Hodlaajat ovat vallankumouksellisia

Dan Heldin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
6 min readOct 6, 2019

--

Pohdintani hodlaajien tärkeästä roolista Bitcoin-verkon (ja muiden kryptovaluuttaverkkojen) kehittämisessä.

Muutoksen alussa isänmaalliset ovat harvinaisia ihmisiä. He ovat rohkeita, vihattuja ja halveksittuja. Kun hänen ajamansa asia menestyy, pelokkaat siirtyvät hänen puolelleen, koska tällöin ei maksa mitään olla isänmaallinen.
Mark Twain, Muistikirjat (1935)

Satoshi julkaisi Bitcoin-paperinsa 31. lokakuuta 2008. Tämä tapahtui vain kuukausi investointipankki Lehman Brothersin romahduksesta. Tämä tapahtuma aiheutti shokkiaallon läpi rahoitusjärjestelmän. Bitcoin syntyi ehdottoman välttämättömyyden aikana. Luottamus oli kadonnut maailmasta, joka perustui luottamukseen.

Perinteisen valuutan pääongelma on kaikki se luottamus, joka vaaditaan siihen, että valuutta toimii. Sinun on luotettava keskuspankkiin siinä, että se ei heikennä valuuttaa, mutta fiat-valuuttojen historia on täynnä tämän luottamuksen rikkomista. Sinun on luotettava pankkiisi siinä, että se säilyttää rahamme ja siirtää sitä sähköisesti, mutta ne lainaavat sitä luottokuplan aalloissa. Tuskin edes murto-osaa [rahastasi] säilytetään [pankin] varannoissa.
Satoshi Nakamoto, “Bitcoin open source implementation of P2P currency (11.2.2019)

Finanssikriisin aikana tapahtuneiden keskuspankkien interventioiden vuoksi markkinoista on tullut uskomattoman vääristyneet. Riski-/tuottosuhde on vääristynyt äärimmäisyyksiin. Nykyään käydään kauppaa joukkovelkakirjakauppaa noin yhdeksällä triljoonalla dollarilla. Joukkovelkakirjoilla, joilla on negatiivinen korkotuotto.

Nykyisen ajanjakson ainutlaatuisuus piilee siinä, että koskaan aiemmin kirjoitetun historian aikana niin monissa maissa ei ole ollut niin pitkään aikaan kestäviä ylijäämiä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen alijäämä on ollut 40 vuotta viimeisen 44 vuoden aikana (mukaan lukien vuosi 2012).

Miten luulet tässä lopulta käyvän?

Ennen 1900-lukua tavalliset ihmiset saattoivat aina paeta kovaan valuuttaan (kultaan) pelastaakseen itsensä keskuspankin epäonnistuneelta ja inflationaariselta toiminnalta. Tämä loppui kuin seinään 1900-luvulla, kun kulta kiellettiin.
Vijay Boyapati (Twitter)

Koskaan aiemmin kirjoitetussa historiassa niin monet maat eivät ole luopuneet niin kauaksi aikaa jalometallikannoista kuin nyt. Kultakannan purkaminen vuonna 1971 auttoi luomaan edellytykset luoda luottoa ja velkaa lähes rajattomasti. Tämä oli mahdotonta taloushistorian aikakirjoissa.

Neljäkymmentäyksi vuotta maailmanlaajuisten fiat-valuuttojen ja ennennäkemättömän ja erittäin hankalasti siirrettävän velkakuorman jälkeen olemme toden totta uskaltautuneet siirtymään kohti tuntematonta.
Jim Reid, “Jim Reid’s journey into the unknown” (2012)

Bitcoin luotiin uuden rahoitusjärjestelmän rakentamiseksi. Sellaisen rahoitusjärjestelmän, joka ei vaadi luottamusta ja joka noudattaa kestävän ja toimivan rahan periaatteita. Ja miksi kestävällä ja toimivalla rahalla on väliä?

Raha on työkalu, jota käytämme kertomaan kulutusmieltymyksistämme eli preferensseistä. Käyttämällä kohdennettua ja tehokasta keinoa kuluttajien kysynnän välittämiseksi, tuottajat voivat keskittää ponnistelunsa sellaisten hyödykkeiden ja palveluiden tuottamiseen, joita markkinat haluavat eniten. Kestävä ja toimiva raha helpottaa tätä prosessia. Markkinat menettävät kyvyn välittää kuluttajien vaatimuksia ja mieltymyksiä ja tuottajia, jos käytössä on epävakaa ja hyödytön raha. Tästä syystä sosialismi tai keskussuunnitellut talousjärjestelmät eivät yksinkertaisesti voi toimia. Näkymätön käsi on mekanismi, joka on liian perustavanlaatuinen ja voimakas, jotta sitä voisi keinotekoisesti jäljitellä. Kestävä ja toimiva raha on katalyytti, joka maksimoi työnjaon taloudellisen viestinnän maksimaalisella tehokkuudella.

Uudelleen ja yhä uudelleen finanssijärjestelmä jossain kapeassa mielessä kumottiin… amerikkalaisnuorten kapina rahan kulttuuria vastaan ei koskaan tapahtunut.
Michael Lewis, The Big Short: Inside the Doomsday Machine (2010)

Satoshi rakensi Bitcoinin uuteen rahoitusjärjestelmään uskoville, hodlaajille, vallankumouksellisille. Niille, jotka tunsivat tulleensa nykyisen rahoitusjärjestelmän pettämiksi ja riistämiksi. Niille, joita houkuttelee mahdollisuus äkilliseen ja näyttävään elämänmuutokseen.

Tässä mielessä [Bitcoin] on läheisempää sukua jalometallille. Sen sijaan, että tarjontaa muutetaan pitämään sen arvo samana, tarjonta määritellään ennalta ja arvo muuttuu. Käyttäjien lukumäärän kasvaessa kolikoiden arvo kasvaa. [Bitcoinilla] on mahdollisuus suureen myönteiseen kierteeseen; käyttäjien kasvaessa sen arvo nousee, mikä voi houkutella entistä useampia käyttäjiä hyödyntämään sen kasvanutta arvoa.
Satoshi Nakamoto, vastaus Sepp Hasslbergerille (18.2.2009)

Satoshi tarvitsi keinon käynnistää verkko kannustinmekanismin avulla — lohkopalkkio, joka (a) hallitsi Bitcoin-valuutan tarjontaa ja (b) loi ihmisille kannustimen suojella verkkoa.

Hodlaus teki Bitcoinista todellisen. Hodlaus lisää arvoa, mikä lisää kysyntää, laskentatehoa ja verkon turvallisuutta, mikä puolestaan houkuttelee uusia hodlaajia ja kehittäjiä. Tämä itsevahvistuvan palautteen silmukka ohjaa bitcoinin verkostovaikutuksia, turvallisuutta ja arvoa.
Tobias A. Huber (Twitter)

Varhaiset hodlaajat uskoivat Bitcoiniin kaikesta äärimmäisestä negatiivisuudesta ja valheellisista tiedoista (esim. bitcoin on rahanpesijöiden, huumekauppiaiden ja muiden rikollisten valuutta, hintaheilunta) huolimatta. Hodlaajilla oli muita suurempi riskinottohalu ja he kestivät ensimmäisinä liikkujina hintaheilunnan aiheuttamat seuraukset. Heillä oli oma nahka pelissä.

Älä kerro minulle mitä ajattelet, näytä minulle salkkusi.
Nicholas N. Taleb, Oma nahka pelissä: Arkielämän piilotetut epäsymmetriat (2019)

Bitcoinien hallussapito on vastakohta keinottelulle. Kauppaa voidaan kutsua keinotteluksi, kun osto- ja myyntikannustimet perustuvat pelkästään markkinanäkemyksiin. Toivot myyväsi tuotteen voitollisesti siitä huolimatta, että se ei kerryttänyt mitään luontaista arvoa yhteiskunnalle omistusaikanasi. Rahan hallussapidolla ei ole tätä haittaa, pikemminkin päinvastoin. Pitämällä rahaa hallussasi sijoitat koko talouteen. Aina kun pidät rahaa hallussasi, vähennät liikkeessä olevan rahan määrää… Tämä johtaa jokaisen rahayksikön ostovoiman kasvuun. Tästä seuraa se, että hinnat laskevat ja kaikista talouden toimijoista tulee vauraampia. Pitämällä hallussasi Bitcoinia, sen yksikkökohtainen hinta kasvaa. Mitä enemmän ihmiset pitävät Bitcoinia hallussaan pitkällä aikavälillä, sitä enemmän hintaheilunta pienenee hinnan asteittain noustessa. Tämä suppeneminen kohti hinnan vakaata nousua tekee Bitcoinista houkuttelevamman uusille ihmisille luomalla palautesilmukan.
Willem Van den Bergh

Tieto Bitcoinin hinnannoususta leviää nopeasti. Ja kun se kasvaa, hodlauksesta tulee riskiä karttavienkin keskuudessa suosittu, vetämällä enemmän ja enemmän verkostovaikutusta Bitcoinin mustaan aukkoon.
Dan McArdle

Jokaisen nousu- ja laskusuhdanteen aikana bitcoinit jaetaan uudelleen myyntitapahtumien avulla vanhoilta hodlaajilta uusille hodlaajille. Tämä alentaa Gini-kerrointa. Yksistään vuonna 2017 näimme, että 15 prosenttia kaikesta liikkeellä olevasta BTC:stä siirtyi uusien hodlaajien haltuun.

Hitaasti, mutta varmasti, Bitcoin hiipii yhä syvemmälle ja syvemmälle niiden psyykkeeseen, jotka ovat vallan kahvassa.
Marty Bent (Twitter)

Hitaasti, mutta varmasti, käyttöönoton lisääntyessä, vallanpitäjistä ja vaikuttajista tulee julistajia.
Vijay Boyapati, (Twitter)

Lindyn vaikutuksen takia voidaan sanoa, että mitä pidempään Bitcoin on olemassa, sitä enemmän yhteiskunta luottaa siihen, että se on olemassa myös kaukana tulevaisuudessa.

Protokollat kuolevat, kun uskovat katoavat.
Naval

Usko uuteen rahoitusjärjestelmään sitoo kaiken yhteen. bitcoin ei ole vain ohjelmistoprojekti. Se on koordinaatiomenetelmä suurelle joukolle ihmisiä, joilla on vastassaan voimakkaita vastustajia. Bitcoin ei ole vain teknologinen, vaan myös sosiaalinen, läpimurto.

Vakaan ja kestävän ideologian on oltava kaikkien kryptovaluuttojen perusta. Mikään määrä salaustekniikkaa tai konsensusprotokollien kehittämistä eivät auta kryptovaluuttaa, joka on rakennettu epävakaalle ja konkurssikypsälle ideologialle. Vakaat ideologiat saavat yhteisöt kukoistamaan.
Kay Kurokawa, “The Bitcoin Cash Ideology and the Incoming Schism” (2018)

Raha on voittaja ottaa kaiken -teknologiaa, jota ohjaavat verkostovaikutukset. Siksi kryptovaluutta, jolla on eniten hodlaajia, on kuluttajien eniten kysymä ja lopullinen voittaja.

Bitcoin on [hodlaajien] silmissä digitaalista kultaa. Tämä ryhmä toimii jo jossain määrin Bitcoin-standardilla: sijoituksia arvioidaan suhteessa niiden kykyyn tuottaa tuottoa Bitcoinissa.
Tuur Demeester (Twitter)

Omistamalla Bitcoinia, sinusta tulee keskuspankki, rahoitusjärjestelmän selkäranka. Hodlauksessa ei ole kyse siitä, että löydät eräänä tulevaisuuden päivänä halukkaan ostajan ostajan, joka ostaa bitcoinisi korkeammalla hinnalla, sillä jos hyperbitcoinisaatio tapahtuu, sinun ei tarvitse koskaan myydä bitcoinejasi.

Hodlaajat rakentavat pääomamarkkinat uudelleen. Bitcoinin vuotuinen tuottoprosessi on riskitön korko, ja siinä on ylimääräisiä tuottokerroksia riskiyksikköä kohden. Esimerkiksi Salamaverkko tarjoaa kehyksen mitata Bitcoinin aika-arvoa. Tätä kutsutaan Salamaverkon viitekoroksi (engl. Lightning Network Reference Rate, “LNRR”). — Nik Bhatia

Bitcoin tarjoaa vaihtoehdon ihmisille ympäri maailmaa säilyttää säästönsä sellaisessa rahan muodossa, jota ei kukaan voi takavarikoida tai heikentää. Jos Bitcoin kasvaa huomattavasti nykyistä suuremmaksi, se tekee valtioista lopulta vapaaehtoisuuteen perustuvia järjestelyjä. Hodlaamalla voimme vihdoin olla vapaita.

Ne, jotka valitsevat Bitcoinin (punaisen pillerin) käyvät kauppaa jollain runsaalla saadakseen jotain niukkaa, vaihtavat menneisyyttä tulevaisuutta ja vaihtavat lopulta taloudellisen riippuvuuden taloudelliseen itsemääräämisoikeuteteen.

Suomentajan kommentit:

Lue myös Ylioppilaslehdessä tammikuussa 2014 ilmestynyt Aurora Rämön ja Otto Peuran kirjoittama juttu “Luomiskertomus”.

Suomennos Dan Heldin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Hodlers are the Revolutionaries”. Artikkeli on alun perin julkaistu Token Economics -sarjassa 31.8.2018.

Held työskentelee nykyisin Krakenin liiketoiminnan kehitysjohtaja. Hän on vuosien varrella kirjoittanut lukuisia mielenkiintoisia Bitcoinia ja muita kryptovaroja käsitteleviä artikkeleita. Held on lisäksi perustanut ja toiminut lukuisissa kryptotoimialaan keskittyvissä yrityksissä. Hän siirtyi Krakenin palvelukseen sen jälkeen, kun Kraken osti hänen ja Clark Moodyn vuonna 2017 perustaman institutionaalisten sijoittajien kryptovarojen kirjanpitoon, raportointiin ja rekonsiliaatioon keskittyneen Interchange-nimisen yrityksen.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.