Eikö meidän pitäisi vain noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeita maskien käytöstä?

Vastauksia maskiskeptikoille

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readMay 3, 2020

--

WHO:n kansanterveysuhkien torjuntaryhmän johtaja Michael J. Ryan (vas.) ja pääjohtaja Tedros A. Ghebreyesus Genevessä 24. helmikuussa järjestetyssä Maailman terveysjärjestö WHO:n tiedotustilaisuudessa. Kuva: Reuters/Denis Balibouse

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan “jos olet terve, sinun tarvitsee käyttää maskia vain, jos hoidat koronavirustaudista kärsivää ihmistä”. Maailman terveysjärjestö sanoo myös, että influenssan, influenssan kaltaisten sairauksien ja ihmisen koronaviruksia koskeva tutkimus tarjoaa tukea sille, että lääketieteellisen maskin käyttö voi estää pisaroiden leviämisen tartunnan saaneista ihmisistä joillekin toisille ja mahdollisen ympäristön saastumisen näiden pisaroiden vuoksi.” Muista, että et tiedä olevasi terve, ja et myöskään tiedä ovatko ympärilläsi olevat ihmiset terveitä. Joten WHO:n ohjeiden noudattamiseksi sinun on todella käytettävä maskia ollessasi tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Monet maat ovat tehneet tämän selväksi. Yhdysvaltain tautikeskus (Center for Disease Control) suosittelee kangasmaskien ja kangassuojien käyttöä julkisissa tiloissa, koska “huomattavalla osalla koronavirustaudista kärsivillä ei ole oireita” ja he voivat mahdollisesti tietämättään levittää virusta toisiin ihmisiin ja ympäristöönsä. Muut maat, jotka virallisesti suosittelevat maskin käyttöä, ovat Kiina, Japani, Ranska, Intia, Etelä-Korea, Kanada, Saksa, Brasilia, Espanja, Indonesia, Israel, Tšekin tasavalta, Singapore, Etelä-Afrikka, Slovenia, Bulgaria, Slovakia, Itävalta, Bosnia, Mongolia, Taiwan, Kolumbia, Filippiinit, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Kuuba, Turkki, Chile, Sambia, Ruanda, Luxemburg, Panama, Malesia, Puola, Ecuador, Singapore, Marokko, Kenia, Venezuela, Ruanda, Nigeria, Etiopia, Guinea, Honduras, Hongkong, Bulgaria, Benin ja Kypros.

Monet maat ovat menneet tätä pidemmälle ja määränneet maskit pakollisiksi useimmissa julkisissa tiloissa. Tällaisia maita ovat Indonesia, Israel, Tšekki, Slovenia, Bulgaria, Slovakia, Itävalta, Bosnia, Mongolia, Taiwan, Singapore, Kolumbia, Puola, Panama, Filippiinit, Uzbekistan, Ukraina, Vietnam, Kuuba, Marokko, Turkki, Kenia, Sambia, Luxemburg, Ecuador, Chile, Venezuela, Etiopia, Ruanda, Benin ja Guinea. Lisäksi maskin käyttö on pakollista osissa Kiinaa ja Yhdysvaltoja. Yhdysvalloissa maskin käyttö julkisissa tiloissa on pakollista New Yorkissa, New Jerseyssä, Marylandissä, Pennsylvaniassa, Connecticutissa, Puerto Ricossa, Los Angelesissa, Miamissa, Washington DC:ssä, San Antoniossa, suurimmassa osassa Havajia ja San Franciscoa).

Toivottavasti WHO päivittää ohjeistuksensa tulevaisuudessa ja selkeyttää niitä. Heidän uusimmissa ohjeissaan sanotaan, että “WHO tekee yhteistyötä tutkimus- ja kehityskumppaneiden kanssa ymmärtääkseen paremmin ei-lääketieteellisten maskien tehokkuutta ja vaikuttavuutta. WHO myös rohkaisee voimakkaasti maita, jotka antavat suosituksia terveiden ihmisten maskien käytössä yhteisöissä, tekemään tutkimusta tästä kriittisestä aiheesta. WHO päivittää ohjeistuksensa, kun uusia todisteita tulee saataville.”

Suomennos Jeremy Howardin (Twitter) kokoamista usein kysytyistä kysymyksistä “Masks — FAQ for Skeptics”. Artikkeli ilmestyi fast.ai:n verkkosivuilla 20.4.2020.

Jeremy Howard on datatieteilijä, sarjayrittäjä ja sijoittaja. Hän on yksi fast.ai-tutkimusjärjestön perustajista. Hän työskentelee nykyään doc.ai:n ja platform.ai:n tieteellisenä johtajana. Aiemmin Howard perusti Enlitic-nimisen lääketieteelliseen tutkimukseen erikoistuneen koneoppimisyrityksen, jonka lisäksi hän työskenteli uransa alussa useita vuosia McKinseyn kuin myös AT Kearneyn palveluksessa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.