Historiallinen analogia Bitcoin whitepaperin takana
Leo Weesen essee
Satoshi Nakamoto julkaisi 31. lokakuuta 2008 Bitcoin whitepaperin salaustekniikkaa käsittelevällä sähköpostilistalla kello 18:10 UTC.
Olen työstänyt uutta sähköistä käteisjärjestelmää, joka nojaa täysin vertaisten väliseen toimintaan ja jossa ei ole luotettavaa kolmatta osapuolta.
— Satoshi Nakamoto
Satoshi tietoisesti valitsi oikean ajan ja olosuhteet Bitcoinin julkaisemiseksi, mukaan lukien whitepaperin julkaisupäivän takana oleva symboliikkaa (lue lisää Dan Heldin kirjoittamasta “Bitcoinin istuttaminen”).
Kelttiläiset juhlivat alun alkaen 31. lokakuun päivän iltaa samhainina neoliittisestä ajasta lähtien, ja se on aina ollut kuoleman ja uudistumisen symboli. Sinä päivänä, noin syksyisen päiväntasauksen ja talvipäivänseisauksen välimaastossa, maailman uskotaan avaavan portit alamaailmaan.
Vedotakseen Alppien pohjoispuolella eläneiden eurooppalaisten tapoihin ja helpottaakseen kristinuskon omaksumista, paavi Gregorius IV teki marraskuun 1. päivästä pyhäinmiestenpäivän (ns. pyhäinpäivä). Tätä juhlapäivää, joka tunnetaan popkulttuurissa nykyään karnevaalinomaisena halloweenina (sanoista All Hawllow’s Eve tai Allhalloween), vietettiin kaikkien pyhimysten ja marttyyrien muistopäivänä.
Kun nykyään tähän juhlapäivään liittyy lähinnä ei-uskonnollisia perinteitä, kuten karkki vai kepponen -leikki, pukujuhlia ja kauhuelokuvia, Pyhäinpäivä, Día de Muertos tai Totensonntag on jo pitkään ollut merkittävä kristillisen maailman juhlapäivä.
Satoshi ei ollut ensimmäinen, joka käytti tätä uudistumisen juhlapäivän symboliikkaa oman poliittisen agendansa ajamisessa. 31. lokakuuta 1517 Martti Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin (kaikille pyhille omistetun) linnankirkon oveen.
Siinä missä Satoshi ei pitänyt pankkien pelastamisesta, keskuspankeista ja rahan velkamaisesta luonteesta, Luther ei pitänyt toisenlaisesta velasta: hän oli raivoissaan anekaupasta. Syntiset voisivat lyhentää kiirastulessa viettämäänsä aikaa maksamalla kirkolle rahaa tai tekemällä palkatta työtä sille. Paavi Klemens VI:n aikana aneita pidettiin “kirkon kassana”, joilla rahoitettiin Vatikaanin ylenpalttista elämäntapaa uskovien “syntien” avulla.
Joka luulee anekirjeen takaavan itselleen autuuden, hän tulee oppi-isineen iankaikkisesti tuomituksi.
- Teesi 32
Luther hyökkäsi suoraan paavin auktoriteettia vastaan ja aloitti uudistamisprosessin, joka johti 100 vuotta myöhemmin Euroopan kaikkien aikojen verisimpään konfliktiin, kolmikymmenvuotiseen sotaan.
Niin Satoshi kuin myös Luther valitsivat 31. lokakuuta kertoakseen ajatuksistaan suurelle yleisölle. Molemmat valitsivat tämän päivän kuoleman ja uudistumisen symboliksi. Molemmat näkivät ympärillään orjuutta, joka oli rajoittanut kansaa, ja molemmat ehdottivat “velkamme anteeksiantavan” keskushallinnon syrjäyttämistä.
Lutherin ajatuksista tuli uskomattoman suosittuja ja ne levisivät ympäri maailmaa tuolloin vasta äskettäin keksityn kirjapainon ansiosta. Niistä taisteltiin lopulta raa’asti vuosien 1618 ja 1648 välisenä aikana, jolloin jopa 30 prosenttia Euroopan väestöstä kuoli ja tapahtumat muuttivat ikuisesti Euroopan tapahtumien kulkua. Toivottavasti Bitcoin voi levitä ympäri maailmaa rauhanomaisemmin, mutta on edelleen hyvin todennäköistä, että Satoshi seurasi tietoisesti Lutherin jalanjäljissä ilmoittaakseen symbolisesti reformaation alkaneen.
Suomennos Leo Weesen (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Real Wisdom behind Proof of Work”. Artikkeli on alun perin julkaistu Mediumissa 29.10.2018.
Weese on Hongkongin Bitcoin-yhdistyksen puheenjohtaja ja tutustui Bitcoiniin vuonna 2012 opiskellessaan tilastotiedettä Hongkongissa. DigFin, WikiTribune ja Global Coin Research ovat aiemmin haastatelleet Weeseä.
Suosittelen myös lukemaan Tuur Demeesterin erinomaisen kirjoitussarjan Bitcoin-reformaatiosta.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).