Itke kovempaa

Francis Pouliotin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
4 min readMay 18, 2021

--

Ainoa asia, jonka voit tehdä Bitcoinin energiankulutuksen suhteen, on itkeä kovempaa.

Tämä essee on omistettu Brandolinin lain uhreille.

Kuva: Tom Pumford / Unsplash

Bitcoinia ohjaavat maailmankaikkeuden lait, ihmisluonto. Se on pysäyttämätön voima. Se kestää sensuurin. Se on anonyymi. Kuka tahansa voi louhia ilman lupaa, ja ihmiset ovat tehneet sitä laillisesti tai ei… kaikkialla maailmassa. Bitcoin-louhintaa ei voi pysäyttää. Edes Bitcoinia maksuvälineenä hyödyntävien kansainvälisten huumemarkkinoiden aiheuttama kuumotus ei riittänyt missään vaiheessa vaikuttamaan millään tavalla Bitcoin-louhintaan. Bitcoin-louhinta on melko lailla kaikkein antihaurain ihmisen suunnittelema järjestelmä. Mikä tahansa Bitcoiniin kohdistuva hyökkäys tekee siitä taatusti kestävämmän, mikä itsessään johtaa korkeampaan hintaan, korkeampaan laskentatehoon ja suurempaan energiankulutukseen. Ajatus Bitcoin-lohkoon mahtuvasta datamäärästä oli niin kiistanalainen, että siitä puhkesi kaksi vuotta jatkunut sisällissota. Bitcoin-protokollan sääntöjen muuttamisesta siten, että se vaikuttaisi louhinnan kannustimiin ja talouteen (ainakaan siinä mielessä, että “siirryttäisiin puhtaaseen louhintatoimintaan), ei ole millään muotoa mahdollista saavuttaa konsensusta.

Bitcoinin energiankulutuksesta keskusteleminen muistuttaa painovoimalaista tai vuorovedestä keskustelemista, riippumatta siitä, oletko samaa mieltä auringonpimennyksistä vai et.

Bitcoinia ei voi muuttaa. Se ei ole demokratia. Sitä ei voi ottaa haltuun suostuttelemalla ihmisiä, joilla on rahaa, palkkaamaan ihmisiä, joilla on aseita. Niin asia vain on.

Laskentateho jatkaa kasvamistaan lähes ikuisesti, ja kyllä, se kuluttaa paljon kivihiiltä, maakaasua, öljyä ja kaikenlaista energiaa mittakaavassa, jota useimmat ihmiset eivät voi edes käsittää. Vaikka uusiutuvien energialähteiden osuus louhinnasta olisi suurempi ja niiden osuus kasvaisi ajan myötä, Bitcoin-louhinnan seurauksena ilmakehän CO2-pitoisuus kasvaa ehdottoman varmasti.

Mutta sinulla, älykäs bitcoinaaja, on niin monia hyviä argumentteja puolellasi, joilla voit vakuuttaa muut siitä, että Bitcoin on itse asiassa erittäin hyvä asia ympäristön kannalta.

Kyllä, on totta, että Bitcoin edesauttaa energian tehokasta käyttöä ja että ajan myötä Bitcoin aikaansaa energia-alan renessanssin, joka voi johtaa erittäin tehokkaaseen uusiutuvaan energiaan ja mitä todennäköisimmin ydinvoimaan. Kestävä raha tuo mukanaan uuden ajan, jolloin ihmiset pitävät hyvää huolta ympäristöstä, koska he saavat siitä suunnatonta mielihyvää.

Joten… jos kaikki tämä tapahtuu… mitä järkeä on edes keskustella koko asiasta? Jos oletetaan, että voit edes keskustella tällaisesta hölynpölystä (mitä et voi, katso alla) miksi sillä on edes väliä, oletko oikeassa vai väärässä?

Kun otetaan huomioon, että Bitcoinin arvostelijoilla ei ole mitään määräysvaltaa Bitcoiniin, miksi väitellä heidän kanssaan? Monet bitcoinaajat ovat pakkomielteisen huolissaan Bitcoinin huonosta maineesta. Mitä väliä sillä on?!

Kaikki “huono näkyvyys”, jota herännäinen sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistävä, ekomarxistinen valtavirtalehdistö antaa Bitcoinille, on hyvä juttu Bitcoinin kannalta. Haluamme ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä tämäntyyppisiin ihmisiin, jotta Bitcoinin julkinen kuva säilyy jäännöksen silmissä.

Jos uskot siihen, että “Bitcoin on pahaksi ilmastolle” -meemi on itse asiassa uhka Bitcoinin valta-asemalle järkevänä rahana, on selvää, että heikot kätesi luovuttavat jossain vaiheessa joka tapauksessa. Joten ottaen huomioon, että Bitcoinia on rajallinen määrä, yrittämällä vakuuttaa muut Bitcoinin ideasta, rajoitat omaa mahdollista osuuttasi bitcoineista, jotka tulevat koskaan olemaan. Vaikka sinulla olisikin kutsumus julistaa Bitcoinin evankeliumia (ymmärrän, sillä minullakin on), miksi keskittäisit energiasi ihmisiin, jotka eivät selvästikään ole vastaanottavaisia ideoillesi? Ihmisille, jotka kuuluvat selvästi herkkäuskoisten lampaiden kastiin, kun taas niin monet muut ihmiset eivät ole koskaan kuulleetkaan Bitcoinista.

Satoshi yritti varoittaa meitä näistä ihmisistä, kun hän sanoi: “Jos et usko minua tai et ymmärrä [Bitcoinia], minulla ei ole aikaa yrittää vakuuttaa sinua, pahoittelen.”

Hevonpaskan korjaamiseen tarvittu energiamäärä on kertaluokkaa isompi kuin sen tuottamiseen tarvittu energia
Brandolinin laki (hevonpaskan epäsymmetrian laki)

Väitellessäsi tällaisten ihmisten kanssa, sinun on myönnyttävä toimimaan äärimmäisen kapeassa älyllisessä ikkunassa, joka on täynnä virheellisiä ja vääriä lähtökohtia. Et edes kykene viestimään heidän kanssaan tavalla, jonka he voisivat ymmärtää. Sinun on aliarvioitava oma kertomuksesi, aliarvioitava oma älyllinen kyvykkyytesi. Tämä johtuu siitä, että uskot, että joku on oikeassa tai väärässä, ja että jos olet tarpeeksi vakuuttava, vastapuolen on lopulta asetuttava sinun kannallesi. Mutta kuten olemme viime aikoina nähneet, parhaimmillaan tuloksena on se, että “ollaan samaa mieltä siitä, että olemme eri mieltä”. Loppujen lopuksi asiantuntijat ovat asian suhteen jakautuneita, joten todellisuuden on oltava jossain puolivälissä, eikö niin? Meidän on saavutettava jonkinlainen yhteisymmärrys, ennen kuin voimme edetä? Ällöttävää!

Ällötys voi olla ylivoimaista, tiedän sen. Se on kutinaa, jota on raavittava. Meidän on puututtava Bitcoinin haukkumiseen! Meidän on korjattava tämä älyllinen vääryys! Mutta se on henkisen energian ansa.

Mutta älä koskaan unohda, että ihmiset ottavat Bitcoinin käyttöön, koska he haluavat syödä ja maksaa vuokransa. Bitcoinin hinta tulee jatkossakin nousemaan uskomattomiin lukemiin (yksi Bitcoin on muutaman vuosikymmenen kuluttua yli sen, mikä nykyään vastaa 10 miljoonaa dollaria). Bitcoin on pelastusvene uppoavasta fiat-laivasta. Uppoavassa laivassa pelastusveneitä ei tarvitse markkinoida. Huonosta maineesta, SG-kiintiöistä, jotka estävät suuryrityksiä sijoittamasta tai ryhtymästä bitcoinaajiksi, tai mistä tahansa boikottiuhasta, jonka Bitcoinin vastustajat kykenevät keksimään, Bitcoinin laskentateho jatkaa kasvuaan. Bitcoinista tulee entistä hajautetumpi ja muuttumattomampi. Bitcoinin energiankulutusta ei voi mitenkään hillitä sääntelemällä sitä, verottamalla sitä, yrittämällä kieltää sen tai hallitsemasta sitä millään tavalla. Globalistinen kansallisvaltiojärjestelmä on murenemassa. Suvereenin yksikön aikakausi on lähellä. On aina olemassa maiden välistä arbitraasia, joka takaa sen, että Bitcoin-louhijat löytävät turvasataman louhia edullisella energialla. Ja se vain sattuu olemaan niin, että muutoin epälikvidit fossiiliset polttoaineet ovat erittäin tehokkaita louhintaan.

Olemme kaukana siitä pisteestä, että kukaan kykenisi vaikuttamaan Bitcoinin energiankulutukseen millään mielekkäällä tavalla. Ei ole mitään keinoa muuttaa Bitcoinin työntodistejärjestelmää (onnea kakkakolikkojahtiin!) tai muuttaa kannustinrakenteita ja verkkoa, jotka edellyttävät, että Bitcoinin nonssien löytämiseen käytetään käsittämättömän paljon energiaa. Bitcoin on nälkäinen hirviö, joka ei pysähdy mihinkään kuluttaakseen niin paljon energiaa kuin mahdollista. Haluatko vastustaa Bitcoinia, koska se kuluttaa mielestäsi liikaa energiaa? Nauti köyhyydestä. Bitcoin on noussut ja tulee pysymään hallitsevana rahana, eikä Bitcoin tule koskaan muuttumaan. Et voi tehdä sille mitään.

Paitsi… itke kovempaa.

Suomennos Francis Pouliotin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Cry Harder”. Artikkeli on julkaistu alun perin Pouliotin Medium-blogissa 14. toukokuuta 2021.

Pouliot on Bitcoin-sarjayrittäjä, taloustieteilijä ja tutkija. Hän on Satoshi Portalin perustaja ja toimitusjohtaja, 3iQ Corpin itsenäinen neuvonantaja ja Bull Bitcoinin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän toimii lisäksi Montreal Economic Instituten tutkijana. Pouliot opiskeli King’s College Londonissa valtiotiedettä ja toimi ennen yrittäjyyttä politiikka-analyytikkona useissa ajatushautomoissa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.