinin vanhoihin viitekehyksiin — ja sääntelyyn — ovat joko hyödyke, omaisuus tai perimmäinen tavoite: raha. [1]

Mutta Bitcoin on ristiriidassa näiden käsitteiden kanssa perustavanlaatuisella tavalla. Koska “bitcoineja” ei ole olemassa.

Kuten Beautyon on asian ilmaissut, Bitcoin on Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen suojaamaa puhetta. Näin ollen Bitcoin voidaan yksinkertaisesti määritellä hajautetuksi internet-protokollaksi, joka välittää tekstimuotoisia viestejä vapaaehtoisten ja vapaiden osallistujien välillä.

Bitcoin on siis kaikkinensa viestintäväline.

Bitcoin-viestintäprotokollan ainutlaatuinen arvolupaus on, että osallistujat voivat käyttää näitä sanomia/viestejä kertoakseen toisilleen arvon tulkinnoistaan. Tämä toimii sellaisen mekanismin avulla, jota kutsutaan “käyttämättömäksi ulostuloksi tai transaktiotulosteeksi” (engl. Unspent Transaction Output, UTXO). UTXO:t voivat olla hieman vaikeita ymmärtää, mutta Investopedia selittää asian hyvin:

UTXO tarkoittaa bitcoin-tapahtumien käyttämätöntä ulostuloa. Jokainen bitcoin-tapahtuma alkaa kolikoista, joita käytetään tilikirjan saldossa. UTXO:t käsitellään jatkuvasti ja ne ovat vastuussa jokaisen transaktion aloittamisesta ja lopettamisesta. Siirtotapahtuman vahvistaminen johtaa kulutettujen kolikoiden poistamiseen UTXO-tietokannasta. Mutta tilikirjassa on edelleen tiedot kulutetuista kolikoista.

Bitcoin on viestintäväline

Nämä UTXO:t mitataan yksikössä, jonka nimi on “bitcoin”, mutta tämä muistuttaa enemmän kiintolevyn tilan käytön mittaamista kuin holvissa olevien kultaharkkojen laskemista. UTXO:t ovat vain Bitcoinin informaatiotilan asukkaita.

Yhtä Bitcoinin hyödyistä kuvataan yleisesti nimellä “digitaalinen kulta”, koska tätä informaatiotilaa on tarjolla niukka määrä. Verkon laajuinen UTXO-saldo on yhteenlaskettu niukka määrä, kun nykyinen jäljellä oleva tarjonta on 18,2 miljoonaa bitcoinia 21 miljoonan bitcoinin ehdottomasta tarjontarajasta, jonka se saavuttaa joskus 2100-luvulla. Mutta tämä analogia — Bitcoin digitaalisena kultana — ei ole Bitcoinin todellinen määritelmä, vaan vain yksi subjektiivinen tulkinta.

Mikä ohjaa näitä UTXO:ita?

Bitcoinin yksityiset avaimet ovat toisentyyppistä Bitcoin-informaatiota. Vaikka kryptografiset prosessit eivät kuulu tämän artikkelin aihealueeseen, niin yksityisistä avaimista johdettavat julkiset avaimet toimivat osoitteena UTXO:jen vastaanottamiseksi. Yksityinen avain hallitsee siten kaikkia vastaanottamiensa UTXO:jen käyttöä. UTXO:t siirretään sanomien/viestien syötteinä, kun yksityinen avain allekirjoittaa ja valtuuttaa ne kryptografisesti tekemään niin.

Yksityiset avaimet hallitsevat Bitcoinin informaatiotilaa

Energia-, arvo- ja toimitusvarmuudet

Toinen näkökulma, jota yleisesti käytetään Bitcoinin selittämiseksi, on sanoa, että se on “energian tukemaa”.

Syy on se, että noin kymmenen minuutin välein kilpailevat tietokoneet (“louhijat”) vahvistavat Bitcoin-”sanomien” muodostamat lohkot ja louhinta vaatii valtavasti energiaa protokollan asettamien sääntöjen täyttämiseksi. Nämä kymmenen minuutin lohkot ovat Bitcoinin kaistanleveys. Jokaisessa lohkossa voidaan lähettää vain tietty määrä Bitcoin-”sanomia”, jota kutsutaan lohkopainoksi. Yhdessä tätä prosessia, jolla sanomalohkoja lisätään louhijoiden toimesta “lohkokorkeuteen”, kutsutaan työntodisteeksi, ja yksinkertaistetusti se antaa Bitcoin-verkolle joitakin tärkeitä ominaisuuksia:

  • Säännöt, joita louhijat noudattavat jaetun verkon päivittämiseksi, edellyttävät transaktioon viittaavan syötteen UTXO:iden olevan käyttämättömiä (kuten nimestä voi päätellä). Tämä ratkaisee nin sanotun “kaksinkertaisen kulutuksen” ongelman digitaalisessa maailmassa, jossa informaatio on aina ollut runsasta eli ei-niukkaa. Mitä arvoa UTXO:hon kertyisi, jos käyttäjä voisi käyttää sen uudelleen? Se tarkoittaa, että ehdoton matemaattinen niukkuus on nyt olemassa ensimmäistä kertaa. Se on löytö, jota ei voida saada aikaan uudelleen.
  • Nämä arvonsiirtoviestit haudataan käytännöllisesti katsoen jokaisen syntyvän uuden viestilohkon alle: niiden kumoamiseksi hyökkääjän olisi todistettava protokollalle sama määrä työtä kuin kullekin peräkkäiselle lohkolle — ja kaikista kilpailevista tietokoneista, ei vain onnistuneista. Tämä on energian välikappale ja tarkoittaa, että käytetty energia on keskeinen edellytys transaktioiden lopullisuudelle tai toimitusvarmuuksille, kuten Nic Carter kirjoittaa. Se on turvaominaisuus: Bitcoinia vastaan hyökkäämiseksi on käytettävä kohtuuttomia määriä energiaa.

Louhijoiden välinen kilpailu, joka johtaa hajautettuun kirjanpitoon ja tilikirjaan, johon ne kaikki osallistuvat, tarkoittaa, että tämä maailmanlaajuinen arvonsiirtoverkko ei perustu mihinkään luotettuun kolmanteen osapuoleen. Selvitys ja toimitus tapahtuvat Bitcoin-protokollan tiukkojen sääntöjen mukaisesti, jotka kymmenet tuhannet riippumattomat käyttäjät varmentavat itse.

Koska kulutettu energia on niin keskeinen osa Bitcoinin turvallisuutta ja elinkelpoisuutta, käsitteestä “Bitcoin on energian tukema” on tullut hyödyllinen tapa ymmärtää sitä, miksi tämä viestintäprotokolla ylipäätään toimii. Kirjaimellisesti ymmärrettynä tämä ajattelutapa on saanut jotkut esittämään, että kulutettu energia luo Bitcoinin arvon ja että Bitcoin on siksi hyödyke — kaapattua energiaa.

Pikemminkin verkkoon kertynyt arvo on turvallisuuteen kulutettu energia yhdessä Bitcoinin käytämän informaatiotilan kanssa. Toisin sanoen, jos Bitcoinin UTXO:iden käyttämä informaatiotila voidaan luokitella hyödykkeeksi, joten tällöin myös Amazonin AWS-palvelimilta vuokrattua levytilaa voitaisiin pitää hyödykkeenä. Bitcoin-verkon tavoin myös AWS kuluttaa paljon energiaa toimiakseen ja yritysten ja ihmisten vuokraamat laskentaresurssit edustavat virtuaalimaailmassa olevaa informaatiotilaa. Mutta olisi järjetöntä luokitella AWS:ää hyödykkeeksi, ja sama pätee myös Bitcoiniin.

Itse asiassa arvon erottaminen hyödykkeistä tekee Bitcoin-viestintäprotokollasta niin ainutlaatuisen arvokkaan. Kuten Conner Brown on kirjoittanut, Bitcoinilla ei ole perimmäistä arvoa hyödykkeenä — usein kritiikkinä käytetty havainto — mutta tämä on oikeastaan sen ominaisuus, ei virhe. Hyödykepohjaisen arvonsiirtojärjestelmän, kuten kultakannan, arvo ei ainoastaan vaihtele tarjonnan ja teollisuuskysynnän perusteella, vaan se myös kasvattaa kohde-etuuden hintaa lisäämällä sen kysyntää. Tämä rahapreemio tarkoittaa, että kullan kaltainen hyödyke on paljon kalliimpaa kuin se muuten olisi, ja tämä vääristymä hintasignaalissa vaikeuttaa sen käyttöä muun muassa halvemman elektroniikan kaltaisissa tuotteissa.

Kaikkein vaihtokelpoisin informaatio

Bitcoin-arvonsiirtoprotokollan mahdollistama kaupankäynti on silti kaupallista toimintaa ilman, että sitä pitää taloudellisesti määritellä. Jos jaettu Bitcoin-tilikirja edesauttaa myyjän ja ostajan välistä kaupallista toimintaa, kyseinen myyjä ilmoittaa edelleen tuloksensa veroilmoituksellaan fiat-muodossa ja maksaa arvonlisäverotmyytyjen tuotteiden ja palvelujen osalta fiat-muotoisesti.

Rahajärjestelmät ovat säästämisteknologioita, joiden avulla siirretään loppu viimein arvoa ajassa ja avaruudessa; työkalu, joilla viljelijä voi myydä tuotantonsa syksyllä ostaakseen uuden kenkäparin puoli vuotta myöhemmin, kun hänellä ei ole mitään myytävää. Meillä ei ole ollut tähän mennessä ollut loogista järjestelmää seurata kaikkien markkinoilla tekemiä panostuksia, niin tämä arvonsiirtorooli on perinteisesti langennut kansantalouden “kaikkein vaihtokelpoisimmalle hyödykkeelle” — tyypillisesti jollekin sellaiselle, jolla on ollut kestävyyden siirrettävyyden ja kovuuden (vaikea tuottaa lisää sitä ja tuhota sen arvo) kaltaisia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Carl Mengerin, Nick Szabon ja Saifedean Ammousin kaltaiset rahateoreetikot väittävät, että uuden rahan syntyminen on perinteisesti tapahtunut eri vaiheissa. Raha saa alkunsa joko keräilyesineenä (kuten simpukankuorina tai perheen perintökalleuksina) tai hyödykkeensä (kivinuolet tai kulta), joten rahahyödyke kerryttää arvoaan kasvavan subjektiivisten silmäparien keskuudessa. Riittävän ajan kuluessa tämä kertynyt arvo saavuttaa pysyvyyden, jonka ansiosta hyödyke toimii ensin arvon säilyttäjänä ja sitten vaihdon välineenä sen saavuttaessa tietyn likviditeettitason ja hintatasapainon.

Samoin Bitcoinin viestintäprotokolla ja niukka informaatiotila ovat herättäneet kiinnostusta ihmismielissä siten, että heidän käyttötapauksensa ja käsityksensä siitä ovat käyneet läpi kehittyviä kertomuksia ja johtaneet monia keräämään informaatiotilan niukkuutta UTXO:iin, jota vain heillä on valtuudet käyttää. Nämä kertomukset ovat vaihdelleet kryptoanarkistisesta keräilyesineestä ja “yksityisestä” pimeän verkon valuutasta nykyisiin tulkintoihin, kuten “digitaaliseen kultaan”. Mutta aivan kuten hinta on arvon tulkinta, nämä ihmisen kertomukset — Bitcoin kultana, Bitcoin hyödykkeenä — ovat tulkinta Bitcoinin perustavasta luonteesta: informaatiosta.

Jos jostakin tulee kaikkein vaihtokelpoisin hyödyke, se voi toimia rahana. Bitcoin on tekstiä, mutta sen ominaisuuksien ansiosta se voi palvella rahallista roolia niille, jotka haluavat niukkaa informaatiotilaa UTXO-muodossa. Emme voi tarkalleen sanoa, missä vaiheessa Bitcoin on sen tiellä kohti sen käyttöä rahajärjestelmänä — se on kunkin yksittäisen markkinaosapuolen itsensä päätettävissä — mutta varhaiset omaksujat käyttävät sitä jo tässä roolissa. Bitcoinin avulla taloudesta saattaa olla askeleen lähempänä maailmanlaajuista vaihtotalousjärjestelmää — tilikirjajärjestelmä, joka seuraa kaikkien markkinoille osallistumista. Sen sijaan, että Bitcoin olisi maailman kaikkein vaihtokelpoisin hyödyke, se on maailman vaihtokelpoisinta informaatiota.

Entä muut finansialisaation näkökohdat? Yksi Trace Mayerin seitsemästä Bitcoinin odotetusta verkostovaikutuksesta käy ilmeiseksi. Bitcoinin informaatiotilaan on kertynyt arvoa, joten sitä voidaan käyttää sen ympärille rakennettujen rahoitusvälineiden perusarvona. UTXO:n hallinta on siirretty vakuudeksi luottolimiittejä vastaan, ja KNØX:in kaltaiset Bitcoin-avainsäilytyspalvelujen tarjoajat sitovat vakuutussopimuksensa suojelemansa informaatiotilan fiat-arvoa vastaan. Jopa futuurimarkkinoita rakennetaan, jotta osallistujat voivat suojautua ja lyödä vetoa verkkoon kertyneen arvon ja energiakulujen vaihteluista. Nämä välineet — vakuutukset, luotot ja futuurit — näyttävät olevan rahoitustuotteita. Mutta jälleen kerran se tapa, jolla viestintäprotokollaa käytetään, ei määrittele Bitcoinia. Oranssi on oranssi, mutta se ei estä markkinoita käymästä kauppaa sen tulevaisuuden arvolla johdannaisin ja suojautumalla oranssin tuotantoasteen vaihteluilta.

Samoin Bitconinin viestintäprotokollan ominaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia automatisoida tehtäviä luonnollisesti rinnakkain perinteisten rahoituspalveluiden kanssa, mutta se ei tee Bitcoinista rahoituspalvelua. Esimerkiksi Bitcoin sallii ainutlaatuiset auditointiratkaisut ilman kolmannen osapuolen auditointia. Avoimena viestintäprotokollana jokaisessa sanomassa siirretty arvo näkyy kaikille osallistujille, mikä tarkoittaa, että voidaan kirjoittaa skriptejä osoittamaan, että osallistujalla on yksityiset avaimet, jotka hallitsevat tiettyjä UTXO:ita. Tätä ajatus — että säilytysyhteisö voi antaa “varantotodistuksen” (engl. proof of reserves) — ei ole vielä kovin laajasti omaksuttu, mutta se on synnyttänyt paljon odotuksia ja osoittaa Bitcoinin luonteesta syntyvän vallan puhtaana viestintäprotokollana.

Koska Bitcoin on tekstiä, se on pohjimmiltaan nykyisten taloudellisten määritelmien ja määräysten ulkopuolella. Mutta se ei sulje pois sen informaatiotilaa ilmaisemasta rahamaisia ominaisuuksia. Itse asiassa Bitcoin on niin arvokasta osittain juuri kaiken tämän takia. Arvokkaita asioita on suojeltava.

Miten pitää salaisuus

Protokollatasolla Bitcoinin informaatiotilan luonne tarkoittaa, että yksityiset avaimet toimivat digitaalisen haltijavälineen tavoin: hallussapidon, hallinnan ja omistajuuden välillä ei ole luontaista eroa.

Niin paljon yksityisiä avaimia

Muista, että bitcoineja ei sinänsä ole; on yksityisiä avaimia, jotka tekevät mahdolliseksi UTXO:n käytön allekirjoitettujen sanomien kautta verkossa. Bitcoinin yksityiset avaimet ovat myös informaatiota. Voit kirjoittaa ne itsellesi muistiin, puhua niistä, tulostaa ne tai painaa ne mieleesi. Tuhannet ihmiset voivat pitää hallussaan täsmälleen samaa avainta; jos sinulla on kirjahyllyssäsi Andreas Antonopoulosin Mastering Bitcoin, jaat useita kirjan sivuille painettuja Bitcoinin yksityisiä avaimia tuhansien muiden ihmisten kanssa, joilla on kirja hallussaan. Yhdysvaltain perustuslain mukaan tämä tarkoittaa, että Bitcoinin yksityisten avainten luominen, kuluttaminen tai niiden käyttö muutoin on Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisessä lisäyksen suojaamaa puhetta. Mutta siinä missä UTXO:n käyttämä informaatiotila on niukkaa, niin Bitcoinin yksityisten avainten tapauksessa on kyse ei-niukasta informaatiosta.

On selvää, että Bitcoinin informaatiotilaan on kertynyt arvoa, joten on sen hallitsijoiden edun mukaista pitää yksityinen avain suojassa muilta. Toisinnettavissa olevan informaation hallinnan opettelu edellyttää osaamista salaisuuden suojelemiseksi.

Jos Bitcoin-lihansyöjät sallivat pikaruoka-analogian, niin tämä on syy sille, miksi KFC:llä ei ole patenttia sen 11 salaiseen yrttiin ja mausteeseen eli tietoon, joka on kerryttänyt sellaista arvoa, että se on osaltaan syy tämän friteeratuista kanaruoistaan tunnetun imperiumin maailmanlaajuiseen kasvuun. Pikemminkin heillä on päämajassaan holvi, johon vain harvalukuinen joukko ihmisiä pääsee ja holvissa on ainoa oikeaksi todistettu kopio reseptistä. Heillä on jopa oma moniallekirjoitusjärjestelmänsä, jossa kaksi yritystä vastaa puolesta reseptin edellyttämistä ainesosista.

Tämä on osoitus “eivät sinun avaimesi, eivät sinun kolikkosi (UTXO:t)” meemistä. Salaisuuden hallussapito antaa haltijalleen mahdollisuuden hallita arvokasta informaatiotilaa; protokollatasolla hallussapitoa, määräysvaltaa ja omistajuutta ei voida erottaa toisistaan. Kuten KNØX toimitusjohtaja Alex Daskalov sanoi: “Bitcoin-protokolla on välttämättä amoraalinen ja sitä ohjaa tinkimätön sääntöjoukko.

Tämä luo kysyntää valinnaiselle Bitcoin-avainvarastointikerrokselle, jonka avulla yritykset voivat siirtää avainten hallussapidon luotettavalle avainsäilytykseen erikoistuneelle toimijalle säilyttäen samalla kiistattoman omistajuuden oikeudellisessa mielessä ja valvonnan teknisessä mielessä. Näiden salaisuuksien hallussapito on sellainen taakka, että yksityisen avaintiedon hallinta on pikemminkin vastattavaa (velkaa) kuin vastaavaa (varoja). Useimpia Bitcoin-avaimia hallussaan pitävien yritysten on pidettävä ne itsellään operatiivisesta välttämättömyydestä, mutta ne mieluummin purkavat tämän vastattavan omista kirjoistaan, koska ne eivät voi tehdä sillä rahaa.

Yksityisten avainten varastointi muistuttaa ennen kaikkea salasanojen hallintaa kuin mitään muuta. Kun ransomware lukitsee kiintolevyn, suurin osa ihmisistä, joilla ei ole riittävää määrää varmuuskopioita, todennäköisesti maksavat lunnaat päästäkseen tietoihinsa jälleen käsiksi. Tämä digitaalinen tieto ei ole omaisuutta oikeudellisessa mielessä, mutta se on varmasti arvokasta sille ihmiselle, joka aiemmin hallitsi ja hallinnoi sitä.

Bitcoin-avainten vastuullinen säilyttäminen

Bitcoin on vain tietoa, joten on vaikea sijoittaa sitä olemassa olevien taloudellisten määritelmien ja asetusten piiriin. Mutta koska sen informaatiotila on ensimmäinen esimerkki todella niukasta informaatiosta, se on kerryttänyt merkittävää arvoa kehittyvien kertomusten ansiosta.

Jos haluat lisätietoja sijoitusrahastojen, kryptopörssien ja muiden toimijoiden vastuullisesta Bitcoinin yksityisten avainten säilytyksestä, olet kiinnostunut tiukoista valvonta- ja riskienhallintavaatimuksista tai arvostat muuten luottamuksen minimoivia toimijoita, ota meihin yhteyttä.

Tätä viestiä ei tule missään tapauksessa tulkita arvopapereiden tarjoamiseksi tai sijoitusneuvonnaksi. Lukijan on keskusteltava ammattimaisen sijoitusneuvojan kanssa sijoituksiaan koskevista asioista.

Palveluja ja tuotteita tarjotaan KNØX Industries Inc. -nimisen yrityksen kautta, jonka pääkonttori sijaitsee Montrealissa, Kanadassa. KNØX Industries Inc. ei osallistu arvopaperien tai bitcoinien tarjoamiseen tai myyntiin eikä tarjoa sijoitus-, vero- tai lainopillista neuvontaa.

Bitcoin-sijoitukset ja -omistukset ovat spekulatiivisia ja erittäin volatiileja. Niihin liittyy huomattavia riskejä, mukaan lukien se, ettet saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.

© 2020 KNØX Industries Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Suomentajan huomiot

[1] Lue esimerkiksi Elizabeth Prefontainen erinomainen artikkeli Prefontainen mukaan Bitcoinia ei voi oikeastaan pitää arvopaperina. Bitcoinia ei voi myöskään pitää hyödykkeenä. Tämän poissulkevan menetelmän kautta päädytään Pococokin päätelmään, jonka mukaan Bitcoin on hajautettu viestintäprotokolla, joka välittää sanomia.

Suomennos Zane Pocockin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Nature of Bitcoin”. Artikkeli on julkaistu alun perin Mediumissa 13.2.2020. Aiempi versio artikkelista on saatavissa Decentralize.Todaystä.

Pocock on Bitcoin-yrittäjä ja -analyytikko. Hän työskentelee bitcoin-säilytykseen erikoistuneen KNØX Industriesin (Twitter) palveluksessa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.